Σεισμός σημειώθηκε λίγο πριν τις 7 το πρωί της Κυριακής (22.01.2023) στα Καμένα Βούρλα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε ισχύ 4,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 9 χιλιόμετρα ανατολικά των Καμμένων Βούρλων.

Υποθαλάσσιοι σεισμοί και ρήγματα: Μόνο το 30% των ελληνικών βυθών έχει μελετηθεί συστηματικά

Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 8,8 χιλιόμετρα.

Σε σεισμική διέγερση η Ελλάδα

Σε φάση σεισμικής διέγερσης βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ελλάδα: Μέσα σε μόλις ενάμιση μήνα τρεις περιοχές της χώρας, η Εύβοια, η Μυτιλήνη και η Κρήτη, έχουν διεγερθεί παράγοντας δεκάδες σεισμικές δονήσεις.

Οι σεισμοί δεν έχουν υπερβεί σε μέγεθος τα 5 Ρίχτερ, όμως δεν παύουν να απασχολούν την επιστημονική κοινότητα. Μεγαλύτερο προβληματισμό φαίνεται να γεννά στους ειδικούς η δόνηση των 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε  στη Λέσβο, καθώς προήλθε από μια περιοχή με ισχυρό σεισμικό παρελθόν και εκδηλώθηκε σε χερσαίο χώρο, ενώ την προσοχή των επιστημόνων συγκεντρώνει και η Εύβοια στην οποία έχουν ενεργοποιηθεί τρεις διαφορετικές εστίες μέσα σε μόλις 40 ημέρες.

«Οι σεισμοί που συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι στο όριο ασθενούς-ισχυρού και είναι καλό που γίνονται διότι εκτονώνεται τμήμα της σεισμικής ενέργειας» είπε στα «ΝΕΑ» πριν μερικές ημέρες ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς, ενώ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημειώνει πως έχουμε και κατά το παρελθόν δει να ενεργοποιείται η μία εστία μετά την άλλη.