Το σεληνιακό νέο έτος, γνωστό ως κινεζική Πρωτοχρονιά, πραγματοποιείται φέτος την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023.

Η κινεζική Πρωτοχρονιά είναι η μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα αλλά και για την κινεζική διασπορά. Δεν έχει σταθερή ημερομηνία, επειδή το κινεζικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό.

Ξεκινά την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης, μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Το 2023, που γιορτάζεται στις 22 Ιανουαρίου, οι απανταχού Κινέζοι εισέρχονται στο Έτος του Κουνελιού ή το έτος 4721 από τη βασιλεία του Κίτρινου Αυτοκράτορα (3η χιλιετία π.Χ.).

Τι συμβολίζει το κουνέλι για τους ανθρώπους

Ο θρύλος αναφέρει ότι στα παλιά χρόνια, ο Βούδας ζήτησε από όλα τα ζώα να τον συναντήσουν την κινέζικη Πρωτοχρονιά. Μόνο 12 ανταποκρίθηκαν στην πρόκλησή του  – Αρουραίος, Βουβάλι, Τίγρης, Κουνέλι, Δράκος, Φίδι, Άλογο, Τράγος, Πίθηκος, Κόκορας, Σκύλος και Γουρούνι.

Έτσι, ο Βούδας ονόμασε κάθε χρόνο με το όνομα ενός από τα ζώα. Κάθε 12 χρόνια, λοιπόν, ένα από αυτά τα ζώα έχει την τιμητική του.

Ο Βούδας έκανε γνωστό ότι κάθε άνθρωπος που θα γεννηθεί στο έτος ενός από τα 12 ζώα θα έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά αυτού του ζώου.

Για παράδειγμα, όσοι γεννηθούν στο Έτος του Κουνελιού είναι ευγενικοί, αποφεύγουν τις συγκρούσεις, διατηρούν τον έλεγχο του εαυτού τους και είναι σε γενικές γραμμές συντηρητικών αντιλήψεων.

Οι γυναίκες που γεννήθηκαν το Έτος του Κουνελιού είναι ευγενικές, κοινωνικές και στοχαστικές. Προσέχουν τη δημόσια εικόνα τους και μισούν τη βία και τις αντιπαραθέσεις.

Ποιοι γιορτάζουν το σεληνιακό νέο έτος

Παρόλο που η γιορτή αυτή ονομάζεται συνήθως «κινεζικό νέο έτος» στη Δύση, η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που την γιορτάζει.

Η Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, γνωστή και ως Φεστιβάλ Άνοιξης, είναι η πιο εορτασμένη και η μεγαλύτερη από όλες τις ασιατικές γιορτές και τηρείται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ορισμένες άλλες χώρες της Ανατολικής Ασίας, όπως το Βιετνάμ, η Κορέα, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες, διοργανώνουν τις δικές τους γιορτές του νέου έτους αυτή την εποχή. (Περιστασιακά, η ημερομηνία που γιορτάζεται μπορεί να διαφέρει κατά μία ημέρα ή ακόμη και κατά έναν κύκλο της σελήνης, λόγω των ζωνών ώρας και άλλων παραγόντων).

Πώς γιορτάζεται το σεληνιακό νέο έτος;

Όπως συμβαίνει με πολλούς εορτασμούς του χειμερινού ηλιοστασίου, το συμβολικό σκοτάδι της νύχτας εξαλείφεται από το φως των πυροτεχνημάτων, των φαναριών και των κεριών.

Τα χειροποίητα χάρτινα φανάρια κρεμιούνται κατά εκατοντάδες σε δημόσιους χώρους, φέρνοντας καλή τύχη για το νέο έτος.

Υπάρχουν χοροί δράκων, παραστάσεις και παρελάσεις φεστιβάλ με μουσική και ακροβατικά.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίζονται για δύο εβδομάδες και ολοκληρώνονται με μια ειδική γιορτή φαναριών, η οποία σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου εορτασμού του νέου έτους.

Το φαγητό της Πρωτοχρονιάς

Φυσικά, φτιάχνεται και σερβίρεται πολύ νόστιμο φαγητό.

Για την Πρωτοχρονιά, είναι παραδοσιακό να σερβίρονται νουντλς, που συμβολίζουν τη μακροζωία.

Μια άλλη δημοφιλής συνταγή για την Πρωτοχρονιά είναι τα κινέζικα Dumplings, κάτι σαν τα ιταλικά ραβιόλι ή νιόκι, που συμβολίζουν την καλή τύχη και τον πλούτο. Οι οικογένειες τα τυλίγουν και τα τρώνε όταν το ρολόι χτυπάει μεσάνυχτα.

Η καλή τύχη της χρονιάς

Η «καλή τύχη» είναι επίσης ένα κοινό θέμα της Πρωτοχρονιάς. Πολλά παιδιά λαμβάνουν «τυχερά χρήματα» σε κόκκινους φακέλους. Μερικές φορές, γίνονται προσφορές σε ναούς.

Οι άνθρωποι καθαρίζουν τα σπίτια τους και ανοίγουν τις πόρτες τους για να εισέλθει η καλή τύχη.

Σύμφωνα με την παράδοση, κανείς δεν πρέπει να πάρει σκούπα, μήπως και σαρώσει την καλή τύχη για το νέο έτος από την πόρτα!