Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, με αφορμή την επιστολή του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, κ. Ράμμου για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, την οποία έστειλε στον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μπούρα και κοινοποίησε και στον Πρόεδρο της Βουλής είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη η Βουλή να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής.

Τόνισε δε, ότι η ανταπόκριση στο αίτημα του κ. Ράμμου και η κλήση του Προέδρου της ΑΔΑΕ στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τα ευρήματα των ελέγχων της αποτελεί ζήτημα μείζονος θεσμικής σημασίας.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη πως η κλήση του κ. Ράμμου οφείλει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων. Προφανώς μπορεί να γίνει και με τις διαδικασίες που ο Κανονισμός προβλέπει για τα 2/5 της επιτροπής, δηλαδή της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε πλήγμα στο κύρος του Κοινοβουλίου και θα υποτιμούσε τη θεσμική διάσταση του ζητήματος, καθώς θα εμφάνιζε τα κόμματα να ερίζουν ακόμα και για όσα ορίζει το Σύνταγμα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζήτησε από τον κ. Τασούλα να επανεξετάσει τη στάση του και του διεμήνυσε πως σε κάθε περίπτωση η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ θα

θα αναλάβει την ιστορική ευθύνη της απόφασής της.

Η ΝΔ αποφάσισε την αυτοκατάργηση της Θεσμών

Θλιβερή χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα για τη Βουλή και τον Κοινοβουλευτισμό ο  Γιώργος Κατρούγκαλος σε δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής, μετά την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη Συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

«Η πλειοψηφία της ΝΔ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποφάσισε ουσιαστικά την αυτοκατάργησή της, να μην ασκήσει δηλαδή τις αρμοδιότητες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ράμμος ζήτησε να προσέλθει και να ενημερώσει την Επιτροπή για θέματα της αρμοδιότητάς του» σημείωσε.

«Βουλευτές της πλειοψηφίας επιτέθηκαν στον ίδιο και στην Αρχή με προσβλητικές και ανοίκειες εκφράσεις αυτοκαταργώντας  τις αρμοδιότητες της Επιτροπής» ανέφερε ακόμη, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια, συνωμοσία θα έλεγα συσκότισης που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στο μέγα αυτό σκάνδαλο των υποκλοπών».

«Και δυστυχώς δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, η απαράδεκτη σήμερα στάση της ΝΔ» συνέχισε. «Είναι ένας ακόμη κρίκος σε μία σειρά εκτροπών από το Σύνταγμα με τελευταία την αντισυνταγματική γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που καταδικάστηκε σύσσωμα από το σύνολο των συνταγματολόγων» είπε.

«Η ΝΔ δεν θα μπορέσει να κρατήσει μακριά από τις ευθύνες του τον Πρωθυπουργό, ο οποίος βαρύνεται τόσο για το σκάνδαλο καθ’ εαυτό των υποκλοπών όσο και για την προσπάθεια κουκουλώματός του» κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.