Μια γυναίκα και ένα αγόρι σκοτώθηκαν από μια πολική αρκούδα, που κυνηγούσε τους κατοίκους σε μια μικρή, απομακρυσμένη κοινότητα στην Αλάσκα, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι αστυνομικοί της αρκτικής πολιτείας των ΗΠΑ.

Η αρκούδα κυνήγησε τους κατοίκους μετά την είσοδό της στην πόλη Ουέιλς της δυτικής Αλάσκας, πριν επιτεθεί στη γυναίκα και το αγόρι, ανέφερε μια έκθεση των αστυνομικών της Αλάσκας, όπως μεταδίδει το CNN.

Η αρκούδα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από άλλον κάτοικο, την ώρα που επιτέθηκε στα δύο θύματα, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Ουέιλς βρίσκεται στις ακτές της δυτικής Αλάσκας και έχει πληθυσμό 168 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή των ΗΠΑ.

Οι ταυτότητες των θυμάτων δεν δόθηκαν αμέσως στη δημοσιότητα, καθώς οι συγγενείς εξακολουθούν να ενημερώνονται, ανέφερε η αστυνομία.

Σπάνιες επιθέσεις, διαπιστώνει μελέτη

Οι αναφορές για επιθέσεις πολικών αρκούδων σε ανθρώπους είναι εξαιρετικά σπάνιες, σύμφωνα με μελέτη του 2017, που δημοσιεύθηκε από το «The Wildlife Society».

«Από το 1870 έως το 2014, καταγράψαμε 73 επιθέσεις από άγριες πολικές αρκούδες, κατανεμημένες μεταξύ των 5 κρατών εξάπλωσης των πολικών αρκούδων (Καναδάς, Γροιλανδία, Νορβηγία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες), οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα 20 θανάτους και 63 τραυματισμούς ανθρώπων», διαπιστώθηκε.

Αλλά το λιώσιμο των πάγων, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχει οδηγήσει σε αντίστοιχη αλλαγή στη συμπεριφορά των αρκούδων και έχει καταστήσει πιο πιθανές τις ανθρώπινες συναντήσεις με αρκούδες, όπως σημειώνει το CNN.

Οι κάτοικοι του Τσόρτσιλ στη βόρεια Μανιτόμπα του Καναδά, που μερικές φορές αποκαλείται «πρωτεύουσα της πολικής αρκούδας στον κόσμο», δήλωσαν στο CNN το 2021 ότι οι συναντήσεις με αρκούδες γίνονται όλο και πιο συχνές.

Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται την πόλη κάθε φθινόπωρο, με την ελπίδα να ρίξουν μια ματιά σε μια πολική αρκούδα – το μεγαλύτερο σαρκοφάγο στον κόσμο.

Η εποχή της αρκούδας στην περιοχή κορυφώνεται τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, λίγο πριν ο κόλπος Χάντσον ξαναπαγώσει και οι αρκούδες αρχίσουν να μεταναστεύουν βόρεια και να συγκεντρώνονται κοντά στην ακτή.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η εποχή της αρκούδας διαρκεί περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής, λένε οι κάτοικοι. Οι πάγοι λιώνουν νωρίτερα και παγώνουν αργότερα, κρατώντας τις αρκούδες στην ξηρά περισσότερο χρόνο.

Πάντως, οι επιθέσεις σε ανθρώπους παραμένουν σπάνιες. Η τελευταία ήταν το 2013, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, και δεν είχε υπάρξει θανατηφόρα επίθεση από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN το 2021.