Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε κάθε επίσκεψη του ή επίσημη ομιλία του, προς τις χώρες της Δύσης, ζητά όπλα και τανκς προκειμένου να μπορέσει να νικήσει τον πόλεμο που γίνεται στην Ουκρανία. Βέβαια, ο πόλεμος εν έτει 2022 έχει εξελιχθεί τεχνολογικά με τα drones, τον κυβερνοπόλεμο και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με το Politico, οι Ουκρανοί σχεδιάζουν μια ανοιξιάτικη επίθεση κατά της Ρωσίας που θα μπορούσε να αποδειχθεί αποφασιστική στον αγώνα της για επιβίωση, οπότε το Κίεβο ετοιμάζεται να στραφεί για άλλη μια φορά στον παραδοσιακό εξοπλισμό του στρατού ξηράς του πολέμου του 20ου αιώνα.

Χώρες του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να στείλουν Τανκς

Οι στρατιωτικοί αρχηγοί της Ουκρανίας θέλουν εκατοντάδες δυτικά τανκς για την επόμενη φάση του πολέμου, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις της Μόσχας και να σπάσουν τις γραμμές χαρακωμάτων σε μέρη όπως το Λουχάνσκ και η περιοχή Ζαπορίζια.

Έπειτα από μήνες πολέμου, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη σοφία της στρατηγικής, με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία να υπόσχονται τεθωρακισμένα οχήματα για πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι μια υπενθύμιση ότι, παρά την πολυπλοκότητα υψηλής τεχνολογίας του σύγχρονου πολέμου, η απόλυτη δύναμη στο έδαφος εξακολουθεί να μετράει.

Για πόσα άρματα μάχης κάνουν λόγο οι Ουκρανοί

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου τη Δευτέρα, ο συντηρητικός βουλευτής Μπέρναρντ Τζένκιν είπε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει εκθέσει εκείνους τους «μοντέρνους σχολιαστές που αποδοκιμάζουν την ιδέα ότι τα σύγχρονα άρματα μάχης έχουν οποιαδήποτε χρησιμότητα στον σύγχρονο πόλεμο». «Η Ουκρανία έδειξε ότι η πανοπλία είναι σημαντική», συμφώνησε ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι τα ελάχιστα οχήματα που έχουν δεσμευτεί μέχρι στιγμής οι δυτικοί σύμμαχοι ότι θα παράσχουν, πρέπει να είναι μόνο η αρχή, και πιέζει για 200 έως 300 άρματα μάχης και 600 τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού, καθώς και 500 Howitzer – ένα όπλο παρόμοιο με ένα κανόνι.

«Πρέπει να πάρουμε την πρωτοβουλία», δήλωσε ο Andriy Zagorodnyuk, πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας και συνεργάτης στο think tank Atlantic Council. «Η υποστήριξη με όπλα θα μας δώσει μια τέτοια ευκαιρία».

Ο λόγος που οι Ουκρανοί επιμένουν για τα τανκς

Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί ήδη άρματα μάχης της σοβιετικής εποχής που δωρήθηκαν από συμμάχους της Ανατολικής Ευρώπης ή κατασχέθηκαν από Ρώσους κατακτητές. Αλλά τα δυτικά μοντέλα που επιθυμούν οι ηγέτες της θα πρόσφεραν μια σταδιακή αλλαγή στην ικανότητα πριν από μια πιθανή κλιμάκωση των εχθροπραξιών την άνοιξη.

Η επίπεδη επικράτεια της Ουκρανίας καθιστά τα τανκς ιδανικά όπλα, λένε οι ειδικοί, και το Κίεβο χρειάζεται τανκς για να ανακαταλάβει οχυρωμένες θέσεις σε πόλεις-κλειδιά κατά μήκος της πρώτης γραμμής.

Ουκρανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι τα συστήματα πολλαπλών πυραύλων HIMARS που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ, τα οποία κατέστρεψαν τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια αντεπιτιθέμενων επιχειρήσεων το περασμένο φθινόπωρο, θα αποδειχθούν λιγότερο αποτελεσματικά αυτή τη φορά, επειδή ο εχθρός τους έχει απομακρυνθεί για να αποφύγει το χτύπημα – καθιστώντας τα τανκς πιο απαραίτητα από πριν.

Επιταχύνεται η αποστολή τανκς

Οι συνομιλίες μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ επιταχύνονται μετά την ανακοίνωση της Γαλλίας ότι θα δωρίσει ελαφρά άρματα μάχης AMX-10 RC στο Κίεβο σε δύο μήνες. Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε τα σχέδια το Σαββατοκύριακο να στείλει άρματα μάχης Challenger 2 βρετανικής κατασκευής στην Ουκρανία.

Οι δυτικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αναλάβουν περαιτέρω δεσμεύσεις ενόψει της συνάντησης των υπουργών Άμυνας από τις συμμαχικές χώρες της Παρασκευής στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Ramstein στη νοτιοδυτική Γερμανία.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ από τις περιοχές της Βαλτικής και της Κεντρικής Ευρώπης ελπίζουν ότι μια σειρά μεμονωμένων δεσμεύσεων θα ασκήσει πίεση στη Γερμανία να επιτρέψει σε άλλα έθνη να εξάγουν άρματα μάχης Leopard 2 γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία.

Οι διαφορές μεταξύ των μοντέλων

Ωστόσο, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι γνωρίζουν καλά τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των μοντέλων που ενδέχεται να λάβουν από τη Δύση. Τα αμερικανικά άρματα μάχης M1 Abrams έχουν μεγάλη εμβέλεια, αλλά δημιουργούν δυσκολίες ανεφοδιασμού με καύσιμα για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία, επειδή οι μεγάλοι κινητήρες αεριοστροβίλων τους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κηροζίνης.

Και ενώ το βρετανικό μοντέλο Challenger 2 θα ήταν μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα άρματα μάχης της σοβιετικής εποχής που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις ουκρανικές δυνάμεις, δεν είναι αντίπαλος για το γερμανικό Leopard 2, το οποίο μπορεί να χτυπήσει στόχο στο μέγεθος ενός ψυγείου σε απόσταση 3 χιλιομέτρων εν κινήσει. Λειτουργούν με ντίζελ για την εκκίνηση που είναι πιο εύκολο να αποκτηθεί από την κηροζίνη.

Από τι εξαρτάται η αποστολή των Leopard 2

Γερμανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η τελική απόφαση για την αποστολή τανκς Leopard 2 θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το τι θα αποφασίσουν να κάνουν οι ΗΠΑ και επιμένουν ότι οι σύμμαχοι χρειάζονται ένα κατάλληλο σχέδιο για την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων σχετικά με τη λειτουργία και τη συντήρησή τους. Αυτό θα αποδεικνυόταν ευκολότερο εάν συμμετείχαν πολλές χώρες.

Η Πολωνία και η Φινλανδία έχουν εκφράσει την προθυμία τους να στείλουν άρματα μάχης Leopard 2, αλλά πρέπει να περιμένουν το πράσινο φως της Γερμανίας. Το Ελσίνκι κατέστησε σαφές την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να στείλει μία μικρή ποσότητα εάν άλλες χώρες συμφωνούσαν σε μια συλλογική προσέγγιση. Το Βερολίνο ενδέχεται επίσης να δωρίσει ορισμένα παλαιότερα άρματα μάχης Leopard 1, τα οποία τέθηκαν σε λειτουργία για πρώτη φορά το 1965 αλλά βρίσκονται επί του παρόντος σε αποθηκευτικούς χώρους, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες από δύο άλλες χώρες της ΕΕ.

Όλες οι χώρες σχεδιάζουν να παραδώσουν σταδιακά τα άρματα μάχης τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ανάγκη εκπαίδευσης των ουκρανικών δυνάμεων για τη χρήση τους και την κατασκευή των αλυσίδων εφοδιασμού που απαιτούνται για τη συντήρηση.