Η Ρομπέρτα Μετσόλα ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές ότι έχει δύο αιτήματα για άρση ασυλίας. Σε πρόσφατη συνέντευξη της, στη βελγική εφημερίδα Le Soir, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε «Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, η οποία χτιζόταν πάνω από 20 χρόνια και καταστράφηκε μέσα σε λίγες μέρες».

«Έλαβα αίτημα από τις βελγικές αρχές για άρση της βουλευτικής ασυλίας των ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα. Αυτά τα αιτήματα παραπέμφθηκαν στην επιτροπή νομικών Υποθέσεων του ΕΚ», ανέφερε πριν από λίγο στην έναρξη των εργασιών της ολομέλειας στο Στρασβούργο, η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα.

Τι αποκάλυψε ο δικηγόρος του Ταραμπέλα

Ο δικηγόρος του Μαρκ Ταράμπελα παραδέχθηκε ότι ο ευρωβουλευτής έκανε ένα πληρωμένο ταξίδι στο Κατάρ, το οποίο όμως δεν πλήρωσε. Οι βελγικές δικαστικές αρχές έχουν ζητήσει την άρση της ασυλίας του Μαρκ Ταραμπέλα, η κατοικία του οποίου έχει ερευνηθεί.

Ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή στο σκάνδαλο, αλλά παραδέχεται ότι έκανε τον Φεβρουάριο 2020 ταξίδι στο Κατάρ με τα έξοδα πληρωμένα χωρίς να το δηλώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως όφειλε.

«Πλήρωσε η διοργάνωση»

«Προσκλήθηκε (…) για ένα συνέδριο. Πλήρωσε η διοργάνωση», δήλωσε στο δίκτυο RTL ο δικηγόρος του Μαξίμ Τέλερ. «Δεν το έχει ακόμη δηλώσει (…) Στην συνέχεια αναχωρεί για την Γκάνα, έπειτα είναι η Covid (…). Η συνεργάτιδά του θυμίζει να το κάνει, αλλά η προθεσμία έχει παρέλθει», εξήγησε

«Θα διευθετήσει τα πράγματα (…) Δεν υπάρχει τίποτε παράνομο στο να κάνει κανείς ένα ταξίδι πληρωμένο από μία οργάνωση», επέμεινε ο δικηγόρος τονίζοντας ότι ο βουλευτής «πήγε να δει την κατασκευή των σταδίων και ζήτησε να συναντηθεί με εργάτες».

Πόσες άτυπες ομάδες υπάρχουν στο ΕΚ

«Σε αυτό το Κοινοβούλιο υπάρχουν σχεδόν 7.000 άνθρωποι που εργάζονται, θα ήθελα να βεβαιωθώ ότι όλοι οι πόροι χρησιμοποιούνται σωστά. Και αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, για το μητρώο διαφάνειας, ότι πρέπει να ενισχύσω ουσιαστικά αυτή την ομάδα και θα το κάνω εντός της διοίκησης», όπως είπε.

Προσέθεσε, ακόμη, ότι ο νέος γενικός γραμματέας και οι δύο αναπληρωτές του θα ασχοληθούν με αυτό, ενώ παραδέχτηκε πως, όσον αφορά τη φιλία ή τις άτυπες ομάδες, είναι άγνωστο πόσες είναι, γιατί δεν υπάρχει λίστα.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα πιστεύει ότι υπάρχει η δυναμική και η πολιτική βούληση να εφαρμοστούν νέα μέτρα μέσα σε ένα μήνα και να ενισχυθούν οι κανόνες που υπάρχουν ήδη, λέγοντας ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Η δική μου ευθύνη είναι να διασφαλίσω ότι αυτό το Κοινοβούλιο μπορεί να είναι περήφανο για την ακεραιότητά του, την ανεξαρτησία του, την υπευθυνότητά του και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», τόνισε.