Νομοθετική ρύθμιση, στο πλαίσιο του Συντάγματος, για να μείνουν εκτός Κοινοβουλίου εγκληματικές οργανώσεις φέρνει η κυβέρνηση.

Η νομοθετική ρύθμιση κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, ενώ έχει σταλεί και στα άλλα κόμματα προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση και συμφωνία για την ψήφισή της από την εθνική αντιπροσωπεία.

Η ρύθμιση στην ουσία προβλέπει ότι ο Άρειος Πάγος, που εξετάζει αν θα μπορέσει να κατέβει ένα κόμμα στις εκλογές, όχι μόνο θα ελέγχει αν ο πρόεδρός του είναι μέλος ή έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση, κάτι που ήδη μπορεί να κάνει, άλλα ούτε θα επιτρέπει να τοποθετήσει στη θέση αυτή έναν «αχυράνθρωπο» για να ξεφύγει της εκλογικής νομοθεσίας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Σημειώνεται ότι και η απλή πλειοψηφία είναι αρκετή για την ψήφιση της ρύθμισης, αλλά κυβερνητικός στόχος είναι να ψηφιστεί από όλα τα κόμματα.

Εξερχόμενος από τα γραφεία της ΝΔ όπου προήδρευσε σύσκεψης της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού της ΝΔ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα «ότι μπορεί να πρυτανεύσει η λογική, τουλάχιστον σε αυτό».

Τι είχε προαναγγείλει ο Μητσοτάκης

Τη ρύθμιση για να αποκλειστεί από τις εκλογές το κόμμα του νεοναζί έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αναμένεται σύντομα να αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία για το «κόμμα Κασιδιάρη», το οποίο αποτελεί τον κυρίως διάδοχο της Χρυσής Αυγής, τα ηγετικά στελέχη της οποίας έχουν καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

«Το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια ώστε να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή εγκληματικές οργανώσεις», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.