«Είμαστε δημοκρατία! Καμία αμνηστία!». «Δεν αντιπροσωπεύουν αυτοί τη Βραζιλία, αλλά εμείς!». Αυτά ήταν δύο από τα συνθήματα που βροντοφώναξαν και το απόγευμα της Δευτέρας – όπως και την Κυριακή 1 Ιανουαρίου, κατά την ορκωμοσία του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα – δεκάδες χιλιάδες Βραζιλιάνοι οι οποίοι πλημμύρισαν τους κεντρικούς δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο και του Σάο Πάολο. Στόχος τους ήταν να διαδηλώσουν υπέρ της δημοκρατίας, αλλά και να απαιτήσουν την τιμωρία των υπαιτίων για την εισβολή στο Κογκρέσο, στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Ανώτατο Δικαστήριο, την οποία θέτουν ουσιαστικά ως προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για την επιστροφή της χώρας τους στην κανονικότητα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται, φυσικά, πρωτίστως ο ίδιος ο τέως πρόεδρος της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, τον οποίο οι περισσότεροι θεωρούν υπεύθυνο για όσα συνέβησαν και απαιτούν από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να τον εκδώσει. Υπενθυμίζεται πως ο Μπολσονάρο διέφυγε στο Μαϊάμι από τα τέλη του 2022, μόλις δύο 24ωρα πριν από την παράδοση της εξουσίας, φοβούμενος πιθανή δίωξή του, καθώς δεν διαθέτει πλέον ασυλία. Μάλιστα, από προχθές ο Μπολσονάρο έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο της πόλης – σε μια προφανή προσπάθεια να προκαλέσει οίκτο και στην Ουάσιγκτον, όπου εντείνονται οι πιέσεις για την έκδοσή του στη Βραζιλία, στην περίπτωση που εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Ο στρατός διέλυσε καταυλισμούς μπολσοναριστών

Απαγγελία κατηγοριών

«Δεν μπορούμε και δεν θα συμβιβαστούμε όσον αφορά την εκπλήρωση των καθηκόντων μας» διαβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φλάβιο Ντίνο, υποσχόμενος την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος των υπευθύνων. «Η δημοκρατία θα επικρατήσει και οι θεσμοί της Βραζιλίας δεν θα υποκύψουν» δήλωσε από την πλευρά του το μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Αλεχάντρε ντε Μοράες, ο οποίος απαίτησε την πάταξη της «τρομοκρατίας» και ηγείται των διώξεων κατά των επίδοξων πραξικοπηματιών. Εκτός, άλλωστε, από τις περίπου 1.500 συλλήψεις που έχουν γίνει και τις διώξεις που ασκούνται με βάση τις εντολές του, είναι αυτός ο οποίος έθεσε σε διαθεσιμότητα για 90 ημέρες τον κυβερνήτη της Μπραζίλια και στενό συνεργάτη του Μπολσονάρο, θεωρώντας τον πρακτικά υπεύθυνο για τη μη αποτροπή των σοβαρότατων επεισοδίων της Κυριακής.

Πρόσκληση Μπάιντεν σε Λούλα

Την ίδια στιγμή, σε συνομιλία που είχε με τον Λούλα, ο Τζο Μπάιντεν τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον εντός του Φεβρουαρίου, επιβεβαιώνοντας έτσι και εμπράκτως – μετά τη σχετική δήλωση καταδίκης που έκανε για τα επεισόδια της Κυριακής – ότι τον αναγνωρίζει ως νόμιμο πρόεδρο της Βραζιλίας. Οσον αφορά την Ιταλία, η κυβέρνησή της διέψευσε τη φήμη ότι ο Μπολσονάρο έχει καταθέσει ή προτίθεται να καταθέσει αίτημα για τη χορήγηση ιταλικής υπηκοότητας, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο προπάππος του έχει γεννηθεί στη χώρα. «Δεν έχει ζητήσει κάτι τέτοιο και δεν πιστεύω ότι μπορεί να την πάρει, τουλάχιστον όσο με αφορά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι. Αρκετοί δε αφήνουν να εννοηθεί ότι θα είναι δύσκολο να εγκριθούν και τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλει ήδη δύο από τους τέσσερις γιους του Μπολσονάρο – ο ένας από τους οποίους ισχυρίστηκε χθες ότι ο πατέρας του δεν συνδέεται με τις ταραχές και «γλείφει τις πληγές του».

Στα social media

Από την πλευρά τους και υπό το βάρος της κατακραυγής για τον ρόλο που έπαιξαν στην οργάνωση της εισβολής, Facebook και YouTube ανακοίνωσαν χθες ότι αποσύρουν από τις πλατφόρμες τους περιεχόμενο που θεωρείται πως υποστηρίζει ή προωθεί ενέργειες που έχουν στόχο την αμφισβήτηση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της 30ής Οκτωβρίου και της νίκης του Λούλα ντα Σίλβα. Το Twitter του Ιλον Μασκ, αντιθέτως, όχι απλώς δεν έχει ανακοινώσει ανάλογα μέτρα αλλά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει απολύσει σχεδόν το σύνολο του προσωπικού του στη Βραζιλία που ασχολείται με τον έλεγχο του περιεχομένου της πλατφόρμας.

Το σίγουρο είναι πως το κύμα παραπληροφόρησης συνέβαλε αποφασιστικά – όπως και στην περίπτωση Τραμπ και στην εισβολή της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο – στην έκρηξη του μίσους και στον διχασμό της Βραζιλίας.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»