Αισιόδοξος για την επικύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης Φινλανδίας και Σουηδίας από την Τουρκία, εμφανίστηκε ο Γενς Στόλντεμπεργκ. Ερωτηθείς για τις απαιτήσεις της Τουρκίας για να επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε βέβαιος ότι η διαδικασία προσχώρησης θα ολοκληρωθεί και ότι η Τουρκία, όπως και η Ουγγαρία, θα το επικυρώσουν.

Επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία έχει «θεμιτές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά της» και πρόσθεσε ότι «κανένας άλλος Σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποφέρει από την τρομοκρατία περισσότερο απ’ ό,τι η Τουρκία».

Πρώην Σοβιετικός πράκτορας και συνεργάτης του Πούτιν: «Η Ρωσία πολεμά τώρα το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία»

Ταχύτερη η διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας στη ιστορία του ΝΑΤΟ

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι η ταχύτερη στη σύγχρονη ιστορία του ΝΑΤΟ. Υπενθύμισε ότι οι δύο χώρες υπέβαλαν αίτημα προσχώρησης το Μάιο, ενώ τον Ιούλιο στη Μαδρίτη τα 30 κράτη-μέλη της Συμμαχίας κάλεσαν τις δύο χώρες προς ένταξη και σήμερα το πρωτόκολλο προσχώρησης των δύο χωρών έχει επικυρωθεί από τα 28 εκ των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι τον Ιούλιο στη Μαδρίτη υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, βάσει της οποίας οι δύο υποψήφιες χώρες συμφώνησαν να άρουν τους περιορισμούς σε εξαγωγές όπλων – κάτι το οποίο έγινε – και να εργαστούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κάτι το οποίο γίνεται και υπάρχει «στενή συνεργασία για να αντιμετωπιστεί».

Διμερείς εγγυήσεις

Συνεχίζοντας, ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι δύο Σκανδιναβικές χώρες έχουν λάβει διμερείς εγγυήσεις ασφαλείας από κάποια κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή και πως είναι «αδιανόητο» οι δύο χώρες να αντιμετωπίσουν στρατιωτική απειλή, χωρίς την αντίδραση της Συμμαχίας.

Ο ίδιος ανέφερε, τέλος, ότι η σύμπραξη ΕΕ-ΝΑΤΟ θα γίνει ακόμη πιο σημαντική όταν η Φινλανδία και η Σουηδία γίνουν πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ.