Δεν πρόλαβε να μπει το 2023 και η Άγκυρα, κλιμακώνει τις προκλήσεις, στήνοντας σκηνικό έντασης στο Αιγαίο, όπως συνέβη χθες Πέμπτη, στο Φαρμακονήσι, όπου  σκάφος του Λιμενικού Σώματος, δέχτηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό.

Οι τουρκικές προκλήσεις όμως συνεχίστηκαν και στον αέρα, καθώς σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, χθες έγιναν 25 πάραβιάσεις, 5 εκ των οποίων ήταν υπερπτήσεις. Και όλα αυτά γίνονται, την ώρα που η τουρκική ηγεσία, με καθημερινές σχεδόν δηλώσεις, επικαιροποιεί το casus belli, διαμηνύοντας ότι ισχύει και για την ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων και στην Κρήτη.

Η όξυνση των τελευταίων ημερών δεν θεωρείται τυχαία. Όπως εκτιμάται, πέραν του αφηγήματος της Γαλάζιας Πατρίδας, συνδέεται και με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και την επιδίωξη του Ερντογάν, να ενισχύσει τα μειωμένα ποσοστά που βλέπει στις δημοσκοπήσεις.

Τουρκικό κανάλι: Αμφισβητούμενη η Γαύδος – Προβοκάτσια η επίσκεψη Μητσοτάκη

 Το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι

Η ένταση χθες στο Αιγαίο, έφτασε στο κόκκινο με το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι.

Όλα ξεκίνησαν όταν σκάφος του λιμενικού, έσπευσε νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου προκειμένου να αναγνωρίσει τρία τουρκικά αλιευτικά που ψάρευαν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Στο σημείο έφτασε τουρκική ακταιωρός που άρχισε να εκτελεί επικίνδυνους ελιγμούς με στόχο τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους.

«Το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους ΛΣ-ΕΛΑΚΤ προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα και η τουρκική Ακταιωρός αποχώρησε από το σημείο κατευθυνόμενη ανατολικά προς τα τουρκικά παράλια», αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού.

Για το σοβαρό περιστατικό στο Φαρμακονήσι εξέδωσε ανακοίνωση το Λιμενικό της Τουρκίας, με την εκδοχή του, όπως αναμενόταν, να είναι εντελώς διαφορετική από την ελληνική.

Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει, ανάμεσα σε άλλα, ότι «όταν το σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής άνοιξε πυρ στον αέρα, καθώς απομακρυνόταν από την περιοχή, το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής πυροβόλησε επίσης στον αέρα και απάντησε με τον ίδιο τρόπο».

«Όταν το σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής άνοιξε πυρ στον αέρα, καθώς απομακρυνόταν από την περιοχή, το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής πυροβόλησε επίσης στον αέρα και απάντησε με τον ίδιο τρόπο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ετοιμη για όλα τα ενδεχόμενα η Αθήνα

Το κλίμα που καλλιεργεί η Άγκυρα, βαδίζοντας προς τις εκλογές,  προκαλεί έντονο προβληματισμό στην Αθήνα, η οποία ενημερώνει το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους για την τουρκική επιθετικότητα, έχοντας παράλληλα ετοιμαστεί για όλα τα σενάρια.

Η εντολή για εγρήγορση και πλήρη ετοιμότητα παραμένει ενεργοποιημένη, πάντα συνοδεία της ψυχραιμίας και της νηφαλιότητας, ώστε να μην πέσει κανείς στην παγίδα που μπορεί να επιχειρήσει να στήσει ανά πάσα στιγμή η Τουρκία.