Για δύο ολόκληρες δεκαετίες (1936-1957) από το φουγάρο του έβγαινε ο καπνός που προερχόταν από την επεξεργασία και τη συσκευασία της ντομάτας σε μεταλλικά κουτιά. Τα τελευταία δέκα χρόνια όμως η παραγωγή του πρώην εργοστασίου «Ανθός», στην είσοδο της πόλης του Ναυπλίου έχει αλλάξει. Δεν είναι συσκευασμένη ντομάτα και δεν μετριέται σε τόνους.

Ο καπνός του φουγάρου “μυρίζει” πολιτισμό και μετριέται σε 50 και πλέον εικαστικές εκθέσεις που έχουν δει περισσότεροι από 20.000 άτομα, σε 558 μουσικές εκδηλώσεις, οκτώ φεστιβάλ τζαζ και 17 συναυλίες με 25.000 και πλέον θεατές, 88 συνέδρια, 1.500 εργαστήρια και 51 θεατρικές παραστάσεις μεταξύ άλλων.

Και καθώς το “Fougaro Art Center” – όπως είναι γνωστός ο πολιτιστικός πολυχώρος που εμπνεύστηκε η εικαστικός και συλλέκτρια έργων τέχνης Φλωρίκα Κυριακοπούλου- συμπληρώνει φέτος την πρώτη δεκαετία παρουσίας, δεν προχωρά μόνο σε έναν συνοπτικό απολογισμό, αλλά φωταγωγείται για να δώσει περισσότερο χρώμα και γιορτινή διάθεση στα γενέθλιά του.

Με πρώτη ύλη το φως και το χρώμα η ομάδα Beforelight – oι περισσότεροι τους γνωρίζουμε από τις επεμβάσεις τους στην οδό Πιττάκη στου Ψυρρή, αλλά και τις εγκαταστάσεις τους στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κατά την περίοδο των Χριστουγέννων – για αυτή την ξεχωριστή επέτειο αποφάσισε να αποδομήσει το κονσερβοκούτι και με χρωματιστούς δίσκους πλέξιγκλας – στο πλαίσιο και των εικαστικών εργαστηρίων του Φουγάρου- να δημιουργήσει σχεδόν 80 φαναράκια. Τα φωτιστικά αυτά βρήκαν τη θέση τους στο Παρκάκι και την Πλατεία του Φουγάρου,γύρω από τα οποία αναπτύσσονται εκθεσιακοί χώροι, βιβλιοθήκες, εικαστικά εργαστήρια, καφέ και εστιατόρια, δημιουργώντας καθώς κρέμονται από ψηλά πολύχρωμα σχέδια στο δάπεδο.

Παράλληλα, μια φωτεινή “τοιχογραφία” δημιουργήθηκε με την ίδια λογική σε μία από τις εξωτερικές επιφάνειες του παλιού εργοστασίου, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο και έχει μεταμορφωθεί σε ένα πολυδύναμο πολιτιστικό χώρο από το αρχιτεκτονικό γραφείο των Μόρφως Παπανικολάου και Ρένας Σακελλαρίδου.