Την ώρα που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κινούνται προς μια επανάληψη της πιο ταραχώδους κούρσας για τον Λευκό Οίκο στη σύγχρονη ιστορία, πολλοί ψηφοφόροι επιθυμούν ένα διάλειμμα από το παρελθόν – και το παρόν. Μια νέα δημοσκόπηση του CNN/SSRS δείχνει ότι 6 στους 10 Ρεπουμπλικανούς και ανεξάρτητους που τείνουν προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θέλουν άλλον υποψήφιο, εκτός του Τραμπ, για το 2024. Ενα παρόμοιο ποσοστό στην πλευρά των Δημοκρατικών ελπίζει σε έναν υποψήφιο διαφορετικό από τον Μπάιντεν.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι ψηφοφόροι είναι έτοιμοι για μια προεκλογική περίοδο όπου η μία γενιά θα παραδώσει τη σκυτάλη στην επόμενη. Αλλη μια κούρσα Μπάιντεν εναντίον Τραμπ θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον ένα βαθιά πολωμένο πολιτικό σύστημα έχει χάσει την ικανότητα αυτοανανέωσης – η οποία αποτελούσε πάντα πλεονέκτημα του αμερικανικού συστήματος. Και θα έδειχνε ότι η γοητεία ενός αουτσάιντερ, η οποία ανέδειξε προέδρους το 1992, το 2008 και το 2016, έχει χαθεί.

Φυσικά, είναι νωρίς ακόμα. Ωστόσο η πολιτική αντιπαράθεση διεξάγεται, είτε το θέλουν είτε όχι οι ψηφοφόροι, σημειώνει το CNN. Ο Τραμπ έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και ο Μπάιντεν δείχνει όλα τα σημάδια ότι σχεδιάζει να είναι υποψήφιος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αφήσει τη χώρα να το μάθει στα σίγουρα στις αρχές του νέου έτους.

Οι ενδιάμεσες εκλογές

Οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες οι Δημοκρατικοί διατήρησαν τον έλεγχο της Γερουσίας και οι Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν μια μικρή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, βοηθούν στην εξήγηση των ευρημάτων της δημοσκόπησης. Οι ψηφοφόροι που ήλπιζαν σε μια επιστροφή στην κανονικότητα την οποία είχε υποσχεθεί ο Μπάιντεν μετά τις προκλήσεις της δημόσιας υγείας και του υψηλού πληθωρισμού, δεν ενθουσιάστηκαν ακριβώς με τον πρόεδρο, αλλά δεν εμπιστεύονται ούτε ένα Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που βρίσκεται ακόμη σε μεγάλο βαθμό υπό την επιρροή του Τραμπ.

Η δημοσκόπηση υποδεικνύει επίσης ένα από τα αναδυόμενα παράδοξα στην κούρσα του 2024. Παρόλο που είναι οι πιο ισχυρές προσωπικότητες στα κόμματά τους, τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Τραμπ φαίνονται παράξενα ευάλωτοι στην αρχή της διετούς εκστρατείας και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν επιπλοκές από ένα μεταβαλλόμενο πολιτικό περιβάλλον, εξωτερικούς παράγοντες ή την ηλικία τους.

Η εξασθένηση

Η απήχηση του 76χρονου Τραμπ φαίνεται να εξασθενεί. Οι καταστροφικές ενδιάμεσες εκλογές για πολλούς από τους υποψηφίους που στήριξε ήταν σημάδι ότι οι ψηφοφόροι απέρριψαν το μήνυμά του σε διαδοχικές εθνικές εκλογές. Τα πράγματα για εκείνον έγιναν χειρότερα με τη δημοσιοποίηση την Παρασκευή από τη Βουλή των φορολογικών δηλώσεών του που απέκρυπτε τα τελευταία χρόνια. Αποκαλύπτουν ότι ζητούσε μεγάλες φοροαπαλλαγές και δήλωνε ζημιές, με αποτέλεσμα για αρκετά χρόνια να καταβάλλει ελάχιστους φόρους εισοδήματος, ακόμα και μηδενικούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν και καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του διεκδικούσε μεγάλες ζημιές και τις μετέφερε σε άλλες χρονιές για να εξαλείψει τη φορολογική του επιβάρυνση. Το 2020, την τελευταία χρονιά της θητείας του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δεν πλήρωσε καθόλου φόρο.

Καθόλου κολακευτικό

Οσο για τον Μπάιντεν, δεν είναι καθόλου κολακευτικό για έναν πρόεδρο το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του θα ήθελε να δει κάποιον άλλον ως υποψήφιο. Κάθε αρχηγός με ποσοστό αποδοχής κάτω του 50% όπως ο Μπάιντεν είναι συνήθως ευάλωτος σε μια κούρσα επανεκλογής. Και ποτέ δεν υπήρξαν προεδρικές εκλογές στις οποίες ένας πρόεδρος άνω των 80 ετών να ζητάει δεύτερη θητεία.

Το ζήτημα της ηλικίας είναι σημαντικό και για τους δύο. Ισως η ιδέα της μετατόπισης της ηγεσίας στην επόμενη πολιτική γενιά να είναι τελικά μια ισχυρή πιθανότητα για τις εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ.