Στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα ο Δήμαρχος Ιάσμου με όσα έχει πράξει. Ο Οντέρ Μουμίν είχε προχωρήσει σε απολύσεις των εργαζομένων του Δήμου του κατηγορώντας τους ως γκιουλενιστές, ενώ το ίδιο έκανε και με τους αντιδημάρχους τους οποίους ανακάλεσε με απόφαση του, συγκεντρώνοντας τις εξουσίες επάνω του. Ο ίδιος είχε βάλει στο στόχαστρο τον βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδη Στυλιανίδη, λέγοντας πως διευθύνει εγκληματική οργάνωση.

Τώρα επανέρχεται στην επικαιρότητα από δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ, η οποία τον χαρακτηρίζει ως «Φιλέλληνα», ενώ τον κατηγορεί ότι δρούσε ενάντια στην Τουρκία. «Αποκαλύφθηκε ότι ο Οντέρ Μουμίν, για τον οποίο η Ελλάδα έχει ξεκινήσει έρευνα, δρούσε εναντίον της Τουρκίας» γράφει η εφημερίδα Yeni Safak  κατηγορώντας τον πως απέλυε σκόπιμα εργαζόμενους στο δήμο του-με την κατηγορία πως ήταν… γκιουλενιστές- με στόχο να εξασφαλίσει την εύνοια της Τουρκίας.

Γιατί καρατομήθηκε από την Τουρκία

Η Γενί Σαφάκ κατηγορεί τον Μουμίν πως «καρατομήθηκε» από μέλος της «Συμβουλευτικής Επιτροπής «Τουρκικής» Μειονότητας Δυτικής Θράκης», που ελέγχεται άμεσα από την Τουρκία μέσω του προξενείου της Κομοτηνής, επειδή δεν «συμβάδιζε» με τους στόχους του οργάνου.

«Ο Μουμίν, ο οποίος εκδιώχθηκε από την Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης τον περασμένο Ιούνιο, αποκλείστηκε από την Επιτροπή εκείνη, λόγω των δραστηριοτήτων του εναντίον της Τουρκίας» αναφέρει, επισημαίνοντας πως στοχεύοντας την FETO του Γκιουλέν επιδιώκει να εξασφαλίσει την στήριξη της Τουρκίας. «Ο Μουμίν αναφέρεται πως θέλησε με την χρήση της FETO να αποκτήσει την στήριξη της Τουρκίας και να είναι πιο ισχυρός στα παζάρια του με την Ελλάδα».

Πλήρης υποστήριξη των τουρκοφρόνων στο πρόσωπο του Μουμίν

Έχοντας την πλήρη υποστήριξη του προξενείου και των τουρκοφρόνων της μειονότητας, ο Οντέρ Μουμίν κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος το 2019 με ποσοστό 64% την Β’ Κυριακή. Όμως οι σχέσεις του με την Τουρκία ήρθαν πολύ γρήγορα σε κρίση λόγω του απρόβλεπτου χαρακτήρα του.

Βλέποντας ότι χάνει έδαφος, ο Μουμίν προσπάθησε να αποκτήσει την εύνοια του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής και των τουρκοφρόνων προχωρώντας σε απολύσεις εργαζομένων στον δήμο του και σε ανάκληση των αντιδημάρχων με την κατηγορία ότι είναι Γκιουλενιστές ή μέλη της «εγκληματικής οργάνωσης ΕΥΡ-ΑΚΗ».

Πέρα από τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία, μέτρα κατά του Δημάρχου έχει λάβει και η Ελλάδα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, να ζητά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης τη διερεύνηση τυχόν έκνομων ενεργειών του δημάρχου, με το πιθανότερο σενάριο να είναι η οριστική παύση του από τα καθήκοντα σε περίπτωση που αυτό αποδειχθεί.