Δικαστήριο στη Σενεγάλη καταδίκασε σήμερα δύο βουλευτές σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών για επίθεση σε έγκυο συνάδελφό τους, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνεδρίασης την 1η Δεκεμβρίου, η οποία μετατράπηκε σε γενικευμένη συμπλοκή.

Οι δύο άνδρες βουλευτές, Αμαντού Νιάνγκ και Μασάτα Σαμπ του αντιπολιτευόμενου κόμματος PUR, θα αναγκαστούν επίσης να πληρώσουν συνολικά 5 εκατομμύρια φράγκα CFA (8.200 δολάρια) ως αποζημίωση στη βουλευτή, Αμί Ντιαγέ Γκνίμπι, του κυβερνώντος συνασπισμού «Μπένο Μποκ Γιακάρ».

Σε μια χαοτική συνεδρίαση – σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση – που συγκλόνισε την Σενεγάλη, ο Σαμπ χαστούκισε την Γκνίμπι κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Εθνοσυνέλευση για τον προϋπολογισμό, αφού εκείνη χλεύασε σχόλιά του με τα οποία την επέκρινε.

Δέχθηκε κλωτσιά στην κοιλιά

Η Γκνίμπι απάντησε πετώντας μια καρέκλα στον Σαμπ και, στη συνέχεια, σπρώχτηκε στο έδαφος από άλλους βουλευτές και δέχθηκε κλωτσιά στην κοιλιά από τον Νιάνγκ.

Ο διαπληκτισμός επιδείνωσε τις πολιτικές εντάσεις στη Σενεγάλη, που έχουν κλιμακωθεί από τότε που το κυβερνών κόμμα απώλεσε την ευρεία πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου.

Η εκλογική ήττα θεωρήθηκε ως ψήφος διαμαρτυρίας κατά του προέδρου, Μακί Σαλ, εν μέσω κλίματος αβεβαιότητας σχετικά με το αν θα επιδιώξει μια τρίτη θητεία στις εκλογές του 2024, κάτι που η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι αποτελεί παραβίαση των ορίων θητείας και αθέτηση προηγούμενης υπόσχεσής του.

Ο 60χρονος Σαλ αρνήθηκε να δηλώσει ξεκάθαρα αν σκοπεύει να θέσει ξανά υποψηφιότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ