Στο σοβαρότατο ζήτημα με τις ελλείψεις φαρμάκων που παρουσιάζονται σε όλη τη χώρα και στις παρεμβάσεις που γίνεται για να εξομαλυνθεί η κατάσταση λόγω και του «κοκτέιλ» ιώσεων από τις οποίες ταλαιπωρούνται χιλιάδες ενήλικες και παιδιά, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Έλλειψη φαρμάκων υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο για δύο λόγους. Λόγω της γενικής έλλειψης αλλά και λόγω των παράλληλων εξαγωγών» τόνισε ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον Ant1 για να προσθέσει.

Οι φαρμακοβιομηχανίες ετοιμάζουν αυξήσεις σε 350 φάρμακα από το 2023

Τι θα γίνει με τις ελλείψεις

«Η μείωση παραγωγής φαρμάκων στην Ινδία και στην Κίνα, αλλά και η αυξημένη ζήτηση ιδιαίτερα σε παιδιατρικά φάρμακα, έχει ωθήσει στις ελλείψεις» σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «η ελληνική βιομηχανία φαρμάκων, μπορεί να καλύψει με γενόσημα την έλλειψη».

Πρόβλημα, όπως επισημαίνει, έχουμε όταν δεν υπάρχει γενόσημο σε κάποιο φάρμακο από τη χώρα μας.

Όσον αφορά τις παράλληλες εξαγωγές, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως θα γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι και οι εταιρείες που πράττουν αντίθετα με τον νόμο θα κλείσουν όπως έγινε και σε δύο φαρμακαποθήκες στη Θεσσαλονίκη, που δεν δέχτηκαν τον έλεγχο.

«Ευελπιστούμε ότι προς το τέλος Ιανουαρίου που θα έχουμε τη δική μας έξαρση, δεν θα είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση και από τα υπόλοιπα κράτη» ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.

Για την έξαρση κοροναϊού στην Κίνα

Όσον αφορά την έξαρση του κοροναϊού στην Κίνα, ανέφερε ότι θα γίνει σύσκεψη από τον ευρωπαϊκό ΕΟΔΥ αυτή την εβδομάδα  και τόνισε ότι όπως έχουν δείξει όλα, η πολιτική αντιμετώπισης του κοροναϊού, “Zero Covid” δεν αποδίδει.

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, που επέστρεψαν από 1/1/2023 στο Δημόσιο, τόνισε πως «επειδή ακόμη οι μελέτες δείχνουν ότι έστω σε μικρότερο βαθμό οι μη εμβολιασμένοι μεταδίδουν ευκολότερα τον ιό, δεν θα επιστρέψουν σε ΜΕΘ και σε δομές με ανοσοκατασταλμένους. Οι γιατροί που τους αντικατέστησαν θα παραμείνουν στα πόστα τους».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από