Οι πολιτικές απεξάρτησης που εφαρμόζει η Ευρώπη για το ρωσικό φυσικό αέριο έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις εξαγωγές της Gazprom. Μάλιστα, ο ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε πως θα στείλει 42,4 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας τη Δευτέρα, σε παρόμοιο όγκο με αυτόν των τελευταίων ημερών.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών μειώθηκαν κατακόρυφα σε μετασοβιετικό χαμηλό το 2022 καθώς ο μεγαλύτερος πελάτης της μείωσε τις εισαγωγές λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και ένας μεγάλος αγωγός υπέστη ζημιές από μυστηριώδεις εκρήξεις, έδειξαν στοιχεία της Gazprom.

Γιατί τα γυρίζει η Ρωσία; – Έτοιμη να συνεχίσει την παροχή αερίου στην Ευρώπη

Πτώση των εξαγωγών κατά 45%

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παραδοσιακά ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας, μιλούσε για χρόνια για μείωση της εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια, αλλά οι Βρυξέλλες πραγματοποίησαν την αλλαγή πολιτικής μετά την αποστολή στρατευμάτων από το Κρεμλίνο στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η κρατικά ελεγχόμενη Gazprom, επικαλούμενη τον διευθύνοντα σύμβουλο Alexei Miller, μακροχρόνιο σύμμαχο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι οι εξαγωγές της εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης θα φτάσουν τα 100,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φέτος. Αυτό είναι μια πτώση άνω του 45% από 185,1 bcm το 2021 και περιλαμβάνει τις προμήθειες στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia, μέσω του οποίου η Gazprom παρείχε 10,39 bcm πέρυσι.

To πρόβλημα με τον Nord Stream

Οι ρωσικές άμεσες εξαγωγές φυσικού αερίου στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σταμάτησαν τον Σεπτέμβριο μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα. Η Ρωσία κατηγόρησε το προσωπικό του βρετανικού ναυτικού ότι βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις, έναν ισχυρισμό που το Λονδίνο είπε ότι ήταν ψευδής.

Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 ανήλθαν συνολικά στο ρεκόρ των 59,2 bcm πέρυσι. Τα 100,9 bcm προμηθειών ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, τα οποία η Gazprom ορίζει ως εξαγωγές στο «μακρινό εξωτερικό», ή εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, είναι ένα από τα χαμηλότερα από την κατάρρευση του σοβιετικού κράτους το 1991.

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις LNG

Ένα από τα προηγούμενα μετασοβιετικά χαμηλά πωλήσεων φυσικού αερίου της Gazprom στο «μακρινό εξωτερικό» ήταν 117,4 bcm το 1995, σύμφωνα με την Gazprom Export. Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, έχει αυξήσει τις πωλήσεις της θαλάσσιου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), κυρίως χάρη στο εργοστάσιο Yamal LNG της Novatek (NVTK.MM) στην Αρκτική.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό οργανισμό Rosstat, η παραγωγή LNG της Ρωσίας αυξήθηκε σχεδόν κατά 10% τον Ιανουάριο – Νοέμβριο σε 29,7 εκατομμύρια τόνους. Και η Ρωσία κατάφερε να αντισταθμίσει τις χαμηλότερες εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη με τις υψηλότερες τιμές ενέργειας, καθώς τα έσοδα του προϋπολογισμού της από πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά πάνω από το ένα τρίτο τους πρώτους 10 μήνες του έτους. Η Gazprom είπε επίσης ότι η παραγωγή φυσικού αερίου της το 2022 είναι 412,6 bcm, η οποία είναι μειωμένη από 514,8 bcm το 2021, όταν έφτασε σε υψηλό 13 ετών.