Αντιμέτωπη με ομαδική αγωγή βρίσκεται η Apple για τον αισθητήρα του Apple Watch, ο οποίος φέρεται να δίνει ανακριβείς μετρήσεις των επιπέδων οξυγόνου στους μη λευκούς χρήστες.

Η αγωγή κατατέθηκε από τον Άλεξ Μοράλες, ο οποίος αγόρασε το ρολόι στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας έχοντας την εντύπωση πως η συσκευή μετρά τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα ανεξαρτήτως του χρώματος του δέρματος.

Η προσφυγή κατατέθηκε στη Νέα Υόρκη αλλά καλύπτει όλους όσους αγόρασαν Apple Watch την τελευταία διετία σε δέκα αμερικανικές πολιτείες.

Πού οφείλεται η κατηγορία του ρατσισμού

Το Apple Watch χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα που εκπέμπει παλμούς φως στο δέρμα και μετρά την ανάκλαση για να υπολογίσει τα επίπεδα οξυγόνου, τεχνική γνωστή ως παλμική οξυμετρία.

Όπως γράφει στο κείμενο της προσφυγής ο δικηγόρος του ενάγοντα, Σπένσερ Σίναν, πολυάριθμες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας δείχνουν ότι τα παλμικά οξύμετρα δίνουν λιγότερο ακριβείς μετρήσεις στους μαύρους λόγω διαφορετικής απορρόφησης του φωτός από το δέρμα.

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν ο αισθητήρας του Apple Watch βασίζεται στην ίδια τεχνολογία με τα στάνταρτ παλμικά οξύμετρα, τα οποία μετρούν τα επίπεδα οξυγόνου στο δάχτυλο, αντί στον καρπό όπως το ρολόι.

Η απάντηση της Apple στις κατηγορίες ρατσισμού

Η Apple σημειώνει στον δικτυακό τόπο της ότι οι μετρήσεις του οξύμετρου μπορεί να επηρεαστούν από «μόνιμες ή προσωρινές αλλαγές» στο δέρμα, όπως για παράδειγμα τα τατουάζ.

«Το μελάνι, το σχέδιο και ο κορεσμός ορισμένων τατουάζ μπορεί να μπλοκάρουν το φως του αισθητήρα και να καταστήσουν πιο δύσκολη τη μέτρηση με την εφαρμογή Blood Oxygen» αναφέρει η εταιρεία, χωρίς όμως να κάνει καμία ειδική αναφορά στο φυσικό χρώμα του δέρματος.

Ο Σίναν δήλωσε πως η Apple πιθανότατα θα τονίσει στο δικαστήριο πως προειδοποιεί τους αγοραστές ότι το ρολόι δεν προορίζεται για ιατρική χρήση».  Παρόλα αυτά, θα περίμενε κανείς ότι η συσκευή «λειτουργεί ανεξαρτήτως του χρώματος του δέρματος», είπε ο δικηγόρος.

Η προσφυγή, αναφέρει το Apple Insider, καλύπτει όσους αγόρασαν Apple Watch στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας στη Νέα Υόρκη, την Αλάσκα, το Άρκανσο, το Άινταχο, την Άιοβα, το Μισισίπη, τη Βόρεια Καρολίνα, τη Βόρεια Ντακότα, τη Γιούτα και το Γουαϊόμιονγκ.