Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε εντολή να υπάρξει «εκθετική μεγέθυνση του πυρηνικού οπλοστασίου» της Βόρειας Κορέας, για να αντιμετωπιστεί ο «εχθρός», η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ, μετέδωσε σήμερα το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ολοκληρώνοντας τις ετήσιες εργασίες του στην Πιονγκγιάνγκ, το Κόμμα Εργατών της Κορέας ανήγγειλε πως η χώρα θα «αναπτύξει νέο σύστημα διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων» (ICBMs), σκοπός του οποίου θα είναι η «ταχεία αντεπίθεση με πυρηνικά όπλα», σύμφωνα με το KCNA.

«Η σημερινή κατάσταση απαιτεί να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για να ενισχυθεί μαζικά η στρατιωτική ισχύς ώστε να εγγυηθούμε πλήρως την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα θεμελιώδη συμφέροντα» της Βόρειας Κορέας, σε αντίδραση «στους ανησυχητικούς στρατιωτικούς ελιγμούς των ΗΠΑ και άλλων εχθρικών δυνάμεων», είπε ο κ. Κιμ, σύμφωνα με απολογισμό των εργασιών του κόμματος που μετέδωσε το πρακτορείο.

Ενώ σε άλλο σημείο, ο ανώτατος ηγέτης της Β. Κορέας σημείωσε πως η Νότια Κορέα είναι «ολόκληρη» εντός εμβέλειας των πυρηνικών όπλων της χώρας του.

Η χρονιά που πέρασε σημαδεύτηκε από τον αριθμό ρεκόρ πυραυλικών δοκιμών

Η ένταση ανέβηκε με θεαματικό τρόπο το 2022 ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα, τον νότιο γείτονά της, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Η χρονιά που ολοκληρώθηκε σημαδεύτηκε από τον αριθμό ρεκόρ πυραυλικών δοκιμών από την Πιονγκγιάνγκ, η οποία εκτόξευσε τον Μάρτιο ICBM για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια. Άλλος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος, που δοκιμάστηκε τον Νοέμβριο, έπεσε στα ανοικτά της Ιαπωνίας.

Τρεις βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τη Βόρεια Κορέα χθες Σάββατο, άλλος ένας σήμερα τα ξημερώματα (τοπική ώρα· χθες βράδυ ώρα Ελλάδας). Το KCNA έκανε λόγο για «άσκηση βολής εκτοξευτήρα πολλαπλών πυραύλων πολύ μεγάλου μεγέθους».

Στις αρχές του Νοεμβρίου, πύραυλος έπεσε πολύ κοντά στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας, εξωθώντας τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ να μιλήσει για «εισβολή».

Και την 26η Δεκεμβρίου, πέντε βορειοκορεατικά UAVs διείσδυσαν στον νοτιοκορεατικό εναέριο χώρο, με το ένα να φθάνει βόρεια της πρωτεύουσας Σεούλ. Παρά την εσπευσμένη απογείωση μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων που επιχείρησαν για πέντε ώρες προκειμένου να καταρριφθούν τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δεν αναχαιτίστηκαν, γεγονός που πυροδότησε επικρίσεις. Επρόκειτο για το πρώτο επεισόδιο αυτού του είδους σε πέντε χρόνια.