Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε στην Μπραζίλια με τον νέο Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, τον οποίο και συνεχάρη για την εκλογή του. Η συνάντησή τους ξεπέρασε την προγραμματισμένη διάρκεια της μισής ώρας. Συνομίλησαν για πάνω από μία ώρα, με τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο να περιλαμβάνουν τις μάχες με την τρόικα, τη λύση του Μακεδονικού, την Κύπρο και το Αιγαίο.

Αλέξης Τσίπρας και Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα συνομίλησαν για την κυβερνητική εμπειρία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Βραζιλία, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να χαρακτηρίζει τον πρόεδρο της Βραζιλίας «σπουδαίο φίλο της Ελλάδας».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας είναι ο μοναδικός πολιτικός που θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Λούλα πριν την ορκωμοσία

Επισημαίνοντας πως είναι σπουδαίος ηγέτης, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα του μίλησε για τις μεγάλες δυσκολίες που πέρασε. Οι δύσκολες μέρες στη φυλακή, η αδίστακτη στάση των αντιπάλων του, το τεράστιο έλλειμμα που του αφήνουν στον δημόσιο προϋπολογισμό.

Συμφώνησαν ότι ο αγώνας που πρέπει να δώσουν σήμερα αυτές οι δυνάμεις για τη δημοκρατία και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων απέναντι στη συμμαχία δεξιάς και ακροδεξιάς, είναι εξίσου σημαντικός με τον αγώνα των προηγούμενων δεκαετιών για προάσπιση της κοινωνίας από τις πολιτικές λιτότητας και τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.

Τόνισαν, παράλληλα, ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο νέος ψυχρός πόλεμος στον οποίο οδηγεί, ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας και η κλιματική κρίση, έχουν σοβαρές συνέπειες για την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική που επιτάσσουν τη στενότερη συνεργασία τους με σκοπό την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βραζιλίας για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα και υπογράμμισε τη σημασία που έχει να δοθούν μηνύματα προς την Τουρκία για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσων του ΟΗΕ.

Η τελευταία συνάντηση των δύο αντρών είχε πραγματοποιηθεί εν μέσω μνημονίων και κρίσης στην Ελλάδα πίσω στο 2012. Η νέα τους συνάντηση, μετά από πρόσκληση του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα βρίσκει τον Αλέξη Τσίπρα να προετοιμάζεται ώστε να διεκδικήσει την πρώτη θέση στις επερχόμενες εκλογές.

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνάντησε την Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εργασίας της Ισπανίας, Yolanda Diaz. Συζήτησαν για την προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης για ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων και για τα μέτρα που έλαβε ώστε να μην μετακυλισθεί το κόστος της ενεργειακής κρίσης στην κοινωνία.

Παράλληλα, συνομίλησαν για την συνεργασία όλων των προοδευτικών ευρωπαικών δυνάμεων σε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην συμμαχία δεξιάς και ακροδεξιάς που διαμορφώνεται.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε την Ισπανίδα Αντιπρόεδρο για την αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα και τη σημασία που έχει, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να δίνουν σαφή μηνύματα στην Τουρκία υπέρ του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.