Προβληματισμό – αν μη τι άλλο – προκαλεί η περίπτωση του βουλευτή της ΝΔ, Θέμη Χειμάρα, τον οποίο κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «πλιάτσικο 400.000 ευρώ» και επαναφέροντας στο προσκήνιο την υπόθεση του έτερου βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, Ανδρέα Πάτση.

Την ίδια στιγμή, η απάντηση του κ. Χειμάρα, ο οποίος δεν αμφισβήτησε την καταγγελία στην ουσία της, απλά τόνισε ότι ο βασικός κύκλος εργασιών και εσόδων της εταιρείας του προέρχεται από πωλήσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενώ επικαλέστηκε άγνοια του νόμου για το ασυμβίβαστο της συνεργασίας του με δημόσιους οργανισμούς μετά την εκλογή του στη Βουλή, έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση – καταγγελία της Κουμουνδούρου, αναφερόταν πως «η αποκάλυψη από το Documento ότι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θέμης Χειμάρας, πρωταγωνιστεί σε ένα ακόμα σκάνδαλο απευθείας αναθέσεων δεν εκπλήσσει πια την κοινή γνώμη. Προστίθεται και αυτός στη μακρά σειρά των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, που εκμεταλλεύονται την ιδιότητά τους για να συνάπτουν συμβάσεις προς ίδιο όφελος. Αυτή τη φορά, πρόκειται για 400.000 ευρώ».

Μικροποσό μπροστά σε Μαραβέγια και Πάτση

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε σκωπτικά πως πρόκειται για «μικροποσό μπροστά στον κύριο Μαραβέγια και στον κύριο Πάτση, στα 8.5 δισεκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων της κυβέρνησης προς κάθε λογής φίλους της.

Και προσέθεσε πως «το μόνο που δεν θα πάψει να μας εκπλήσσει είναι οι απίθανες δικαιολογίες που επιστρατεύουν οι κυβερνητικοί βουλευτές κάθε φορά που αποκαλύπτονται οι αθέμιτες πρακτικές τους. Αυτή τη φορά, κατά τον κύριο Χειμάρα, φταίνε οι υπάλληλοι της εταιρείας του που δεν γνώριζαν το ‘ασυμβίβαστο’. Καλή προσπάθεια κύριε Χειμάρα», σημείωσε ειρωνικά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση

Προς το παρόν, πέρα από την απάντηση του ίδιου του κ. Χειμάρα, δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης για την υπόθεση.

Ωστόσο, δεν μπορεί να μην ανακαλέσει κανείς στη μνήμη όσα έλεγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, για την περίπτωση του Ανδρέα Πάτση.

«Δεν μπορείς να είσαι πολιτικό πρόσωπο και να παίρνεις αναθέσεις από φορείς που το δημόσιο έχει συμμετοχή. Ασυμβίβαστο επαγγελματικό δεν υπάρχει, προφανώς και μπορείς να δουλεύεις στην ελεύθερη αγορά, οφείλεις όμως ηθικά να βάζεις ένα όριο – αυτό είναι και το όριο της παράταξης – να μην παίρνεις δουλειές από φορείς στους οποίους συμμετέχει το δημόσιο», έλεγε ο κ. Οικονόμου στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου.

Η πολιτική πορεία Χειμάρα

Ο Θέμης Χειμάρας είναι βουλευτής Φθιώτιδας από τον Ιούλιο του 2019.

Γόνος του παλαιού βουλευτή της ΝΔ και δύο φορές νομάρχη Φθιώτιδας, μία φορά νομάρχη Σάμου και συγκεντρωσιάρχη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993, Θανάση Χειμάρα, διατέλεσε από τον Νοέμβριο 2014 έως τον Ιούλιο 2019 αντιπεριφερειάρχης του Κώστα Μπακογιάννη και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Επιχειρηματικότητας, Εξωστρέφειας, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού.

«Εγώ δεν αισθάνομαι πολιτικός καριέρας», έλεγε παραμονές των εκλογών ο Θέμης Χειμάρας.

«Δεν έχω μπει στα κοινά για να πάω να καθίσω 15-20 χρόνια και να προσφέρω και να πω ότι ‘ωραία είμαστε’. Εχω την επιχείρησή μου παράλληλα, τώρα αυτή την προεκλογική περίοδο επενδύω στη δουλειά μου, προσπαθώ να γίνω καλύτερος στη δουλειά μου, στην εταιρεία μου. Αυτό εμένα με κάνει ανεξάρτητο […] Ό,τι έχω πετύχει εγώ στη ζωή μου το χρωστάω στη Φθιώτιδα, στους συμπατριώτες μου εδώ, τους φίλους μου», ανέφερε στο εκλογικό του ακροατήριο το 2019, δηλώνοντας επαγγελματίας της ζωής και όχι της πολιτικής.

Η επαγγελματική πορεία και οι δουλειές με το δημόσιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στη Διαύγεια μετά την 7η Ιουλίου 2019, οι συμβάσεις της εταιρείας «Θέμης Χειμάρας και Σία ΕΕ» ξεπερνούν τις 270, περιλαμβάνουν πολλούς δήμους της εκλογικής περιφέρειάς του, καθώς και άλλους δημόσιους φορείς, ενώ του έχουν αποφέρει τουλάχιστον 400.000 ευρώ μέσα σε διάστημα τριάμισι ετών.

Πρόκειται για συμβάσεις που αφορούν κυρίως σε προμήθεια φωτοτυπικού υλικού, γραφικής ύλης, σφραγίδων, ημερολογίων, αφισών, εκτυπώσεων, βιβλιοδετήσεων, αναλώσιμων, φυλλαδίων και γενικότερα προμήθειες συναφείς με την επιχειρηματική δραστηριότητά του.

Τις περισσότερες συνεργασίες και τα μεγαλύτερα κέρδη λαμβάνει από τον Δήμο Λαμιέων, με περισσότερες από 100 συμβάσεις, άνω των 160.000 ευρώ συνολικά.

Εκτός από τον Δήμο Λαμιέων, η εταιρεία του Θέμη Χειμάρα έχει συνάψει συμβάσεις προμηθειών και με αρκετούς από τους όμορους δήμους της περιοχής, κλείνοντας συνεργασίες με ολόκληρη την περιφέρεια Φθιώτιδας.

Για παράδειγμα και σύμφωνα με τα στοιχεία στη Διαύγεια, η εταιρεία του έχει συνάψει συμβάσεις με τον Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας αξίας σχεδόν 100.000 ευρώ, με τον Δήμο Στυλίδας περίπου 38.000 ευρώ, με τον Δήμο Καμένων Βούρλων 13.000 ευρώ, με τον Δήμο Καρπενησίου 5.000 ευρώ και με τον Δήμο Δελφών σχεδόν 3.000 ευρώ.

Δεν ήξερε, δεν γνώριζε

Ο κ. Χειμάρας, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, απέστειλε μία μακροσκελή απάντηση, στην οποία, ούτω λίγο – ούτε πολύ, δεν αρνείται την ουσία της καταγγελίας, αλλά υποστηρίζει πως δεν γνώριζε…

«Όταν εξελέγην Βουλευτής το 2019, δεν γνώριζα πως θα πρέπει να αλλάξω κάτι σε σχέση με την επιχείρησή μου. Επέλεξα να συνεχίζω στο δρόμο της ορθόδοξης επιχειρηματικότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το «κώλυμα»

Σημειώνει, μάλιστα, ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αρθεί «το υφιστάμενο κώλυμα» στο πρόσωπό του:

«Γεγονός είναι, ότι η αναγκαιότητα της ενασχόλησής μου με τα κοινά και η επι μακρόν παραμονή μου στην Αθήνα για την άσκηση των κοινοβουλευτικών μου υποχρεώσεων, με απομάκρυνε από την προσωπική εποπτεία της επιχείρησής μου, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

»Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η επιχείρησή μου να εξακολουθεί να συνεργάζεται με τους ΟΤΑ.

»Δηλώνω δε, ότι θα προβώ άμεσα σε ενέργειες για να αρθεί το υφιστάμενο κώλυμα στο πρόσωπό μου».

Κυριαρχεί η «αριστεία» στις πολιτικές αντιδράσεις

Με ένα ειρωνικό σχόλιο, το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στην υπόθεση του βουλευτή της ΝΔ, Θέμη Χειμάρα, και στον τρόπο με τον οποίο απάντησε στις κριτικές που δέχθηκε, καθώς υποστηρίζει πως δεν γνώριζε, το 2019 που εκλέχθηκε, για το ασυμβίβαστο.

Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί την κυβέρνηση και υπενθυμίζει την περίπτωση Πάτση.

«Μετά την περίπτωση του βουλευτή Ανδρέα Πάτση, και αυτή του Θέμη Χειμάρα έρχεται να αποκαλύψει την πραγματική ‘αριστεία’ της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που αντιλαμβάνεται την εξουσία ως μέσο εξυπηρέτησης των ‘ημετέρων’ εις βάρος του ελληνικού λαού», σημειώνει σκωπτικά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Και προσθέτει χαρακτηριστικά πως «η δικαιολογία του κ. Χειμάρα πως ‘δεν γνώριζε’ ότι ασκούσε τη δραστηριότητά του κατά παράβαση του συνταγματικού ασυμβιβάστου και των νόμων, προκαλεί μόνο θυμηδία».

ΚΚΕ: «ΝΔ το κόμμα των ανήξερων»

Με σκωπτικό και ειρωνικό τρόπο σχολιάζει και το ΚΚΕ την υπόθεση Χειμάρα και την αντίδραση του βουλευτή μετά τις αποκαλύψεις.

«Ένας ακόμη επιχειρηματίας – βουλευτής της ΝΔ, ένας ακόμη που αξιοποιεί την ιδιότητά του για επιχειρηματικές δοσοληψίες με το δημόσιο, ένας ακόμη που δηλώνει άγνοια και παριστάνει προκλητικά τον ανήξερο.

»ΝΔ, το κόμμα των ‘ανήξερων’ και η σαπίλα σε όλο της το μεγαλείο!», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ.

ΜέΡΑ25: Ένας ακόμα «άριστος»

«Ένας ακόμα ‘άριστος’ στις μπίζνες εις βάρος του δημόσιο, ‘αντικρατιστής’, βουλευτής της ΝΔ», σχολιάζει και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, σημειώνει: «Κύριε Μητσοτάκη, τελικά πόσους Πάτσηδες έχει η παράταξή σας, που ως συνήθως ‘δεν ξέρουν’ ή αυτοί, ή ‘δεν ξέρετε’ εσείς; Γι’ αυτό σας ονομάζουμε ‘Μητσοτάκης Α.Ε.’ και γι’ αυτό πρέπει να φύγετε».