Οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας, της Συρίας και της Ρωσίας, συνοδευόμενοι από τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των τριών χωρών, συναντήθηκαν σήμερα στη Μόσχα για να συζητήσουν «τη συριακή κρίση», όπως ανακοίνωσαν η ρωσική και η τουρκική κυβέρνηση.

Η πρώτη μετά την έναρξη του πολέμου το 2011

Αυτή είναι η πρώτη επίσημη συνάντηση σε τέτοιο επίπεδο μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, -όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ- στο επίκεντρο αυτής της τριμερούς συνάντησης βρέθηκαν «η συριακή κρίση, το προσφυγικό και οι κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία». Παρόμοια ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την οποία μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Στην τριμερή συνάντηση μετείχαν οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού, της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και της Συρίας Αλί Μαχμούντ Αμπάς και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των τριών χωρών.

Εποικοδομητική ατμόσφαιρα – Θα συνεχιστούν οι τριμερείς επαφές

Η συνάντηση έγινε σε «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» και συμφωνήθηκε να συνεχιστούν αυτές οι τριμερείς επαφές «για να διασφαλιστεί και να διατηρηθεί η σταθερότητα στη Συρία και την περιοχή στο σύνολό της», πρόσθεσε το Anadolu.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες το θέμα της Συρίας είχαν συζητήσει σε τηλεφωνική τους επικοινωνία οι Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι ζήτησε τη στήριξη της Ρωσίας για τη λήψη αμοιβαίων αποφάσεων και κοινών ενεργειών στη Βόρεια Συρία, θέτοντας σε πρώτο πλάνο την εκκαθάριση της περιοχής από τις κουρδικές δυνάμεις.