Με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη κακουργηματικής ασέλγειας σε βάρος δύο ανηλίκων, φιλοξενούμενων στην «Κιβωτό του Κόσμου», καλείται να δώσει εξηγήσεις ο πατέρας Αντώνιος, μαζί με ακόμη τρεις εργαζομένους, μετά τις καταγγελίες του 19χρονου σήμερα νεαρού, ο οποίος άνοιξε πρώτος το «κουβάρι» των αποκαλύψεων, αλλά και του 15χρονου από τη δομή του Βόλου.

Ο πατέρας Αντώνιος, ο οποίος έλαβε ήδη την κλήση από τους δύο εισαγγελείς ανηλίκων, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και για το αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος της ηθική αυτουργίας σε σωματικές βλάβες ανηλίκων στις δομές, αφού φέρεται πως ήταν εκείνος που «υπαγόρευε» τις κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος των παιδιών, με τους ξυλοδαρμούς, τις σκληρές τιμωρίες, την απομόνωση και την καταναγκαστική εργασία.

Στις 9 Ιανουαρίου θα καταθέσει ως ύποπτος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, όσα γίνονταν στις δομές της «Κιβωτού» ανά την Ελλάδα, δεν ήταν τυχαία ή μεμονωμένα περιστατικά, αλλά αποτελούσαν τη «γραμμή» που υπήρχε στα στελέχη της οργάνωσης για τους τρόπους διαπαιδαγώγησης και ελέγχου των παιδιών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πατέρας Αντώνιος και οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους της δομής, που πλέον δεν εργάζονται σε αυτήν, έχουν πάρει κλήση για να περάσουν την πόρτα του εισαγγελικού γραφείου μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Όλοι αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία, για να ενημερωθούν για το σε βάρος τους υλικό της δικογραφίας, πριν καταθέσουν τις εξηγήσεις τους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι το 2019 και την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, πράξεις σε βάρος ανηλίκων, όπως η απομόνωση και ο εξαναγκασμός σε εργασία, διώκονταν και τιμωρούνταν ως κακουργήματα, αλλά πλέον είναι πλημμελήματα.

«Ζούσαμε τον απόλυτο εφιάλτη»

«Ο γιος μου είναι χάλια. Περιμένει πώς και πώς την εξέλιξη. Ζούμε μέσα σε έναν εφιάλτη», λέει η μητέρα του 19χρονου, που κατήγγειλε πρώτος τον πατέρα Αντώνιο.

«Επιτέλους τον κάλεσαν (τον πατέρα Αντώνιο), και από εκεί και πέρα εγώ πιστεύω πολύ στη δικαιοσύνη. Αυτό που περιμένουμε τόσο καιρό είναι να δικαιωθεί το παιδί, το δικό μου, της άλλης μητέρας και για όλα τα παιδιά», δήλωσε μιλώντας στο Star.

Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση της μητέρας του 19χρονου, όταν έμαθε πως ο πατέρας Αντώνιος, την ερχόμενη εβδομάδα, καλείται να δώσει εξηγήσεις στους δύο εισαγγελείς ανηλίκων.

«Ο γιος μου είναι χάλια»

Η μητέρα του 19χρονου περιμένει με αγωνία τη στιγμή που το ανώτατο στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου» θα βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τόσο η ίδια όσο και ο γιος της περνούν έναν Γολγοθά.

«Ο γιος μου είναι χάλια. Περιμένει πώς και πώς την εξέλιξη. Ζούμε μέσα σε έναν εφιάλτη».

Το μεγάλο κόλπο με τις διαθήκες

Πέρα από τις καταγγελίες για κακοποιήσεις παιδιών, υπάρχει και το οικονομικό σκέλος, με τις έρευνες να «τρέχουν» για τον τρόπο διαχείρισης της τεράστιας περιουσίας της ΜΚΟ από τον πατέρα Αντώνιο και την σύζυγό του.

Νέες καταγγελίες για «ύποπτες» κληρονομιές που κατέληξαν στην «Κιβωτό του Κόσμου» έρχονται στο φως, την ώρα που συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς ο έλεγχος των Αρχών στα οικονομικά της οργάνωσης.

Οι φάκελοι των κληρονομιών προς την οργάνωση του πατέρα Αντωνίου, τα τελευταία χρόνια, έχουν μπει στο στόχαστρο των ελεγκτικών Αρχών, ενώ πλέον απασχολούν και τη Δικαιοσύνη έπειτα από προσφυγές συγγενών των θανόντων, που αναφέρουν ότι η πρώην διοίκηση αποσπούσε μεγάλες περιουσίες σε ακίνητα και μετρητά με αθέμιτους τρόπους, «παγιδεύοντας» στην ουσία ετοιμοθάνατους ηλικιωμένους.

Ομογενής αποκλήρωσε τους συγγενείς της και τα άφησε όλα στην Κιβωτό

Σύμφωνα με τη Real News, η υπόθεση της ομογενούς από την Αυστραλία, Φράνσες Πέις, είναι μία από αυτές. Μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, οι συγγενείς της θανούσης αποφάσισαν να κινηθούν νομικά.

«Όλα ξεκίνησαν μετά την αποκάλυψη των όσων συνέβαιναν στην Κιβωτό. Θεωρούσαμε ότι οι δωρεές ήταν στο πλαίσιο της ελεημοσύνης, αλλά έχουμε δει το αντίθετο. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να δώσουμε βάση στις αμφιβολίες που είχαμε εξαρχής για τη δεύτερη διαθήκη της θείας μας, η οποία άφηνε την περιουσία της στην Κιβωτό του Κόσμου, ενώ στην πρώτη διαθήκη δικαιούχοι ήμασταν οι συγγενείς της», αναφέρει στην εφημερίδα ο ανιψιός της εκλιπούσης.

Όσο ήταν εν ζωή η γυναίκα, σύμφωνα με τους δικούς της ανθρώπους, δεν είχε εκδηλώσει ποτέ ενδιαφέρον για τη λειτουργία της ΜΚΟ, ούτε είχε στηρίξει οικονομικά το έργο της κατά το παρελθόν: «Δεν έπεσε στην αντίληψή μας ποτέ κάποια επικοινωνία ή κάποια δωρεά της θείας μας προς την Κιβωτό. Και αυτό βεβαίως ήταν κάτι που θα το γνωρίζαμε, καθώς η ίδια διέμενε μαζί μας και, λόγω της προχωρημένης ηλικίας, την εξυπηρετούσαμε σε ό,τι χρειαζόταν».

Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας

Εν τω μεταξύ, σημαντικά ευρήματα, που μένει να αποτιμηθούν πλέον από τη δικαιοσύνη, εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, υπό τον επικεφαλής της, επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη.

Στο δια ταύτα του πορίσματος της Αρχής, που αριθμεί περίπου δέκα σελίδες, εντοπίζονται ενδείξεις για την τέλεση σοβαρών αξιόποινων πράξεων για τον πατέρα Αντώνιο, την πρεσβύτερα Σταματία Γεωργαντή και τουλάχιστον δύο συνεργάτες τους.

Τι προκύπτει από τον έλεγχο των Αρχών

Από τον έλεγχο των κλιμακίων της Αρχής – κατά τις ίδιες πληροφορίες – προκύπτουν ενδείξεις για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, υπεξαίρεση και απιστία.

Ειδικότερα, το ζευγάρι φέρεται να ζούσε με χρήματα της οργάνωσης, ενώ στο στόχαστρο της Αρχής μπήκαν και αγορές ακινήτων που θεωρήθηκαν ύποπτες.

Το πόρισμα έχει ήδη αποσταλεί στην εισαγγελία και θα συσχετισθεί με τη δικογραφία που έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας Ιωάννης Σέβης.

Σημειώνεται ότι διατάχθηκε οριστική δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων, με ανώτατη ισχύ κατά το νόμο τους 18 μήνες, ενώ τα πρόσωπα που αφορά η εντολή της δέσμευσης μπορούν να ασκήσουν τα νόμιμα μέσα προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη.