Με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να συνεχιστεί η επιχείρηση προσέγγισης στο σημείο που έχει εντοπιστεί ο ορειβάτης που χάθηκε στον Όλυμπο.

Την ώρα που η κατάσταση του ορειβάτη κρίνεται ως αρκετά σοβαρή, καθώς σύμφωνα με φίλο του -που ήταν μαζί στο βουνό- δεν έχει τις αισθήσεις του, οι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ έχουν ξεκινήσει από το Λιτόχωρο για να προσεγγίσουν πεζή το σημείο που βρίσκεται ο άτυχος ορειβάτης στο Λουκί Στεφανιού του Ολύμπου.

Ενώ η χώρα έχει ψηφίσει ένα Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, που θα λειτουργεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας «EASA» (European Aviation Safety Agency), οι διασώστες της ΕΜΑΚ έχουν ξεκινήσει με τα πόδια για να προσεγγίσουν το δύσβατο σημείο.

Σύμφωνα με πηγές του Πυροσβεστικού Σώματος, η επιχείρηση εντοπισμού του αγνοούμενου ορειβάτη είναι αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς τα στελέχη της ΕΜΑΚ θα πρέπει να διανύσουν μεγάλη απόσταση και υπό δύσκολες συνθήκες για να τον φτάσουν.

Το χρονικό

Οι δύο ορειβάτες ήταν το μεσημέρι των Χριστουγέννων στο σημείο Λούκι Στεφανιού, στον Μύτικα, σε 2.700 μέτρα ύψος.

Ο ένας από τους δύο συνέχισε για την κορυφή, ενώ ο δεύτερος θα έμενε να τον περιμένει σε εκείνο το σημείο για να γυρίσουν μαζί στη βάση τους. Όταν, όμως, επέστρεψε ο πρώτος από την κορυφή δεν βρήκε τον φίλο του και αφού τον έψαξε στη γύρω περιοχή και στο καταφύγιο «Αποστολίδη», έστειλε σήμα ότι αγνοείται.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ο ορειβάτης με οδηγίες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης άρχισε έρευνες προς συγκεκριμένο σημείο, στο οποίο έχουν γίνει ατυχήματα.

Στη συνέχεια ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ μέλη της ΕΟΔ ξεκίνησαν τις έρευνες για τον εντοπισμό του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, λίγη ώρα αργότερα, ο άτυχος ορειβάτης εντοπίστηκε, χωρίς τις αισθήσεις του.

Η σημαντική καθυστέρηση

Μόλις πριν δύο μήνες, η ελληνική Βουλή ψήφισε τον νέο Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, που φέρει το όνομα του Θεοφάνη Ερμή Θεοχαρόπουλου που άφησε την τελευταία του πνοή στα Τζουμέρκα τον περασμένο Ιανουάριο, λόγω της καθυστέρησης στην παροχή βοήθειας.

Τότε, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που θα άλλαζε τα πάντα στις διαδικασίες παροχής βοήθειας στα βουνά, με σκοπό να μην σημειωθούν παρόμοια περιστατικά.

Το νομοσχέδιο αυτό, ψηφίστηκε και έγινε νόμος του κράτους στις αρχές Νοέμβρη. Δύο μήνες αργότερα, δεν έχει ολοκληρωθεί κάτι από τα όσα όριζε, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει.

Ειδικότερα, θα έπρεπε με απόφαση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, να έχουν τεθεί σε λειτουργία έξι Βάσεις Επιφυλακής / Ετοιμότητας με τα αντίστοιχα μέσα και το προσωπικό για να υλοποιηθεί το επιχειρησιακό έργο.

Το in επικοινώνησε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, από όπου ενημερώθηκε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

«Μέσα σε μισή ώρα»

Όπως υπογραμμίζουν άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία στο χώρο των χειμερινών σπορ, το μέγιστο ζήτημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η άμεση επέμβαση των σωστικών δυνάμεων και η μεταφορά του τραυματία στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον πατέρα του άτυχου Ερμή, Γιάννη Θεοχαρόπουλο, η παροχή βοήθειας θα έπρεπε να γίνεται το μέγιστο σε μισή ώρα μετά το ατύχημα.

«Δυστυχώς τα επείγοντα περιστατικά είναι κάθε μέρα ακόμη και τις γιορτές. Έχει δοθεί κλήση ανάγκης από τις 13:40, στα 2700 μέτρα σε ένα περιβάλλον χιονισμένο και γυμνό από βλάστηση πού την νύχτα θα πέσει η θερμοκρασία στους -6-8 °C. Εάν ήταν στο εξωτερικό θα είχε δοθεί βοήθεια το πολύ σε μισή ώρα!!!! Για αυτό πρέπει οι υπηρεσίες διάσωσης και παροχής πρώτων βοηθειών να είναι σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα» έγραψε χαρακτηριστικά στην ομάδα «Theofanis Ermis Connecting Us! Για Την Εναέρια Προστασία Της Ζωής!» στο Facebook.