Από το Κάστρο Γουίνσδορ, απηύθυνε ο βασιλιάς Κάρολος, την πρώτη χριστουγεννιάτικη ομιλία του ως μονάρχης, μετά τον θάνατο της μητέρας του Ελισάβετ.

Η μαγνητοσκόπηση του χριστουγεννιάτικου μηνύματος έγινε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, όπου είναι θαμμένοι οι γονείς του. Εκεί είχε εκφωνήσει η βασίλισσα Ελισάβετ το χριστουγεννιάτικο διάγγελμά της το 1999.

Στο μήνυμά του, ο βασιλιάς Κάρολος δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και την επικαλέστηκε μιλώντας για την πίστη του στον ανθρωπισμό σε μία περίοδο «μεγάλου άγχους και δυσκολιών».

Πώς ξεκίνησε την ομιλία του

Η ομιλία του ξεκίνησε με τον ίδιο να σκέφτεται ότι στέκεται «τόσο κοντά στο σημείο όπου αναπαύεται η αγαπημένη μου μητέρα με τον αγαπητό μου πατέρα» στο Μνημείο George VI, ενώ ευχαρίστησε τον κόσμο για την αγάπη που του έστειλε μέσω καρτών και συλλυπητήριων μηνυμάτων.

Ο μονάρχης απέτισε φόρο τιμής στην μητέρα του και αναφέρθηκε σε όσους ανθρώπους έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα. «Τα Χριστούγεννα είναι μια ιδιαίτερα οδυνηρή περίοδος για όλους εμάς που έχουμε χάσει αγαπημένα πρόσωπα. Νιώθουμε την απουσία τους και τους θυμόμαστε». Ο Κάρολος είπε ότι μοιράζεται με “όλη του την καρδιά” την πίστη της μητέρας του στον Θεό και τον λαό.

«Υπάρχει πίστη για να αγγίξει κάποιος την εξαιρετική ικανότητα του καθενός, με καλοσύνη και συμπάθεια, με τις ζωές των άλλων και τη λάμψη του φωτός στον κόσμο γύρω τους», τόνισε ο Κάρολος.

«Θέλω ιδιαίτερα να αποτίσω φόρο τιμής σε όλους εκείνους που δίνουν με τόση γενναιοδωρία τρόφιμα »

Ο βασιλιάς Κάρολος μίλησε για το αυξημένο κόστος ζωής και τη «μεγάλη αγωνία και τις δυσκολίες» πολλών που αγωνίζονται να «πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και να εξασφαλίσουν για τις οικογένειές τους θέρμανση και φαγητό». Στο βίντεο με το μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, είχε αρκετά πλάνα με ανθρώπους που βοηθούν στην ανακούφιση των ευάλωτων.

«Θέλω ιδιαίτερα να αποτίσω φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους υπέροχα ευγενικούς ανθρώπους που δίνουν με τόση γενναιοδωρία τρόφιμα ή δωρεές ή τον χρόνο τους -το πιο πολύτιμο αγαθό όλων –για να στηρίξουν όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, μαζί με τις πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις που κάνουν τέτοιο έργο. Εξαιρετική δουλειά στις πιο δύσκολες συνθήκες», τόνισε.

Δείτε το βίντεο