Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα πως τα πρόσφατα στρατιωτικά γυμνάσια, που διεξήγαγε η χώρα του, δεν είχαν στόχο την Ουκρανία και απέρριψε «θεωρίες συνωμοσίας» περί ανάπτυξης λευκορωσικών ενόπλων δυνάμεων στα σύνορα.

Μιλώντας σε μια σύσκεψη με στρατιωτικούς ηγέτες για το τέλος των εσπευσμένων στρατιωτικών επιθεωρήσεων που πραγματοποιήθηκαν αυτό τον μήνα, ο Λουκασένκο είπε επίσης ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μια «επίθεση» εναντίον της Λευκορωσίας εκ μέρους «γειτόνων» τους οποίους δεν προσδιόρισε.«Δεν υπάρχει μυστική επιστράτευση, ούτε μπαίνουμε στον πόλεμο»

«Δεν υπάρχει μυστική επιστράτευση, ούτε μπαίνουμε στον πόλεμο»

Η συνάντηση με Πούτιν

«Αν θέλετε ειρήνη, προετοιμαστείτε για πόλεμο», πρόσθεσε ο Λουκασένκο, λέγοντας πως οι στρατιωτικές κινήσεις περιορίστηκαν στο έδαφος της Λευκορωσίας και δεν απείλησαν κανέναν άλλον.

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε τις τελευταίες εβδομάδες έναν καταιγισμό στρατιωτικής δραστηριότητας, περιλαμβανομένων ελέγχων ετοιμότητας και μιας νέας ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα. Τα γυμνάσια οδήγησαν Ουκρανούς αξιωματούχους να υποθέσουν ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει μια νέα επίθεση εναντίον της Ουκρανίας μέσω του λευκορωσικού εδάφους, όπως έκανε χωρίς επιτυχία κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου της στην Ουκρανία.

Τη Δευτέρα ο Λουκασένκο υποδέχθηκε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Μινσκ, μια σπάνια επίσκεψη του ηγέτη του Κρεμλίνου στο εξωτερικό. Η επίσκεψη προκάλεσε φόβους ότι ο Πούτιν επιδιώκει να καλοπιάσει τη Λευκορωσία ώστε να συμμετάσχει στη στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία, κάτι που έχει αρνηθεί μέχρι τώρα να κάνει ο Λουκασένκο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως οι αναφορές για τέτοια σχέδια είναι «αβάσιμες» και «ανόητες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ