Ως ένα από τα φαβορί για την διαδοχή της Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα στη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανίζεται ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

«Αξιόπιστες πηγές»

Τη σχετική είδηση μετέδωσε ο νορβηγικός τηλεοπτικός σταθμός TV 2, επικαλούμενος «αξιόπιστες» πηγές εντός του «στρατιωτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ».

Καθώς δεν υπάρχει διάδοχος για τη θέση στον ορίζοντα, ο Στόλτενμπεργκ μπορεί να καταλήξει να παρατείνει τη θητεία του ακόμη και μετά το 2023 – ενδεχομένως για ένα ακόμη έτος – σύμφωνα με αρκετά δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, όπως ανέφερε το RT.

Σημειώνεται ότι η θητεία της Γκεοργκίεβα στο ΔΝΤ λήγει το 2024.

Τα φαβορί για τη θέση του γγ του ΝΑΤΟ

Αρκετοί υψηλόβαθμοι πολιτικοί φέρεται να εξετάζονται ως νέοι επικεφαλής του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ φέρεται να έχει ως στόχο να τοποθετήσει για πρώτη φορά γυναίκα στο τιμόνι του, με την πρόεδρο της Σλοβακίας Ζουζάνα Καπούτοβα, την πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλλας και την πρώην πρόεδρο της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς να αναφέρονται μεταξύ των υποψηφίων.

Στις αρχές Νοεμβρίου, οι New York Times ανέφεραν ότι η βασική υποψήφια που προτιμά η Ουάσινγκτον για να αντικαταστήσει τον απερχόμενο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ήταν η Chrystia Freeland, η οποία είναι σήμερα υπουργός Οικονομικών και αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Καναδά.

«Το πού θα καταλήξει ο καθένας από τους υποψηφίους όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα», έγραψαν οι NYT.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ από τη μέχρι τώρα θητεία του στο ΝΑΤΟ σε ότι αφορά την Ελλάδα έχει διακριθεί στο ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και των ίσων αποστάσεων στην καλύτερη περίπτωση σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και της προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.