Σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε χαιρετισμό στους ομογενείς μας που του επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή στην παραλία της Χειμάρρας.

Υπό τον ήχο των συνθημάτων «Ελλάς Ελλάς μη μας ξεχνάς» ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανώς συγκινημένος τόνισε ότι νιώθει μεγάλη τιμή που είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Χειμάρρα.

Ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η εθνική μειονότητα της Αλβανίας θα έχει στο πρόσωπό μου έναν σταθερό συμπαραστάτη στα δίκαια αιτήματά σας. Είστε γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Είμαι και θα παραμείνω υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας και υποχρέωση της Αλβανίας είναι ο πλήρης σεβασμός των δικών σας δικαιωμάτων στο θέμα αυτοπροσδιορισμού, στο θέμα της γλώσσας και στο ζήτημα των περιουσιακών σας δικαιωμάτων.

Μητσοτάκης στη Χειμάρρα: Γέφυρα φιλίας και συνεργασίας με Αλβανία η ελληνική εθνική μειονότητα

Και πιστεύω ότι σε πνεύμα συνεργασίας και φιλίας με την Αλβανική Κυβέρνηση, όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν και θα επιλυθούν, σας το εγγυώμαι προσωπικά.

Όπως λύνουμε και τα ζητήματα των ανασφάλιστων υπερηλίκων και των συνταξιοδοτικών σας δικαιωμάτων, έτσι θέλω να ξέρετε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα είναι πάντα κοντά σας, όπως ήταν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις κοντά σας, αυτό πρέπει να κάνουμε και αυτό θα κάνουμε.».

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει στα χωριά της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας ο χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας ο οποίος εμφανώς συγκινημένος έκανε λόγο για ιστορική μέρα και είπε χαρακτηριστικά: «Θα ερχόμουν από την άλλη άκρη του κόσμου, δεν θα το έχανα με τίποτα». 

«Σήμερα είναι μία ξεχωριστή στιγμή για μένα»

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή στιγμή για μένα, αλλά πιστεύω και μια σπουδαία στιγμή για τον Ελληνισμό απανταχού της γης. Θυμάμαι ακόμα πολύ ζωντανά την επίσκεψη την οποία έκανε εδώ, σε αυτά τα χώματα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1991. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι από εσάς ήσασταν εκεί. Και αισθάνομαι μεγάλη τιμή που είμαι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Χειμάρρα.

Θέλω να σάς πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που κρατήσατε σε πολύ δύσκολα χρόνια, και αναφέρομαι ειδικά στους μεγαλύτερους από εσάς, άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού και της ορθοδοξίας μέσα στην καρδιά σας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στους κατοίκους.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η Ελλάδα μας, άφησε πίσω τις μεγάλες περιπέτειες της περασμένης δεκαετίας.

«Είναι μια χώρα πιο ισχυρή, πιο οικονομικά αναπτυσσόμενη. Και όσο καλύτερα πηγαίνει η Ελλάδα μας τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα και για εσάς. Και αυτός ο δρόμος τον οποίον έχουμε χαράξει, για μία Ελλάδα ισχυρή με αυτοπεποίθηση στην Ευρώπη, θα τον βαδίσουμε και θα τον βαδίσουμε όλοι μαζί. Θέλω να σας πω πόσο συγκινήθηκα όταν είχα την ευκαιρία σήμερα να επισκεφθώ το σχολείο σας, όταν είδα τα μικρά παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι την Γ’ Γυμνασίου να μαθαίνουν την ελληνική, την αλβανική, την αγγλική.

Είναι η επόμενη γενιά των παιδιών που πρέπει να παραμείνουν στον τόπο τους, για να έχουν ευκαιρίες, να έχουν καλές δουλειές και όσο προκόβει η Αλβανία τόσο θα προκόβουν κι αυτά τα παιδιά μαζί της. Και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε σε αυτή την προκοπή του Ελληνισμού. Η Ελλάδα μεγαλώνει, μεγαλώνει και ισχυροποιείται» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Πρώτος σταθμός το ελληνικό σχολείο Όμηρος

Το ελληνικό σχολείο Ομηρος ήταν ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, με τον Πύρρο Δήμα να συνοδεύει τον πρωθυπουργό σε ένα από τα παλαιότερα της περιοχής.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

00:00
00:14

Σε μια ιστορικής σημασίας επίσκεψη ο πρωθυπουργός από το πρωί θα βρεθεί στα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, στην γεωγραφική περιοχή της Βορείου Ηπείρου και συγκεκριμένα στη Χειμάρρα, στη Λιβαδειά (Φοινίκι) και στη Δερβιτσάνη (Δρόπολη).

Η «περιοδεία» – ορόσημο του Μητσοτάκη

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

00:00
00:15

Στόχος του Μητσοτάκη είναι να συνομιλήσει με κατοίκους ώστε να ακούσει τα προβλήματά τους και να τους μεταφέρει τη στήριξη του ελληνικού κράτους.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

00:00
00:09

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με μέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης τον πρωθυπουργό θα υποδεχθούν στη Δερβίτσανη ο Αλβανός ομόλογός του Έντι Ράμα, ενώ στη Λειβαδιά η υπουργός Περιβάλλοντος και Τουρισμού, Μιρέλα Κουμπάρο.

Στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ράμα είχε τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης, όχι μόνο τα θέματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, αλλά επιπλέον το ζήτημα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.  «Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να υπάρξει πρόοδος και επίλυση του ζητήματος» είχε πει ο Μητσοτάκης για την ΑΟΖ. «Προσεγγίζουμε την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό για την παραπομπή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης», σημείωνε, όσο και αν έκανε λόγο για συζητήσεις με πολυπλοκότητες.

Στοχευμένα όμως είχε μιλήσει για «πρόοδο» σε ένα ζήτημα το οποίο γυρνά πολλά χρόνια πίσω αλλά και ξαναπάγωσε μετά την τελευταία συμφωνία (τον Οκτώβριο του 2020) για την προοπτική της Χάγης.