Η ιταλική Δικαιοσύνη αποφάσισε ότι η σύζυγος του Αντόνιο Παντσέρι πρέπει να εκδοθεί, ή πιο σωστά να παραδοθεί στις βελγικές αρχές. Οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν ζητήσει την παραμονή της σε κατ’ οίκον περιορισμό έξω από το Μιλάνο, αλλά το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό.

Η Μαρία Ντολόρες Κολεόνι, 68 ετών, σύμφωνα με το κατηγορητήριο των Βρυξελλών, όχι μόνον  γνώριζε τις παράνομες δραστηριότητες του συζύγου της, αλλά φέρεται να δέχθηκε και ακριβά δώρα από πρέσβη του Μαρόκου. Κάτι που ωστόσο διαψεύδει κατηγορηματικά ο δικηγόρος της.

Fight Impunity: Πώς στήθηκε η «βιτρίνα» της ΜΚΟ που βρίσκεται στο επίκεντρο του Qatargate

Σήμερα, η ιταλική δικαιοσύνη θα εξετάσει το ανάλογο βελγικό αίτημα έκδοσης και για την κόρη του Παντσέρι. Σε περίπτωση που δοθεί και σε αυτή την περίπτωση «πράσινο φως», οι δικηγόροι των δυο γυναικών είναι πιθανόν να προσφύγουν στο ιταλικό ανώτατο δικαστήριο κατά της απόφασης.

Βρέθηκαν 17.000 ευρώ σε μετρητά σε σπίτι του Παντσέρι

Υπενθυμίζεται ότι σε σπίτι του Παντσέρι έξω από το Μιλάνο βρέθηκαν 17.000 ευρώ σε μετρητά, αλλά και σε αυτή την περίπτωση η θέση των συνηγόρων υπεράσπισης είναι ότι δεν πρόκειται για σημαντικό ποσό, αν λάβει κανείς υπόψη το ύψος των εισοδημάτων της οικογένειας.

Η στάση των ιταλικών αρχών, πάντως, είχε γίνει σαφής αμέσως μετά την εισαγγελική επιχείρηση της 9ης Δεκεμβρίου. Ήδη κατά την επικύρωση της σύλληψης της κόρης και της συζύγου του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, ο αρμόδιος δικαστικός είχε αποφανθεί ότι δεν υπήρχαν ουσιαστικά εμπόδια ως προς την έκδοσή τους. Υπάρχει, δηλαδή, βούληση για πλήρη συνεργασία με τις βελγικές αρχές.

Τέλος, αναμένονται τα αποτελέσματα από τις έρευνες που διεξάγονται σε επτά τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ιταλία, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Τύπο, φέρονται να ανήκουν στον Παντσέρι, στον Φραντσέσκο Τζόρτζι και στον Λούκα Βιζεντίνι, πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Το μόνο που έχει διαρρεύσει σχετικά έως τώρα είναι ότι πρόκειται για σοβαρά ποσά, με εμβάσματα που μπορεί να μην  προέρχονται μόνο από την Ευρώπη.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη