Ο κοινοβουλευτικός σχεδιασμός, αλλά και το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης έχει ορίζοντα έως τον Μάρτιο για εκλογές. Από εκεί και πέρα ουδείς γνωρίζει αν θα γίνουν νωρίτερα, αργότερα ή … κάπου στη μέση. Τα στοιχήματα μεταξύ πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων ενδιαφερόμενων πάντως έχουν οργιάσει και δείχνουν διεξαγωγή των εκλογών προς τον Μάρτιο.

Προς το παρόν, το μόνο σίγουρο είναι το ποσό που θα μας κοστίσουν οι εκλογές. Έχουν προϋπολογιστεί 150 εκατ. ευρώ, χωρίς να διευκρινίζεται  αν το εν λόγω κονδύλι αφορά μονές, διπλές ή τριπλές εκλογές…

Οι εκλογές θα γίνουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο λένε αρκετά στελέχη της κυβέρνησης, χωρίς να πέφτει κανείς από τα σύννεφα. Η επιχειρηματολογία εστιάζει στο γεγονός ότι υπάρχει ένας αρκετά πυκνός νομοθετικός προγραμματισμός. Άρα, πρέπει να μείνε ανοιχτή η Βουλή και το Μάρτιο. “Αυτός είναι ο προγραμματισμός που υπάρχει. Αυτά τα σενάρια που ακούω ότι θα διαλυθεί η Βουλή τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο δεν τα βλέπω”, δήλωσε προσφάτως ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Μητσοτάκης για εκλογές: Μπαίνουμε στην τελική ευθεία – Θα τα δώσουμε όλα για να πείσουμε τους «καχύποπτους» πολίτες

Στα βουνά (και πάλι) ο πρωθυπουργός

Πέραν από εκλογές, μυρίζει και βουνίσιο αέρα. Ακολουθώντας τη φράση για το βουνό (όπως είχε αναφέρει πριν τις αποφάσεις για ανασχηματισμό) ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε στάδιο αποφάσεων. Το Δεκέμβριο του 2019 μιλώντας με τη αείμνηστη  Φώφη Γεννηματά για το πρόσωπο που θα πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει: «τα Χριστούγεννα θα ξεκλέψω ένα διήμερο να πάω στο βουνό, εκεί παίρνω τις σημαντικές αποφάσεις».

“Στο βουνό παίρνονται οι αποφάσεις”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μετά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Αφήνοντας σαφές υπονοούμενο πως ζυγίζει την ακριβή ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών. «Χρόνια πολλά. να ξεκουραστείτε. Μας περιμένει πολλή δουλειά και κοινοβουλευτική. Θα πάω στην Ήπειρο για τις γιορτές. Στο Μέτσοβο. Στο βουνό παίρνονται οι αποφάσεις. Έχουμε αποφάσεις να πάρουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ημερομηνίες και τα σενάρια

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει, εδώ και καιρό, το σύνθημα για την εξόρμηση των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, χαράσοντας νοητά την αφετηρία της τελικής ευθείας προς τις εκλογές του 2023.  Προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια περιοδείας του στην Καλλιθέα, είχε χαρακτηριστικά ότι «το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές». Στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις ο πρωθυπουργός δεν τονίζει το ζήτημα των εκλογών στη λήξη της κυβερνητικής θητείας.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις επιδοματικής πολιτικής και καλλιέργειας προσδοκιών για νέες μόνιμες ή και έκτακτες παρεμβάσεις στις αρχές του 2023, έχουν αναζωπυρώσει περαιτέρω τα σενάρια.

Τα σενάρια λοιπόν είχαν οργιάσει προ ημερών με κάποιους να εκτιμούν πως ο κατάλληλος χρόνος για την ανακοίνωση μιας απόφασης για πρόωρες εκλογές είναι ακριβώς μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, στις 17 Δεκεμβρίου. Δηλαδή, οι εκλογές να διεξαχθούν στο τέλος Ιανουαρίου. Μετά από αυτό το σενάριο άρχισαν να «παίζουν» οι  πιθανές ημερομηνίες για εκλογική αναμέτρηση τον Φεβρουάριο.

Στα τελευταία, σενάρια, στα οποία φαίνεται να συγκλίνουν οι εκτιμήσεις, είναι ο Μάρτιος. Μία από τις σκέψεις είναι να αποφευχθεί η χαλαρή ψήφος, η οποία εποχή της ξεκινά με την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν και με τον ερχομό… της ζέστης. Επίσης, οι υποκλοπές, τα σκάνδαλα-και η δημοσκοπική τροχιά της κυβέρνησης- αποθαρρύνει τις όποιες αποφάσεις για καθυστέρηση της διεξαγωγής εκλογών.