Πέντε ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και η πόλη έχει φορέσει τα γιορτινά της. Σε κάθε γειτονιά της Αθήνας, στους περισσότερους Δήμους της πρωτεύουσας αλλά και του Πειραιά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας ποικιλόμορφες εορταστικές δράσεις, συναυλίες και εκδηλώσεις πολλες εξ αυτών με ελεύθερη είσοδο.

Εορταστικό παγοδρόμιο στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής

Μουσικά δρώμενα στην πλατεία Συντάγματος

Το μουσικό πρόγραμμα των φετινών «Χριστουγέννων στην Αθήνα» ξεκινά στην πλατεία Συντάγματος την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου στις 11.00 με τις ατμοσφαιρικές μελωδίες του Συνόλου Μουσικής Πολεμικής Αεροπορίας και ένα πλούσιο ρεπερτόριο που διαπερνά όλα τα είδη μουσικής.

Δέκα «χριστουγεννιάτικα χωριά» με δράσεις για μικρούς και μεγαλύτερους στις γειτονιές της Αθήνας

Τη σκυτάλη παίρνει στις 14.00 η ταλαντούχα Lou is που, με την πενταμελή  μπάντα της, άφθονο ενθουσιασμό και διάθεση, θα ερμηνεύσει αγαπημένα της τραγούδια από τη διεθνή pop σκηνή από τα 80s ως σήμερα. Λίγο αφότου πέσει το φως, στις 18.00, έρχονται οι ENORASIS που ξεχωρίζουν για την πολυφωνία, τις εκρηκτικές εμφανίσεις και την αστείρευτη ενέργεια επί σκηνής για να ξεσηκώσουν το κοινό.

Περιοδική έκθεση «Ένδυμα Ψυχής», στο Μουσείο της Ακρόπολης

Στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου, από σήμερα 20/12 θα φιλοξενηθούν με μια ξεχωριστή τέχνη 70 ενδυμασίες και στολές του προπερασμένου αιώνα, που διαφύλαξε και διαφυλάττει η αγάπη και το μεράκι ανθρώπων, ιδιαίτερα το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο αλλά και άλλα Μουσεία της χώρας.

Ανάλογα επίσης κεντήθηκε δείγμα από διακοσμητικές λεπτομέρειες αρχαϊκής Κόρης του Μουσείου Ακρόπολης, όπως αυτές αποτυπώθηκαν πάνω στο λευκό της επιδερμίδας του μαρμάρου, μικρή αναφορά σε ένα παρελθόν που διαλαλεί την κοινότητα της ομορφιάς του ντυμένου με διαχρονική διάρκεια, έως το σήμερα.

Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή: 25 και 26 Δεκεμβρίου και  1 Ιανουαρίου.

Την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (24 και 31 Δεκεμβρίου), το Μουσείο Ακρόπολης λειτουργεί από 9 π.μ.-3 μ.μ.

«Κοιτώντας τον πόνο των άλλων» στο ΕΜΣΤ

Η ομιλία της Candice Breitz με επίκεντρο την εγκατάστασή της στην έκθεση «Modern Love», θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18.30.

Στην ομιλία της αυτή, η Breitz θα επικεντρωθεί στο TDLR, την πολυκάναλη εγκατάσταση που περιλαμβάνεται στην έκθεση ”Modern Love”. Η αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας”. Το TDLR είναι μιούζικαλ, αλλά επίσης και το πορτρέτο μιας κοινότητας σεξεργατών που ζουν και εργάζονται στο Κέηπ Τάουν.

Το έργο έχει ως αφετηρία του μια σειρά από συνεντεύξεις με τους σεξεργάτες της κοινότητας και δομείται γύρω από έναν δωδεκάχρονο πρωταγωνιστή ο οποίος αφηγείται μια αληθινή ιστορία από το πρόσφατο παρελθόν.

Θέμα της ιστορίας είναι η ιδεολογική διαμάχη που έφερε αντιμέτωπες φεμινίστριες με φεμινίστριες και την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία με μια αμήχανη συμμαχία που την αποτελούσαν προβεβλημένες ηθοποιοί του Χόλυγουντ και υπέρμαχοι της κατάργησης της σεξεργασίας.

Η ιστορία, την οποία ακούμε με τα λόγια και την αφοπλιστική ειλικρίνεια ενός παιδιού, δείχνει με τον πιο δραματικό τρόπο πως πίσω από τον διεθνή αγώνα των σεξεργατών για βασικά ανθρώπινα δικαιώματα κρύβονται ζητήματα ζωής και θανάτου.

Αίθουσα Προβολών-Μεσοπάτωμα, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή

Μουσικό αναλόγιο:  Ἀλητικος αὐτοῖς ὁ βίος κα ἄγριος

Βίος αλητικός, δηλαδή περιπλανώμενος, όχι έτσι εξαρχής, αλλά λόγω της συμφοράς και της ανάγκης.

Βασίζεται σε κείμενα που περιγράφουν την περιπέτεια της προσφυγιάς, τα οποία συνδιαλέγονται με μουσικές των Μπαχ, Χαίντελ, Φρανκ, Σαιν-Σανς, Σούμπερτ και Μενόττι. Η επιλογή των κειμένων έγινε από την Έφη Γιαννοπούλου. Ερμηνεύει η Μαργαρίτα Συγγενιώτου με τη συνοδεία του Τίτου Γουβέλη στο πιάνο και συμμετέχουν οι ηθοποιοί Ευσταθία Λαγιόκαπα και Άρης Λάσκος.

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022,  Ώρα 19.00

Πύργος Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Επιλογή κειμένων: Έφη Γιαννοπούλου

Τραγούδι: Μαργαρίτα Συγγενιώτου

Πιάνο: Τίτος Γουβέλης

Ηθοποιοί: Ευσταθία Λαγιόκαπα, Άρης Λάσκος

Συναυλία από την Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Πειραιά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η συναυλία θα ανοίξει με την παιδική χορωδία του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου, υπό τη διδασκαλία της Σταυρούλας Καμακάρη και της Μαρίας Σπανού, που θα ερμηνεύσει χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλο τον κόσμο. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας η Φιλαρμονική Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού Ιωάννη – Σέργιου Μαγιάτη θα συμπράξει με τον βαρύτονο Πέτρο Σαλάτα σε χριστουγεννιάτικες κλασικές και jazz μελωδίες.

20/12 στις 20.00

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Κεντρική Σκηνή «Δημήτρης Ροντήρης».