Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις της υπόθεσης χρηματισμού από το Κατάρ. Σήμερα (13/12) η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθαίρεσε την Καϊλή από την αντιπροεδρία, ενώ ένας ευρωβουλευτής ψήφισε κατά της καθαίρεσης της.

Διαβάστε επίσης: Εύα Καϊλή: Αυτός είναι ο ευρωβουλευτής που δεν ψήφισε την καθαίρεσή της

Άξιο λόγου είναι η μυστικότητα και ο επαγγελματισμός που ερεύνησε ο Βέλγος εισαγγελέας την υπόθεση. Ο ίδιος φρόντισε να κρατήσει την έρευνα μακριά ακόμα και από την βάση των αστυνομικών αρχών στο Βέλγιο.

Διαβάστε επίσης: Ζαλίζουν τα χρήματα που είχαν στο σπίτι Εύα Καϊλή, σύντροφος και Παντσέρι – Τι έκαναν γνωστό οι βελγικές Αρχές

Ποιος ήταν ο Βέλγος που ερεύνησε το Qatar Gate

Πρόκειται για τον 66χρονο Βέλγο οικονομικό εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ, ο οποίος ξεκίνησε την έρευνα από τον Ιούλιο υπό άκρα μυστικότητα. Ο εισαγγελέας τέθηκε ως επικεφαλής της Ομάδας κατά της Διαφθοράς, OCRC, για να βγάλει το φίδι από το λάκκο της διαφθοράς στην ευρωβουλή με πρώτη την Αντιπρόεδρο και ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή.

Όπως φαίνεται ο ίδιος κινήθηκε μεθοδικά από τον περασμένο Ιούλιο ως την Παρασκευή, 9 Δεκέμβρη, οπότε έσκασε στα διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ σαν «βόμβα» η υπόθεση χρηματισμού ευρωβουλευτών και παραγόντων του ευρωκοινοβουλίου.

Υπό άκρα μυστικότητα η έρευνα

Ο Κλεζ, που διατέλεσε δικηγόρος επί μία 20ετία προτού επιλέξει να αναλάβει αρμοδιότητες εισαγγελέα, φέρεται πως δεν θα περιοριστεί στο ευρωκοινοβούλιο καθώς διερευνά ενδείξεις που οδηγούν και σε σημαντικά στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας Le Soir που αποκάλυψε πρώτη σημαντικές πλευρές της υπόθεσης, οι έρευνες του Κλεζ δεν είχαν καν καταγραφεί στη βάση δεδομένων των βελγικών αστυνομικών αρχών ώστε να μην έχουν πρόσβαση στον καυτό φάκελο της υπόθεσης που πλέον είναι γνωστή ως Qatar–gate παρά μόνον μία μικρή ομάδα ατόμων.

Η βελγική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά πως όταν οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στις έρευνες αντίκρισαν τις σακούλες με τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τόσο της Εύα Καϊλή, όσο και του πατέρα της, Αλέξανδρο Καϊλή, (που είναι εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορα νευραλγικά κυβερνητικά πόστα με τελευταία ιδιότητα εκείνη του Γενικού Διευθυντή Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) τόνισαν πως τέτοιες εικόνες συναντούν σε σπίτια διακινητών…ναρκωτικών!

Καταλυτικός ο ρόλος της βαλίτσας με τα 150.000 ευρώ

Αστυνομικός που μίλησε στη Le Soir χαρακτήρισε «καταλυτικό» τον εντοπισμό της τσάντας με τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ στον Αλέξανδρο Καϊλή σημειώνοντας πως έκλαιγαν… «από χαρά» καθώς η εξέλιξη κατέρριπτε τυχόν επιχειρήματα περί «ασυλίας» της αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου προκαλώντας τα γνωστά, επακόλουθα καταιγιστικά γεγονότα.

Οι αστυνομικοί που μίλησαν στην βέλγικη εφημερίδα αναφέρθηκαν και στα πολυτελή αντικείμενα που βρέθηκαν στο σπίτι της Καϊλή στις Βρυξέλλες τονίζοντας με νόημα πως «είχαν την υπογραφή» της χώρας που εμπλέκεται στο σκάνδαλο, δηλαδή του Κατάρ.