«Με φρίκη, όπως αναμενόταν», ενημερώθηκε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς για το σκάνδαλο διαφθοράς Ευρωπαίων αξιωματούχων από το Κατάρ, «για το γεγονός ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να προκαταλαμβάνεται μια καταδίκη. Υπενθυμίζεται ότι στο σκάνδαλο εμπλέκεται και η ελληνίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή.

Ο Όλαφ Σολτς ενημερώθηκε «με φρίκη, όπως είναι αναμενόμενο, για το γεγονός ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει. Τώρα πρέπει να περιμένουμε τις περαιτέρω εξελίξεις και έρευνες. Δεν πρέπει να προκαταλάβουμε μια καταδίκη, εάν όμως οι αναφορές επιβεβαιωθούν, τότε πρόκειται για μια πολύ σοβαρή περίπτωση, η οποία όμως θα πρέπει να συζητηθεί στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όχι μεμονωμένων κρατών – μελών», δήλωσε ο κ. Χεμπεστράιτ, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών.

Δεν θα μπορούσε να συνέβαινε κάτι ανάλογο στη Γερμανία

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμβαίνει στη Γερμανία, ο εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά. «Εάν υπονοείτε ότι επειδή υπήρξε θέμα δωροδοκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα μπορούσε να υπάρχει τέτοιο θέμα και στο επίπεδο του γερμανικού κοινοβουλίου, τότε η απάντησή μου είναι όχι.

Κάτι τέτοιο θα με εξέπληττε πολύ και, κατά τα άλλα, δεν θα ήταν θέμα της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά του κοινοβουλίου και της αρμόδιας Εισαγγελίας», διευκρίνισε ο κ. Χεμπεστράιτ, ενώ ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα της βίζας για το Κατάρ, σημείωσε: «Εάν κατάλαβα σωστά την υπουργό Εξωτερικών σήμερα στις Βρυξέλλες, υπάρχουν τουλάχιστον κρίσιμες ερωτήσεις που σχετίζονται με αυτό το θέμα. Υπήρχε η προσπάθεια να επηρεαστεί μια απόφαση μέσω δωροδοκίας. Αυτό πρέπει τώρα να το δούμε».