Η αλύγιστη Κροατία στα ημιτελικά του Μουντιάλ για δεύτερη σερί διοργάνωση!

Η απίθανη παρέα του Λούκα Μόντριτς «πέταξε» εκτός συνέχειας τη Βραζιλία με 4-2 στη διαδικασία των πέναλτι (1-1 κ.δ. και παρ.) έχοντας για ακόμη μία φορά μεγάλο πρωταγωνιστή και «ήρωα» τον Ντομινίκ Λιβάκοβιτς.

Ο τερματοφύλακας της Ντιναμό Ζάγκρεμπ ήταν ο MVP της ομάδας του σε όλο το παιχνίδι όπου πραγματοποίησε μεγάλες επεμβάσεις, ενώ έπιασε κι ένα πέναλτι στη «ρώσικη ρουλέτα», δίνοντας συνέχεια στη συγκλονιστική εμφάνιση επί της Ιαπωνίας.

Ο Νεϊμάρ με υπέροχο γκολ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης φάνηκε να δίνει τη λύση για τη Βραζιλία, αλλά ο Πέτκοβιτς στο 117′ έστειλε το ματς στα πέναλτι. Κι εκεί η φιναλίστ του Μουντιάλ της Ρωσίας έδειξε πως είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει. Και τώρα περιμένει να δει αν ο αντίπαλός της στα ημιτελικά θα είναι η Αργεντινή του Μέσι ή η Ολλανδία του Φαν Χάαλ.

Το ματς στο πρώτο ημίχρονο δεν είχε ιδιαίτερες συγκινήσεις, με τους Κροάτες να ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι. Ουσιαστικά δεν υπήρχε ευκαιρία, με τη Βραζιλία να έχει δύο-τρεις καλές προϋποθέσεις, αλλά χωρίς ουσία.

Στο δεύτερο μέρος το σκηνικό άλλαξε. Η «Σελεσάο» έβαλε στο μισό γήπεδο την Κροατία και άντεξε χάρη στον Λιβακοβιτς. Μόλις στο 48′ ο 27χρονος τερματοφύλακας έσωσε αυτογκόλ του Γκβάρντιολ και στο επόμενο λεπτό νίκησε και τον Βινίσιους από κοντά.

Στο 55′ ήταν σειρά του Νεϊμάρ να χάσει ευκαιρία, με τον Λιβάκοβιτς να πραγματοποιεί σπουδαία επέμβαση με τα πόδια, ενώ στο 66′ ούτε ο Πακετά κατάφερε να σκοράρει. Ο Κροάτης τερματοφύλακας έπαιζε μόνος του τη Βραζιλία και στο 76′ νίκησε ξανά τον Νεϊμάρ σε τετ α τετ. Στο 80′ ο Ροντρίγκο νικήθηκε και πάλι από τον «ήρωα» Λιβάκοβιτς και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Εκεί, αυτή που έφτασε πρώτη κοντά στο γκολ ήταν η Κροατία όταν στο 103′ ο Μπρόζοβιτς αστόχησε από ιδανική θέση μετά από απίθανη προσπάθεια του Πέτκοβιτς. Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης «μίλησε» ο Νεϊμάρ που μετά από υπέροχη ομαδική προσπάθεια, μπήκε στην περιοχή, απέφυγε και τον Λιβάκοβιτς κι έκανε το 1-0 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Με αυτό το γκολ έπιασε μάλιστα στα 77 τον σπουδαίο Πελέ.

Κι εκεί που όλοι νόμιζαν πως τα πάντα είχαν κριθεί, μίλησε ο Πέτκοβιτς. Στο 117′ ο Όρσιτς έκανε το γύρισμα από αριστερά και ο Πέτκοβιτς με πλασέ που κόντραρε και στον Μαρκίνιος έγραψε το 1-1.

Το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι κι εκεί «έλαμψε» και πάλι ο Λιβάκοβιτς. Αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε να πιάσει τρία πέναλτι. Έπιασε το πρώτο του Ροντρίγκο, ο Μαρκίνιος έστειλε στο δοκάρι το τέταρτο και η Κροατία νίκησε με 4-2.

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γκβάρντιολ, Σόσα (110’ Μπούντιμιρ), Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Κόβατσιτς (106’ Μάιερ), Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Πέρισιτς, Κράμαριτς (72’ Πέτκοβιτς), Πάσαλιτς (72’ Βλάσιτς)

ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Τίτε): Άλισον, Μιλιτάο (106’ Σάντρο), Μαρκίνιος, Τιάγκο Σίλβα, Ντανίλο, Κασεμίρο, Πακετά (106’ Φρεντ), Βινίσιους (64’ Ροντρίγκο), Νεϊμάρ, Ραφίνια (56’ Άντονι), Ριτσάρλισον (84’ Πέδρο)

Δείτε τα γκολ και τη διαδικασία των πέναλτι