Το Μαρόκο επελαύνει στο Μουντιάλ. Ελάτε τώρα… Ποιος, αλήθεια, ανέμενε ότι το Σάββατο το απόγευμα ο ένας από τους δύο προημιτελικούς της ημέρας θα ήταν ανάμεσα στην Πορτογαλία και την ομάδα από την ήπειρο της Αφρικής; Μάλλον κανένας – καλά καλά ούτε στην Καζαμπλάνκα δεν θα το πίστευαν.

Τι λέει, ωστόσο, ένα σημαντικό στέλεχος του ποδοσφαίρου του Μαρόκου, ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί,  για την πορεία της ομάδας που φόρεσε επί σειρά ετών τη φανέλα και μάλιστα με ξεχωριστή επιτυχία; Τα γκολ του Ελ Αραμπί δεν ξεχνιούνται άλλωστε. Είτε τα σημειώνει με την Ερυθρόλευκη του Ολυμπιακού είτε πανηγυρίζοντας με το εθνόσημο , αυτό που ο ίδιος επέλεξε να φορά.

Αναφερόμενος στο αν παρακολουθεί το Μουντιάλ του Κατάρ ενόσω βρίσκεται σε προετοιμασία για την επανέναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων, είπε τα εξής: «Ναι, φυσικά βλέπω όλους τους αγώνες του Μαρόκου όταν έχω χρόνο, καθώς υποστηρίζω τη χώρα μου και παρακολουθώ και όλα τα ματς σε γενικές γραμμές, Γαλλία και Βραζιλία. Σε κάθε παίκτη αρέσει να βλέπει μεγάλους αγώνες και χώρες, είναι καλός ο ανταγωνισμός στη διοργάνωση».

Πώς το έζησε ο Ελ Αραμπί

Βλέποντας το πώς πανηγυρίζουν σε όλη την Ευρώπη οι Μαροκινοί, δεν μπορεί να μην αντιληφθείς τον ενθουσιασμό ενός λαού που λες και ανέμενε καιρό να γιορτάσει με αφορμή μια αθλητική επιτυχία. Πώς το βίωσε αυτό ο Ελ Αραμπί; « Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί κανένας δεν πίστευε ότι το Μαρόκο  θα βρισκόταν στη δεύτερη φάση και πριν αρχίσει το Μουντιάλ υποστήριζα ότι κανένας δεν ξέρει με το ποδόσφαιρο τι μπορεί να συμβεί. Το επίτευγμα μπορεί να μας αφήνει όλους έκπληκτους. Αλλά το Μαρόκο έχει ποιότητα για να πάει μακριά απέναντι σε μεγάλες ομάδες. Νίκησε  το Βέλγιο και με την Κροατία αποδείξαμε πολλά, η ομάδα έδειξε αυτοπεποίθηση που την κερδίζει μέρα με τη μέρα και τώρα είναι η πρώτη φορά που το Μαρόκο πάει στα προημιτελικά. Είναι μεγάλη χαρά για όλους. Μεγάλη χαρά για τη χώρα και τους ποδοσφαιριστές».

Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει πως ήταν έκπληξη δυνατότερη η πορεία του Μαρόκου, με δεδομένο ότι μπορεί και να περίμενε το κοινό άλλες αφρικανικές ομάδες να προχωρήσουν. Ισως όχι το Μαρόκο. « Η διαφορά μας με τις υπόλοιπες αφρικανικές χώρες είναι το μενταλιτέ, η νοοτροπία  των παικτών και επίσης η ομάδα είναι συμπαγής στην άμυνα. Εχει καλό τερματοφύλακα και ωραία ατμόσφαιρα από τους υποστηρικτές.  Το Μαρόκο είναι μεγάλη ομάδα,   τώρα βελτιώθηκαν πολλοί,  είναι η καλύτερη ομάδα στην Αφρική και χρειάζεται να το δείχνει στον κόσμο παιχνίδι με παιχνίδι. Κερδίζουν πολλά όλοι,  τώρα όλες οι ομάδες φοβούνται να παίξουν αντίπαλοι», συμπληρώνει ο στράικερ με το απίστευτο ρεπερτόριο όταν βρίσκεται απέναντι στην εστία.

Ο Μπόνο

Είναι ξεκάθαρο πως έχει άποψη και για τον γκολκίπερ, τον Μπόνο. Λέει ο Ελ Αραμπί: «Ναι, τον ξέρω από παλιά και από τα χρόνια που αγωνιζόμουν στην Ισπανία. Είναι καλός τύπος, πολύ καλό παιδί και εξαιρετικός τερματοφύλακας. Πήρε δεύτερο βραβείο γκολκίπερ και κάθε χρόνο βελτιώνεται, έχει καλή νοοτροπία στο Παγκόσμιο Κύπελλο και είναι σπεσιαλίστας στα πέναλτι, όπως έδειξε και απέναντι στην Ισπανία. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτόν γιατί όταν ήταν μικρός του έλεγα ότι θα γίνει πολύ καλός τερματοφύλακας και έχει όσα χρειάζονται. Είναι ψηλός και καλός με τα πόδια,  μόλις περάσει  χρόνια στην ισπανική ακαδημία θα βελτιωθεί πολύ».

Οσον αφορά στο τι εύχεται λίγο πριν από τον προημιτελικό, ο Γιουσέφ υποστήριξε τα εξής:

«Θα ήθελα να πω σε όλους τους οπαδούς του Μαρόκου να είναι υποστηρικτικοί και πίσω από την ομάδα,  γιατί σε αυτές τις στιγμές όταν περνάς στα προημιτελικά το συναίσθημα είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορείς ίσως να το χειριστείς. Να είναι  μαζί,  πιστεύω στην ομάδα μου,  να κάνουν έναν εξαιρετικό αγώνα απέναντι στην Πορτογαλία και ελπίζω να περάσουν και πάλι. Ολοι οι οπαδοί σε οποιαδήποτε χώρα να στηρίξουν το Μαρόκο. Ευχαριστώ και που στηρίζετε εμένα και για τα μηνύματα που  λαμβάνω εγώ ο ίδιος από οπαδούς. Σας ευχαριστώ όλους  παρά πολύ».