Ο αποδεκατισμός των υψηλόβαθμων στρατιωτικών του Πούτιν συνεχίζεται, ενώ ένα ακόμη μυστήριο περιστατικό θανάτου συνταγματάρχη έρχεται να προστεθεί σε όσα «παράξενα» συμβαίνουν σε ανθρώπους που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το Κρεμλίνο.

O συνταγματάρχης φέρεται να αυτοκτόνησε. Όμως, είναι εύκολο να αυτοκτονήσει αυτοπυροβολούμενος πέντε φορές στο στήθος, αναρωτιούνται ανεξάρτητοι παρατηρητές;

Η Γιούλια Μπόικο, χήρα του αναπληρωτή επικεφαλής της Ανώτατης Ναυτικής Σχολής της Ρωσίας του Ειρηνικού, συνταγματάρχη Βαντίμ Μπόικο, έγραψε ανοιχτή επιστολή στον Βλαντιμίρ Πούτιν ζητώντας του «να επιβλέψει την έρευνα για τον θάνατο» του συζύγου της, τον οποίο τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν αυτοκτονία.

Διαβάστε επίσης: Σοκ στη Ρωσία: Αυτοκτόνησε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα Lukoil

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα meduza, η επιστολή της έχει ημερομηνία 20 Νοεμβρίου, αν και δεν εμφανίστηκε στα τοπικά δελτία ειδήσεων μέχρι τις 28 Νοεμβρίου. Η Γιούλια Μπόικο επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά της στο κανάλι Telegram Baza.

Αφού του ανατέθηκαν καθήκοντα που ήταν αδύνατον να εκπληρωθούν και στη συνέχεια απειλήθηκε με ποινική δίωξη επειδή δεν μπόρεσε να τα φέρει σε πέρας, λέει η χήρα του, ο σύζυγός της έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος για τη στρατιωτική ηγεσία.

Η επιστράτευση και το ιστορικό μέχρι την «αυτοεκτέλεση»

Σύμφωνα με την επιστολή της Γιούλια Μπόικο, στις 16 Σεπτεμβρίου δημιουργήθηκε ένας σταθμός νεοσύλλεκτων στη Στρατιωτική Ακαδημία όπου εργαζόταν ο σύζυγός της.

Ο συνταγματάρχης Μπόικο, γράφει, ήταν υπεύθυνος για την υποδοχή, τη φιλοξενία και την επίβλεψη των νεοσύλλεκτων. Από εκείνη τη στιγμή, σταμάτησε να κοιμάται στο σπίτι σχεδόν εντελώς και ότι προσπάθησε να λύσει τα διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με την επιστράτευση, αλλά ότι δεν έλαβε καμία υποστήριξη από τους ανωτέρους του. Τελικά, γράφει η χήρα του, ο Βαντίμ Μπόικο συνειδητοποίησε ότι τα αφεντικά του «προσπαθούσαν να ρίξουν την ευθύνη για όλες τις αποτυχίες και τις αδυναμίες» της επιστράτευσης σε αυτόν.

Αργότερα, ο Βαντίμ Μπόικο στάλθηκε σε ένα χώρο εκπαίδευσης στο χωριό Sergeyevka στο Primorsky Krai, όπου, σύμφωνα με τη χήρα του, τέθηκε υπεύθυνος για την επισκευή στρατιωτικού εξοπλισμού που θα σταλεί στην εμπόλεμη ζώνη, καθώς και για την εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων στρατιωτών.

Η Γιούλια Μπόικο ισχυρίστηκε ότι ο σύζυγός της αντιμετώπισε δυσκολίες επειδή «δεν είναι δυνατό να εκπληρώσει τις πολεμικές αποστολές με αυτό το είδος εξοπλισμού», και ότι ο επικεφαλής της Ακαδημίας, Όλεγκ Ζουράβλεφ, δεν παρείχε καμία βοήθεια.

Έγραψε ότι ο σύζυγός της υπέφερε από αϋπνία για περίπου ένα μήνα και έχασε 15 κιλά σε αυτό το διάστημα.

Στις 14 Νοεμβρίου, λέει η Γιούλια Μπόικο, εκπρόσωποι μιας επιτροπής στο Khabarovsk ήρθαν στο κέντρο εκπαίδευσης για να διερευνήσουν καταγγελίες που έκαναν οι νεοσύλλεκτοι. Σύμφωνα με την επιστολή, ο επικεφαλής της Ακαδημίας, ναύαρχος Zhuravlev, «έδειξε μια αριστοτεχνική ικανότητα υποκριτικής» και πήγε στο νοσοκομείο, ενώ ο σύζυγός της ενημερώθηκε ότι βρισκόταν αντιμέτωπος με ποινικές ευθύνες.

«Οι επιθεωρητές είχαν ήδη ενημερώσει ανοιχτά τον συνταγματάρχη Μπόικο ότι θα αντιμετώπιζε χρέη άνω των 100 εκατομμυρίων ρούβλια (περίπου 1,6 εκατομμύρια δολάρια) για απώλεια και ζημιά κρατικής περιουσίας και θα θεωρούνταν ποινικά υπεύθυνος με δήμευση περιουσίας», έγραψε η Γιούλια Μπόικο.

Αποκάλυψε, επίσης, ορισμένες από τις συνθήκες του θανάτου του συζύγου της.

Πέντε πυροβολισμοί

Σύμφωνα με τη χήρα, ο Βόικο άφησε το εκπαιδευτικό κέντρο και ταξίδεψε πίσω στην Ανώτατη Ναυτική Σχολή του Ειρηνικού στο Βλαδιβοστόκ, όπου πήγε στο γραφείο του αφεντικού του.

«Ναι, [πήγε] στο γραφείο του [του προϊσταμένου] του, όχι στο δικό του, όπως γράφουν πολλές σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάθισε στην καρέκλα του και πυροβόλησε πέντε σφαίρες στον εαυτό του από το υπηρεσιακό του όπλο και δεν στόχευσε στο κεφάλι του – δεν επεδίωξε να τελειώσει τα πράγματα το συντομότερο δυνατό», έγραψε.

Αν αυτός ο τραγικός θάνατος συνέβη από το χέρι του Μπόικο, κάτι που η έρευνα δεν έχει ακόμη διαπιστώσει, τότε είναι πιθανώς η πρώτη περίπτωση αυτού του είδους αυτοκτονίας στη Ρωσία — αυτοεκτέλεση με εκτελεστικό απόσπασμα. [Εάν είναι έτσι,] ήθελε ξεκάθαρα να τραβήξει την προσοχή των ρωσικών αρχών και να τους δώσει σήμα ότι υπάρχει πρόβλημα, ότι κάτι πρέπει να γίνει και ότι η Πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο.

Το σώμα του Βαντίμ Μπόικο βρέθηκε με πολλαπλά τραύματα από πυροβολισμούς στις 16 Νοεμβρίου στην Ανώτατη Ναυτική Σχολή του Ειρηνικού. Τοπικό μέσο ανέφερε ότι πέντε πυροβολισμοί ακούστηκαν εκείνο το πρωί στο γραφείο του Μπόικο και  επιβεβαίωσε ότι πέντε κάλυκες και τέσσερα πιστόλια που ανήκαν στην Ακαδημία Makarov βρέθηκαν στον τόπο του συμβάντος. Οι ρωσικές αρχές επιβολής του νόμου δεν έχουν σχολιάσει τον θάνατο του Μπόικο.