Εκτός από τα καταστήματα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες που πωλούν, μεταξύ άλλων, και συσκευές κινητών τηλεφώνων, το βασικό σημείο πώλησης για όποιον αναζητεί κινητά τηλέφωνα παλιάς τεχνολογίας – χωρίς WiFi και κάμερα – είναι τα μικρομάγαζα που βρίσκονται στην πλατεία Ομονοίας.

Στη φημολογία που τελευταία αναπτύσσεται, στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για τις παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων και την ανησυχία που φυσιολογικά γεννάται αναφορικά με τη διασφάλιση των επικοινωνιών και της ιδιωτικότητας, οι μαγαζάτορες του Κέντρου σημειώνουν πως δεν έχουν προς το παρόν καταγράψει κάποια στροφή των πελατών προς τα παλιά μοντέλα κινητής με τα κουμπάκια, τα οποία μεσουρανούσαν προ της επέλασης των smartphones.

«Κυρίως άνθρωποι μεγάλης ηλικίας ενδιαφέρονται για αυτά τα μοντέλα, παππούδες που δεν ξέρουν πώς να χειριστούν τις οθόνες αφής και τα πιο εξελιγμένα «έξυπνα» κινητά που παρέχουν ένα σωρό δυνατότητες, οι οποίες όμως είναι άχρηστες για το συγκεκριμένο προφίλ πελατών. Εμείς δεν έχουμε δει κάποια αλλαγή στον ρυθμό πωλήσεων των συγκεκριμένων συσκευών. Τη μια μέρα μπορεί να πουλήσουμε δύο κομμάτια κι έπειτα για 10 μέρες μπορεί να μη δώσουμε ούτε ένα» αναφέρει μαγαζάτορας στην Αθηνάς.

Εξαντλημένα μοντέλα

Τα μοντέλα κινητής τηλεφωνίας εικοσαετίας με κουμπιά, τα οποία δεν μπορούν να παγιδευτούν με παράνομα λογισμικά παρακολούθησης, είναι πλέον εξαντλημένα. Παρ’ όλ’ αυτά, η παραγωγή μεταγενέστερων μοντέλων συνεχίζεται καθώς βρίσκει ανταπόκριση στο αγοραστικό κοινό, είτε σε φυσικά καταστήματα είτε μόνο μέσω διαδικτυακής διάθεσης, αν και κάποιες ορισμένες εκδόσεις τους θεωρούνται πλέον δυσεύρετες.

«Εκτός από ανθρώπους ηλικιωμένους, τα κινητά παλιάς τεχνολογίας αγοράζονται και από εταιρείες για το προσωπικό τους. Πρόκειται για επιχειρήσεις με εργαζομένους που δεν έχουν ανάγκη από τις παροχές των smartphones, για παράδειγμα, αποθηκάριοι οι οποίοι θέλουν απλώς να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μεταξύ τους για μια επιβεβαίωση ή μια συνεννόηση. Από εδώ, μπορεί να πουλάω 15 με 20 κομμάτια τον μήνα. Βέβαια, ο πελάτης που θα αγοράσει τη συγκεκριμένη συσκευή γιατί φοβάται μήπως τον παρακολουθούν δεν θα σ’ το πει. Θα ζητήσει το μοντέλο που τον ενδιαφέρει, θα πληρώσει και θα φύγει» εξηγεί υπάλληλος μαγαζιού πέριξ της Ομόνοιας.

Μόνο μέσω Internet

«Μερικά παλιά μοντέλα είναι πλέον δύσκολο να τα βρεις και μπορεί κανείς να τα εντοπίσει μόνο μέσω Διαδικτύου» αναφέρει στέλεχος καταστήματος κινητής τηλεφωνίας, προσθέτοντας: «Εμείς στο κατάστημα δουλεύουμε περισσότερο δύο μοντέλα με κουμπιά, οι πωλήσεις των οποίων είναι πάνω-κάτω σταθερές. Μιλάμε για καμιά δεκαριά κομμάτια τον μήνα». Ιδια εικόνα και στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Οπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» υπάλληλος σε κατάστημα στο Σύνταγμα: «Τα παλιά κινητά με τα κουμπιά τα προτιμούν κυρίως πελάτες για δώρο σε παππούδες και γιαγιάδες».