Η σκιά των υποκλοπών δεν βαραίνει μόνο το πολιτικό σκηνικό, αλλά έχει εντείνει και την ανησυχία των πολιτών για το ενδεχόμενο παρακολούθησης του κινητού τους τηλεφώνου. Τα σημερινά smartphones, εκτός των πολυάριθμων υπηρεσιών που παρέχουν στους χρήστες τους, κάνοντας την καθημερινότητά τους πιο εύκολη και πιο ευχάριστη, μπορούν να πετύχουν με σχετικά εύκολες διαδικασίες και την παρακολούθηση κάποιου και συγκεκριμένα του ίδιου τους του χρήστη.

Αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο στα κινητά τελευταίας γενιάς, στα οποία το Διαδίκτυο και οι διάφορες εφαρμογές του είναι παρόντα, προσφέροντας «ευκαιρίες» τόσο στον χρήστη τους όσο και σε κάποιον τρίτο που θέλει να τα παρακολουθήσει.

Από τη στιγμή που λογισμικό και προηγμένη τεχνολογία συνυπάρχουν στο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος το πλήθος των δυνατοτήτων που προσφέρει η χρήση τους. Μάλιστα, οποιαδήποτε χρήση των παραπάνω δεν προϋποθέτει ειδική ή ιδιαίτερη εξοικείωση με την τεχνολογία, καθώς ακόμη και ένα μικρό παιδί είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους. Ειδικά προγράμματα μπορούν να μετατρέψουν εύκολα ένα κινητό σε «κοριό», με την παρακολούθηση κινητού να φαίνεται πλέον παιχνίδι.

Εφαρμογές

Τέτοιου είδους εφαρμογές παρακολούθησης κινητού μπορεί κανείς να βρει με αρκετά εύκολο και γρήγορο τρόπο, τόσο στη συμβατική αγορά, όσο και – κυρίως – μέσω Διαδικτύου. «Η αλήθεια είναι ότι στη σύγχρονη ηλεκτρονική εποχή όλοι παρακολουθούμαστε, είτε το θέλουμε, είτε όχι», λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μέγκουλης, επικεφαλής επισκευαστικού τμήματος κινητών τηλεφώνων. Και προσθέτει: «Τα διάφορα στοιχεία που δίνουμε από μόνοι μας ώστε να μπορούμε να κάνουμε χρήση συσκευών και υπηρεσιών, είναι αρκετά για να γνωρίζουν αυτοί που το θέλουν πραγματικά ποιοι είμαστε, ποιες είναι οι προτιμήσεις μας, ποιες οι αγοραστικές (και όχι μόνο) συνήθειές μας και άλλα πολλά, ων ουκ έστι αριθμός».

Ολες οι συσκευές

Σύμφωνα με τους τεχνικούς, η παρακολούθηση κινητού αφορά πλέον όλες τις συσκευές smartphone είτε παλαιότερης τεχνολογίας είτε σύγχρονης. Οπως επισημαίνουν, ακόμα και τα απλά κινητά τηλέφωνα παλαιάς τεχνολογίας (2G) μπορούν να παρακολουθηθούν, καθώς δεν διαθέτουν εξελιγμένες εφαρμογές ασφαλείας. «Είναι μύθος ότι π.χ. ένα ΝΟΚΙΑ παλαιάς τεχνολογίας δεν παρακολουθείται», αναφέρουν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «οι παλιές συσκευές δεν έχουν την πληθώρα των εφαρμογών των σημερινών smartphones, μέσω των οποίων μπορεί να γίνει ευκολότερη η παρακολούθηση ενός ατόμου».

Για όλους τους τύπους κινητών, προσθέτουν οι τεχνικοί, υπάρχουν και οι κατάλληλες εφαρμογές (apps) και μάλιστα στα πολυσύνθετα smartphones (είτε iOS, είτε Android), η παρακολούθηση κινητού είναι πιο εύκολη υπόθεση, χάρις στην ιδιαίτερα εξελιγμένη τεχνολογία τους. Μάλιστα, το γεγονός ότι τα περισσότερα apps για παρακολούθηση κινητού διανέμονται δωρεάν ή απαιτούν μια συμβολική τιμή αγοράς, καθιστά την παρακολούθηση ακόμη πιο εύκολη διαδικασία.