Αυτές τις ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξανακοιτά την λίστα των προσώπων που φέρεται να βρίσκονταν υπό παρακολούθηση. Μερικά ονόματα και οι λόγοι για τις παρακολουθήσεις αυτές ερευνώνται περισσότερο. Πάμε να το δούμε από την αρχή.

Προηγήθηκε μια συνάντηση. Πριν μέρες.

Την ζήτησε ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Patrick Maisonnave- συνοδευόταν από 3 συνεργάτες του- και έγινε στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή. Ο τελευταίος είχε μαζί του τον Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Βαγγέλη Καλπαδάκη. Θέμα; Οι ελληνογαλλικές σχέσεις και οι ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις. Κι όμως εδώ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε επί τάπητος και κυρίαρχα ένα άλλο θέμα που μάλιστα πυροδότησε «πόλεμο» με την κυβέρνηση.

Η συμφωνία με τη Γαλλία

Την αναδιαπραγμάτευση της αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία στο εξοπλιστικό σκέλος και δη στις συμβάσεις για τα μαχητικά Rafale και τις φρεγάτες Belharra.

Ο Τσίπρας έθεσε με έμφαση το ζήτημα με άξονα την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και συμμετοχής της. Το τελευταίο απασχολεί την Κουμουνδούρου εδώ και καιρό ενώ οι θέσεις της είχαν γίνει σαφείς και στην συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και στελεχών του κόμματος του με την διοίκηση και εργαζομένους της ΕΑΒ (τον Οκτώβριο).

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει για «εθνικό έγκλημα» για το γεγονός, όπως σημείωνε τότε πως από 14 δισ. ευρώ εξοπλιστικά προγράμματα σε δύο χρόνια «δεν έχει δοθεί ένα ευρώ στην ελληνική βιομηχανία».

Ο Αλ. Τσίπρας με τον Γάλλο πρέσβη

Οι υποκλοπές

Πάμε τώρα στις λίστες των παρακολουθήσεων. Όπως σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, στις λίστες που δημοσίευσε το Documento, υπάρχουν και ονόματα που επιβεβαιώνουν φερόμενες παρακολουθήσεις που συνδέονται με τα εξοπλιστικά. Μεταξύ άλλων, στη λίστα συμπεριλαμβάνεται ο Άρης Αλεξόπουλος, αντιναύαρχος και γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.

Όπως συμπληρώνουν «η παρακολούθηση ειδικά προσώπων που σχετίζονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα αποκτά ειδική σημασία, δεδομένου ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει σπεύσει να υπογράψει μέσα σε 2,5 χρόνια εξοπλιστικά μαμούθ άνω των 14 δις ευρώ». Και κάπως έτσι ήλθε η ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας, Γιώργου Τσίπρα προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και θέμα: «Ποια η αντίδραση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις πληροφορίες για παρακολουθήσεις επιτελών του;»

Και τι ρωτούν εδώ; «Έχει ενεργήσει το Υπουργείο Άμυνας προκειμένου να εξακριβώσει τι συμβαίνει ή συνέβη σχετικά τα δημοσιεύματα για παρακολουθήσεις στελεχών του Υπουργείου Άμυνας; Έχει διατάξει σχετική έρευνα; Πρόκειται να στραφεί το Υπουργείο κατά παντός υπευθύνου για τις παρακολουθήσεις σε βάρος κεντρικών επιτελών του;», Πληροφορίες μάλιστα θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να επανέρχεται στο θέμα.

Και να αποτελεί μία εκ των αιχμών του στο δρόμο για τις εθνικές εκλογές. Στελέχη του μάλιστα δείχνουν προς την Γερμανία όπου εκεί ο αντίστοιχος Σύνδεσμος Βιομηχάνων εξέθεσε την ριζική του διαφωνία για την απόφαση Σόλτς να αγοράσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 Lightning II της Lockheed Martin χωρίς την συμμετοχή της εκεί «γερμανικής ΕΑΒ».