Στο θέμα του χθεσινού τρομοκρατικού χτυπήματος που συγκλόνισε την Κωνσταντινούπολη και στοίχισε τη ζωή σε έξι άτομα ενώ τραυματίστηκαν 81 καθώς και στην πιθανή ταυτότητα των δραστών, αναφέρθηκε έλληνας καθηγητής.

«Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά, οι Κούρδοι όταν κάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις, δεν χτυπάνε ποτέ στα τυφλά, χτυπούν κυβερνητικούς στόχους, αστυνομικό τμήμα, στρατώνες, οτιδήποτε έχει σχέση με την εξουσία και προσπαθούν πάντα να αποφύγουν τα θύματα να είναι πολίτες» τόνισε ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι από τις πρώτες ώρες, οι τουρκικές Αρχές έλεγαν ότι ο δράστης ή οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης είχαν σχέση με το PKK ενώ πριν λίγη ώρα με δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών της γειτονικής χώρας Σουλαϊμάν Σοϊλού ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η γυναίκα που συνελήφθη ως ύποπτη για την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη είναι η Σύρια Αχλάμ Αλμπασίρ, η οποία φέρεται να ομολόγησε ότι την εκπαίδευσε το PKK. Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλαϊμάν Σοϊλού αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, λέγοντας πως αν δεν την είχαν πιάσει, θα είχε περάσει στη χώρα μας.

«Αν δεν την είχαμε πιάσει (σ.σ. τη γυναίκα), θα είχε περάσει στην Ελλάδα» δήλωσε ο Σοϊλού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε ότι «οι ισλαμικοί τρομοκράτες συνήθως χτυπάνε στα τυφλά και πάντα ξέραμε περίπου ποιος είναι υπεύθυνος και για ποια χτυπήματα. Τώρα βλέπουμε ότι έγινε ένα χτύπημα στα τυφλά, Κυριακή απόγευμα, στην Ιστικλάλ, με ογδόντα και θύματα, τραυματίες και νεκρούς και κατηγορείται η συγκεκριμένη κυρία και ενδεχομένως άλλοι ότι είναι κουρδικής καταγωγής. Είναι λίγο περίεργο και πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το πράγμα, γιατί καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη» συμπλήρωσε ο κ. Τριανταφύλλου.

Η στάση του Ερντογάν

Την ίδια στιγμή υπήρχε – όπως αναφέρει –  και μια «φοβερή κινητικότητα από πλευράς των αρχών» ενώ έκανε ειδική αναφορά στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Στο σημείο που ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν κάνει δηλώσεις και αντί να κάτσει στην Τουρκία, μπαίνει στο αεροπλάνο να πάει στην Ινδονησία στους G20 και είδαμε κατευθείαν όλα τα υπουργεία να είναι συντονισμένα, το Υγείας, το Εσωτερικών, το Επικοινωνίας και ούτω καθεξής, ο καθένας στο ρόλο του, η αστυνομία στη θέση της, που δείχνει και κάτι τρομερά αντανακλαστικά του κράτους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τριανταφύλλου.

Οι δηλώσεις Σοϊλού

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας θέλοντας να τεκμηριώσει τα όσα είπα για την ταυτότητα της συλληφθείσας, σημείωσε ότι τουρκικές Αρχές έχουν στα χέρια τους και ηχητικό ντοκουμέντο που, όπως ισχυρίζεται ο Σοϊλού, αποδεικνύει ότι το PKK είχε δώσει εντολή να δολοφονηθεί η δράστης προκειμένου να μη συλληφθεί.

«Δεν είμαστε εχθροί κανενός. Θέλω να εκφράσω ότι δεν έχουμε τη δύναμη να αντέξουμε την προδοσία. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται. Αν δεν τους έπιαναν, θα είχε διαφύγει λαθραία στην Ελλάδα σήμερα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας το πρωί της Δευτέρας.

Κατά τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας στους συλληφθέντες είναι και αυτός που οργάνωσε την έκρηξη και «αυτός που έδωσε την εντολή να δολοφονηθεί ο τρομοκράτης».