Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ άσκησε την Παρασκευή την πιο άμεση κριτική του στον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, προειδοποιώντας τον Ρώσο πρόεδρο να μην καταφύγει σε πυρηνικά όπλα και καλώντας τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να πιέσει για ειρηνευτικές συνομιλίες, σύμφωνα με το Politico.

Η προειδοποίηση του Σι έρχεται λίγο περισσότερο από ένα μήνα αφότου ο Πούτιν απείλησε την Ουκρανία με πυρηνική επίθεση, δείγμα του κατά πόσο οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν αναστατώσει το Κρεμλίνο με την προέλασή τους κατά των εισβολέων στα ανατολικά, τονίζει το γνωστό Μέσο.

«Να αποφευχθεί μια πυρηνική κρίση»

Η διεθνής κοινότητα, είπε ο Σι, θα πρέπει να «αντιταχθεί από κοινού στη χρήση ή στις απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων», σύμφωνα με δήλωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, Xinhua. Ο κόσμος θα πρέπει επίσης «να υποστηρίξει ότι τα πυρηνικά όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί πυρηνικός πόλεμος, προκειμένου να αποφευχθεί μια πυρηνική κρίση» στην Ευρώπη ή την Ασία, πρόσθεσε ο Σι.

Ο Κινέζος ηγέτης, ο οποίος μόλις πριν από λίγες εβδομάδες εξασφάλισε μια τρίτη θητεία στην εξουσία που έσπασε κάθε κανονικότητα, ζήτησε από τη Γερμανία και την Ευρώπη να «διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην έκκληση για ειρήνη και στη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων».

Ο Σι ζήτησε επίσης να «βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση» στις περιοχές της κρίσης, ιδίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ωστόσο, ο Κινέζος ηγέτης, ο οποίος πριν από τον πόλεμο αναφερόταν στον Πούτιν ως τον καλύτερο φίλο του, δεν ζήτησε από τη Ρωσία να αποσυρθεί, ένα βασικό αίτημα της Ουκρανίας και των δυτικών υποστηρικτών της. Δεν έκανε επίσης καμία αναφορά στην άρνηση του Πούτιν να τιμήσει τη συμφωνία του ΟΗΕ για τη διευκόλυνση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών, με τον πρωθυπουργό του να υποστηρίζει αντ’ αυτού την εξαγωγή κινεζικών σιτηρών για να βοηθήσει στην ανακούφιση της επισιτιστικής κρίσης.

Η παραδοχή του Πούτιν

Τον Σεπτέμβριο ο Πούτιν παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι ο Σι είχε «ερωτήσεις» και «ανησυχίες» σχετικά με τον πόλεμο. Λίγο μετά τη συνάντηση αυτή μεταξύ των ηγετών της Κίνας και της Ρωσίας, ο Πούτιν ανέβασε τους τόνους και έθεσε την ιδέα ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα. «Για την υπεράσπιση της Ρωσίας και του λαού μας, αναμφίβολα θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα οπλικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», δήλωσε ο Πούτιν. «Αυτό δεν είναι μπλόφα», επισήμανε.

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κεκιάνγκ σε συνέντευξη Τύπου. Αναφερόμενος στον Σολτς που στεκόταν δίπλα του, ο Λι είπε: «Και οι δύο μας ελπίζουμε ότι η κρίση θα τελειώσει σύντομα».

Οι πανηγυρισμοί του Σολτς

Η επίδειξη αντίθεσης του Σι στις πυρηνικές απειλές του Πούτιν χαιρετίστηκε ως σημαντική διπλωματική νίκη από τον Σολτς, ο οποίος αντιμετώπισε επί εβδομάδες επικρίσεις για υπερβολική στροφή προς το Πεκίνο.

«Συμφωνήσαμε ότι η απειλή πυρηνικών επιθέσεων είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη», δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Σι. «Είπα στον πρόεδρο Σι τη σημασία που έχει για την Κίνα να ασκήσει την επιρροή της στη Ρωσία».

Ο Σολτς είχε μαζί του μια αντιπροσωπεία από μεγάλες επιχειρήσεις και ενέκρινε επίσης πρόσφατα μια συμφωνία μιας κινεζικής κρατικής εταιρείας για την απόκτηση μέρους ενός τερματικού σταθμού στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι του Αμβούργου.

Πράγματι, κατά τη διάρκεια των εναρκτήριων δηλώσεων στη συνάντησή του με τον Σι, ο Σολτς υπενθύμισε και πάλι την προηγούμενη θητεία του ως δήμαρχος του Αμβούργου, ενώ παρότρυνε τον Σι να εμβαθύνει τους εμπορικούς δεσμούς με τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

Ο Σολτς αναφέρθηκε σε λίγες συμφωνίες, εκτός από αυτή για τους ομογενείς – όχι τους ντόπιους Κινέζους – να κάνουν εμβόλια κατά του κοροναϊού BioNTech στην Κίνα και υποσχέθηκε συνεργασία για την κλιματική αλλαγή και την πρόληψη ασθενειών.

Για την κρίση στην Ταϊβάν

Πριν ολοκληρωθεί η συνέντευξη Τύπου χωρίς καμία ερώτηση από τους δημοσιογράφους, ο Σολτς αναφέρθηκε στην κλιμακούμενη ένταση στα Στενά της Ταϊβάν.

«Οποιαδήποτε αλλαγή στο status quo της Ταϊβάν μπορεί να γίνει μόνο με αμοιβαία συμφωνία και ειρηνικά», είπε, προσθέτοντας ότι έθεσε επίσης το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της μουσουλμανικής μειονότητας της Κίνας στη Σιντζιάνγκ.

Ο Σολτς αναφέρθηκε στον οικονομικό εξαναγκασμό του Πεκίνου κατά της Λιθουανίας όταν η χώρα της Βαλτικής επιδίωξε στενότερους δεσμούς με την Ταϊβάν, λέγοντας: «Είναι επίσης σημαντικό να είμαστε σαφείς: Τα οικονομικά μέτρα κατά μεμονωμένων κρατών μελών της ΕΕ στρέφονται κατά ολόκληρης της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ και οι κυρώσεις κατά βουλευτών της ΕΕ είναι επίσης απαράδεκτες για εμάς».

Αν και ο Σολτς δεν υπερτόνισε τον εμπορικό στόχο του ταξιδιού του, ο Κινέζος οικοδεσπότης του φρόντισε να στείλει ένα σαφές μήνυμα στις γερμανικές επιχειρήσεις, τις οποίες η Κίνα θεωρεί σημαντική πηγή σταθερότητας στις κατά τα άλλα κλονισμένες σχέσεις ΕΕ – Κίνας.

«Συνεχίζουμε να είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τη Γερμανία να αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Λι στους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου, ζητώντας μια «υγιή και σταθερή» σχέση με τη Γερμανία. «Υποστηρίζουμε έναν πολυπολικό κόσμο, το ελεύθερο εμπόριο και θέλουμε να συναντήσουμε τον εταίρο μας επί ίσοις όροις», πρόσθεσε.