Τις επόμενες μέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα MyΘέρμανση της ΑΑΔΕ και οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης έχουν προθεσμία να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου.

Δείτε εδώ την απόφαση 

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση ορίζονται τα εξής:

• Πρώτη πληρωμή έως 21 Δεκεμβρίου

• Προκαταβολή αλλά μόνον για όσους πήραν και πέρυσι επίδομα (θεωρητικά οι νέοι δικαιούχοι που προστέθηκαν φέτος έχουν τουλάχιστον 10% υψηλότερα εισοδήματα από τους περσινούς)

• Πλαφόν στα λίτρα πετρελαίου θέρμανσης: τα όρια ποσοτήτων που επιδοτούνται, θα υπολογίζεται πως αγοράστηκαν με 1,4 ευρώ το λίτρο, που είναι σήμερα ο μέσος όρος πανελλαδικά. Οι τιμές όμως δεν είναι ίδιες σε όλη την Ελλάδα, ούτε θα παραμείνουν σταθερές–ειδικά αν διακοπεί η απευθείας επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο (+7 λεπτά από τις εταιρίες) που προσωρινά ισχύει ως το τέλος της χρονιάς.

• Διεύρυνση της επιδότησης: επιδοτείται και η κηροζίνη σόμπας, αλλά και πέλετ σε οικισμούς έως 10.000 κατοίκους (αντί 3.500 πέρυσι) αλλά και σε ψυχρές περιοχές με δείκτη 0,8 βαθμοημέρες.

Δικαιούχοι

Το επίδομα μπορούν να ζητήσουν οι υπόχρεοι της δήλωσης, αλλά όχι όσοι δηλώνουν «φιλοξενούμενοι», ούτε τα εξαρτώμενα μέλη στην φορολογική (π.χ. παιδιά κ.λπ.) καθώς και όσοι «πιάνονται» στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης ή έχουν δύο και πλέον ΙΧ. Χάνουν το επίδομα όσοι δηλώνουν στην εφορία τον χώρο τους σαν «επαγγελματική στέγη», καθώς προορίζεται μόνο για κύρια κατοικία όπου διαμένουν –ασχέτως αν είναι δική τους ή νοικιασμένη.

«Κλειδί» για το τελικό ποσό επιδόματος θα είναι οι «βαθμοημέρες» ψύχους της κάθε περιοχής ή οικισμού. Την απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως συνοδεύει και σχετικό «ένθετο 70σέλιδο» με περίπου 15.000 Ταχυδρομικούς Κώδικες – τοποθεσίες σε όλη τη χώρα.

Τα ποσά της επιδότησης

• από 100 ως 800 ευρώ για τους κατοίκους στο 90% των περιοχών: πρέπει να καταναλώσουν διπλάσια ποσά από το επίδομα. Αν δαπανήσουν λιγότερα, θα αποζημιωθούν για το 50% της δαπάνης (π.χ. επίδομα 70 αντί 100 ευρώ για αγορές 140 αντί 200 ευρώ)

• από 120-1.000 ευρώ (+20%) για κατοίκους σε ψυχρές περιοχές, με κατάταξη από 1 βαθμοημέρα και πάνω. Για παράδειγμα, Βυτίνα και Στεμνίτσα είναι πάνω από 1, ενώ άλλα ορεινά χωριά της Αρκαδίας (Λαγκάδια, Δημητσάνα) έχουν κάτω από 1.

• 200– 1.600 ευρώ -δηλαδη διπλό επίδομα- για όσους επιλέξουν να αποφύγουν φέτος το φυσικό αέριο. Αυτό αφορά κυρίως περσινούς δικαιούχους που είχαν επιδοτηθεί για φυσικό αέριο αλλά φέτος θα κομίσουν τιμολόγια ή λογαριασμούς για άλλα μέσα θέρμανσης (πχ σόμπα κηροζίνης, υγραέριο, τηλεθέρμανση σε συγκεκριμένες περιοχές κλπ)