«Χρειαζόταν πρωτογενές υλικό για νέο βιβλίο». Αυτή είναι η υπερασπιστική γραμμή του συγγραφέα παιδικών και νεανικών βιβλίων, Βασίλη Παπαθεοδώρου, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος στις φυλακές Τρίπολης, καθώς στην κατοχή του βρέθηκαν δεκάδες βίντεο παιδικής πορνογραφίας.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται, μέσω του δικηγόρου του, Σταύρου Γεωργόπουλου, ο οποίος βρέθηκε φιλοξενούμενος στον ΣΚΑΙ και επιχείρησε να… δικαιολογήσει τις πράξεις του πελάτη του.

Στην κατοχή του φέρεται να βρέθηκαν περί τα 100 βίντεο με σκληρό πορνογραφικό υλικό με παιδιά κάτω των 12 ετών τα οποία «κατέβηκαν» και αποθηκεύτηκαν στον υπολογιστή του τα τελευταία χρόνια.

Ο συνήγορος του συγγραφέα δήλωσε ότι ο τρόπος που κατεβάζει κανείς αυτά τα βίντεο είναι μαζικός, έτσι λειτουργεί η εφαρμογή δεν υπάρχει προεπισκόπηση ούτε καν τα έχει δει όλα, κι αυτά που έχει δει τα έχει δει αποσπασματικά».

«Έκανε έρευνα»

«Η θέση του είναι ότι οι εικόνες και τα βίντεο από το υλικό που κατασχέθηκε προκαλούν και στον ίδιο αποστροφή και απέχθεια. Ο λόγος που βρέθηκαν στην κατοχή του, ήταν ότι ήθελε να αναζητήσει πρωτογενές υλικό το οποίο θα επεξεργαζόταν, θα το διύλιζε στο δικό του μυαλό ως συγγραφέας, για να μπορέσει να συγγράψει ένα βιβλίο που θα καταγγέλλει, θα στηλιτεύει περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων» ανέφερε ο κ. Γεωργόπουλος.

«Είχε κάνει έρευνα, είχε αποκαλύψει ότι είχε σκοπό να γράψει τέτοιο βιβλίο» συμπλήρωσε ο δικηγόρος.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της αστυνομίας αφού ταυτοποιήθηκε από παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, κλιμάκιο αστυνομικών διενήργησε έρευνα στην οικία του, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 σκληροί δίσκοι, ενώ από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια εντοπίστηκε πλήθος αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, στο αρχείο του συγγραφέα, κατά τις έρευνες στο σπίτι του από τις Αρχές, βρέθηκαν περισσότερα από 100 «σκληρά» βίντεο με παιδική πορνογραφία. Σε όλα τα βίντεο που βρέθηκαν στην κατοχή του Παπαθεοδώρου η ηλικία των παιδιών ήταν 10-12 ετών και το περιεχόμενο είναι ανατριχιαστικό.

Ο 55χρονος συνελήφθη στο σπίτι του, στην περιοχή της Γλυφάδας, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ποιος είναι ο Βασίλης Παπαθεοδώρου

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων που έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων για το έργο του.

Είναι γεννημένος το 1967 στην Αθήνα. Από το 1979 ζει στη Γλυφάδα. Φοίτησε στο γυμνάσιο και λύκειο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Στη συνέχεια σπούδασε μεταλλειολόγος και χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη συγγραφή βιβλίων το 1996. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Σχολική Παράσταση» βραβεύτηκε στον αντίστοιχο διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Έκτοτε έχει γράψει παιδικά μυθιστορήματα, πέντε από τα οποία διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους: τα Το μήνυμα, Οι Εννέα Καίσαρες, Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών, Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας.

Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω (2008, 2010) και τρεις φορές με το Βραβείο του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης (2013, 2014, 2019). Υπήρξε, επίσης, άλλες πέντε φορές υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας. Το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού Public για το βιβλίο Το ημερολόγιο ενός δειλού, ενώ το 2018 το Μα γιατί μου φταίνε όλα;! (Το βιβλίο της γκρίνιας) απέσπασε το Βραβείο Κοινού στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς. Επίσης έχει αποσπάσει άλλα οκτώ λογοτεχνικά βραβεία για διάφορα έργα του από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.

Τέσσερα από τα μυθιστορήματά του έχουν συμπεριληφθεί στους ετήσιους καταλόγους White Ravens, της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας Μονάχου, με τα διακόσια καλύτερα βιβλία παγκοσμίως, ενώ έχει διατελέσει μέλος σε κριτικές επιτροπές των Κρατικών Βραβείων, του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Επίσης, έχει διδάξει ως επισκέπτης εισηγητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και έχει συνεργαστεί με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Frederick. Υποψήφιος της Ελλάδας για το Διεθνές Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Astrid Lindgren το 2021.