Από τις 18 Οκτωβρίου βρίσκεται στις φυλακές ο Βασίλης Παπαθεοδώρου και αντιμετωπίζει βαριά δίωξη για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, καθώς βρέθηκαν στην κατοχή του 100 «σκληρά» σύμφωνα με τις αρχές βίντεο με αγόρια και κορίτσια από 10 έως 12 ετών.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό συντάκτη των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», Βασίλη Λαμπρόπουλο, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έφτασε στα ίχνη του συγγραφέα παιδικών βιβλίων με τη χρήση του συστήματος Child Protection System, το οποίο εντοπίζει άτομα που διαχειρίζονται υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Πρόκειται για ένα εργαλεία που «μαρκάρει» βίντεο αυτού του τύπου όταν τα «κατεβάζουν» οι χρήστες, προκειμένου να μπορεί στη συνέχεια να τα εντοπίζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζει κάθε χρόνο 30 με 40 που έχουν τέτοιο υλικό στην κατοχή τους.

Η σύλληψη και η απολογία

Ο 55χρονος συγγραφέας, ο οποίος μάλιστα μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής του παιδικού τμήματος γνωστού εκδοτικού οίκου, βρίσκεται από τις 18 Οκτωβρίου προφυλακισμένος στις φυλακές της Τρίπολης.

Συνελήφθη στο σπίτι του στην περιοχή της Γλυφάδας από αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Κατά την απολογία του στον ανακριτή φέρεται να υποστήριξε ότι «κατέβαζε» το υλικό για επαγγελματικούς λόγους, επειδή ήθελε να γράψει ένα βιβλίο σχετικά με την παιδική πορνογραφία και τους παιδόφιλους.

Οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακριτή με αποτέλεσμα την προφυλάκισή του, καθώς όπως φαίνεται το πορνογραφικό υλικό υπάρχει στον υπολογιστή του εδώ και πέντε χρόνια.

Τι είπε ο δικηγόρος του

Για την υπόθεση τοποθετήθηκε ο δικηγόρος του Παπαθεοδώρου, Σταύρος Γεωργόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι ποτέ δεν έχει υπάρξει καταγγελία ενάντια στον εντολέα του. Παράλληλα επανέλαβε τους ισχυρισμούς του πελάτη του, ότι «ήθελε να έχει πρωτογενές υλικό» προκειμένου να γράψει για περιπτώσεις κακοποίησης και βιασμών παιδιών.

Ο δικηγόρος είπε ότι ο νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός σε τέτοιες υποθέσεις και οι ποινές πολύ αυστηρές.

«Για τον κ. Παπαθεωδόρου δεν υπήρξε ποτέ καμία καταγγελία, υπόνοια ή νύξη, ότι έχει εξωτερικεύσει σε οποιαδήποτε στιγμή έστω ένα βλέμμα σε ανήλικο παιδί» είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως ο πελάτης του «εξέφρασε την απέχθεια και την αποστροφή του στο συγκεκριμένο υλικό».

Αναφορικά με την κατοχή του πορνογραφικού υλικού, ο συνήγορος του συγγραφέα υποστήριξε πως ο Βασίλης Παπαθεοδώρου «ήθελε να έχει πρωτογενές υλικό» από περιπτώσεις κακοποίησης και βιασμών παιδιών, προκειμένου να μπορέσει να γράψει κάτι με καταγγελτικό ύφος.

«Η θεματολογία του αφορούσε ζητήματα κομβικής σημασίας και ιδιαίτερης απαξίας, όπως ξενοφοβία, ρατσισμό, σχολικό εκφοβισμό. Με σκοπό να συγγράψει κάτι με καταγγελτικό πρόσημο ως προς αυτές τις συμπεριφορές σεξουαλικής κακοποίησης, ήθελε να έχει πρωτογενές υλικό» ισχυρίστηκε.

Τέλος ο κ. Γεωργόπουλος είπε ότι «κρατήσαμε το θέμα στα παλαιά, τα θεσμικά, για να κριθεί η υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες». «Τι προέκυψε ξαφνικά και δημοσιοποιήθηκε το θέμα;» αναρωτήθηκε.

Ποιος είναι ο Βασίλης Παπαθεοδώρου

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων που έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων για το έργο του.

Είναι γεννημένος το 1967 στην Αθήνα. Από το 1979 ζει στη Γλυφάδα. Φοίτησε στο γυμνάσιο και λύκειο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Στη συνέχεια σπούδασε μεταλλειολόγος και χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη συγγραφή βιβλίων το 1996. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Σχολική Παράσταση» βραβεύτηκε στον αντίστοιχο διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Έκτοτε έχει γράψει παιδικά μυθιστορήματα, πέντε από τα οποία διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους: τα Το μήνυμα, Οι Εννέα Καίσαρες, Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών, Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας.

Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω (2008, 2010) και τρεις φορές με το Βραβείο του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης (2013, 2014, 2019). Υπήρξε, επίσης, άλλες πέντε φορές υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας. Το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού Public για το βιβλίο Το ημερολόγιο ενός δειλού, ενώ το 2018 το Μα γιατί μου φταίνε όλα;! (Το βιβλίο της γκρίνιας) απέσπασε το Βραβείο Κοινού στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς. Επίσης έχει αποσπάσει άλλα οκτώ λογοτεχνικά βραβεία για διάφορα έργα του από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.

Τέσσερα από τα μυθιστορήματά του έχουν συμπεριληφθεί στους ετήσιους καταλόγους White Ravens, της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας Μονάχου, με τα διακόσια καλύτερα βιβλία παγκοσμίως, ενώ έχει διατελέσει μέλος σε κριτικές επιτροπές των Κρατικών Βραβείων, του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Επίσης, έχει διδάξει ως επισκέπτης εισηγητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και έχει συνεργαστεί με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Frederick. Υποψήφιος της Ελλάδας για το Διεθνές Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Astrid Lindgren το 2021.

Εκδόσεις Καστανιώτη: Διακόψαμε τη συνεργασία

Διέκοψαν τη συνεργασία με τον συγγραφέα οι εκδόσεις Καστανιώτη μόλις έμαθαν την είδηση για την έρευνα σε βάρος του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

«Οι Εκδόσεις Καστανιώτη διέκοψαν κάθε μορφής συνεργασία με τον Βασίλη Παπαθεοδώρου, αμέσως μόλις πληροφορηθήκαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα από τις δικαστικές αρχές, για σοβαρή κατηγορία.

Η απόφασή μας προστατεύει τα συμφέροντα της εταιρείας, των εργαζομένων και των συνεργατών μας και –πάνω από όλα– των αναγνωστών μας και αποδεικνύει ότι για εμάς, η ακεραιότητα των συνεργατών μας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Συνεχίζουμε να εκδίδουμε σημαντικά βιβλία συγγραφέων απ’ όλο τον κόσμο και να μεταλαμπαδεύουμε την αξία της ανάγνωσης».

Κορτώ: Να γράφεις βιβλία για παιδιά, να κλείνεις το Word και να ανοίγεις το αρχείο της κόλασης

Ενώ ο κόσμος παρακολουθεί συγκλονισμένος τις εξελίξεις για τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 100 βίντεο σκληρού πορνογραφικού υλικού με θύμα παιδιά 10 έως 12 ετών, ο συγγραφικός κόσμος επίσης αντιδρά στα όσα γίνονται γνωστά.

Ο Αύγουστος Κορτώ, σε ανάρτησή του στο Facebook, περιγράφει τη φρίκη του να παρακολουθεί κανείς παιδιά να βιάζονται και εύχεται ο δράστης να καταδικαστεί σε «πολλά, πολλά χρόνια φυλακή».

Έγραψε στην ανάρτησή του:

«Στην επίγεια κόλαση, υπάρχουν πολλά επίπεδα βαρβαρότητας και φρίκης – και το να βιάζονται παιδιά εφτά κι οχτώ χρονών για να απολαμβάνουν το θέαμα τα διεστραμμένα καθίκια που με τον τρόπο αυτό διασπείρουν και διαιωνίζουν το ασύλληπτο, ασυγχώρητο έγκλημα, πιθανώς να είναι ο πάτος της κόλασης.

Ένα παιδί που υφίσταται τέτοια θηριώδη κακοποίηση, είναι σαν να το σκοτώνεις. Όσοι γιατροί και να πέσουν πάνω του, όση στοργή κι αν λάβει, πώς να διαχειριστεί τέτοιο τραύμα;

Πώς να ορθοποδήσει, να εμπιστευτεί ενήλικους και συνομήλικους, πώς να ερωτευτεί, να δώσει συναινετικά το κορμί του; Πώς να αποφύγει τη λήθη των ουσιών που είναι συχνά η μοίρα τέτοιων ρημαγμένων παιδιών; Δεν θέλω ούτε να γράψω τ’ όνομά του, γιατί εννοείται πως τον ήξερα, στον ίδιο εκδότη ήμασταν ένα φεγγάρι. Δεν το χωράει το μυαλό μου – να γράφεις βιβλία για παιδιά, να κλείνεις το αρχείο του Word, και να ανοίγεις το αρχείο της κόλασης.