Στο επόμενο διήμερο αναμένεται η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ανακοινώσει το ύψος των επιχορηγήσεων των λογαριασμών ρεύματος του Νοεμβρίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες αναμένεται να είναι στην περιοχή των 0,24 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις οικιακές καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι το εύρος των τελικών τιμών ρεύματος αναμένεται να διαμορφωθεί ανάμεσα στα 0,11 έως τα 0,22 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι οι πάροχοι είχαν ανακοινώσει χρεώσεις που ξεκινούν από τα 0,35 και φτάνουν μέχρι τα 0,46 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Διαβάστε επίσης: Λογαριασμοί ρεύματος: Βουτιά έως 39% στα τιμολόγια των παρόχων τον Νοέμβριο

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για το ύψος της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος τότε οι τελικές τιμές που θα πληρώσουν οι καταναλωτές θα είναι χαμηλότερες κατά 8% με 15% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Τον τρέχοντα μήνα η κιλοβατώρα κόστιζε στα νοικοκυριά από 0,12 μέχρι 0,26 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι οφειλέτες ρεύματος

Την ίδια στιγμή, συνήλθε χθες για πρώτη φορά η ομάδα εργασίας στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΡΑΕ και εκπροσώπων των ηλεκτροπαραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για το θέμα του «ενεργειακού» τουρισμού.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι πάροχοι φέρονται να προέτρεψαν  το υπουργείο και τον Ρυθμιστή στη διατήρηση του καθεστώτος της ανεμπόδιστης μετακίνησης των καταναλωτών – οφειλετών από προμηθευτή σε προμηθευτή, την καθιέρωση όμως στη συνέχεια της υποχρεωτικής αποπληρωμής απλήρωτων λογαριασμών είτε εφάπαξ είτε με προτεινόμενο διακανονισμό. Δηλαδή, όπως εξηγούν παράγοντες, οι καταναλωτές να αλλάζουν πάροχο και στη συνέχεια όταν εκδίδεται ο εκκαθαριστικός λογαριασμός του προηγούμενου προμηθευτή, εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτές να τακτοποιούνται. Αν ο πελάτης δεν φανεί συνεπής στη ρύθμιση ή δεν πληρώσει – όπως και να χει – τις οφειλές του, τότε ο προηγούμενος πάροχος του θα ενεργοποιεί την εντολή διακοπής της ηλεκτροδότησης του ακινήτου του.

Η πρόταση αυτή, στην οποία φέρεται να συμφωνεί και η ΡΑΕ, παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των μελών της ομάδας εργασίας.

Νομοθετικό κενό

Αξίζει να σημειωθεί πως στην αγορά υπάρχει νομοθετικό κενό ως προς την παρεμπόδιση της τακτικής των στρατηγικών κακοπληρωτών. Αυτό προέκυψε πριν από δύο χρόνια όταν απόφαση του ΣτΕ έκρινε πως προηγούμενη υπουργική απόφαση που έθετε ως προϋπόθεση για την αλλαγή προμηθευτή την εξόφληση ή τον διακανονισμό οφειλών.

Τον περασμένο Ιούλιο, η κυβέρνηση θεσμοθετώντας τα ρυθμιστικά μέτρα για τον έλεγχο των τιμών στην αγορά ρεύματος κατήργησε την επιβολή χρηματικού πέναλτι στην περίπτωση πρόωρης αποχώρησης των καταναλωτών από τους παρόχους τους. Το σκεπτικό της διάταξης έχει να κάνει με την άσκηση πίεσης στις εταιρείες προκειμένου να μειώνουν τις τιμές ρεύματος.

Το αποτέλεσμα του νομοθετικού κενού και της τελευταίας παρέμβασης, ήταν μεσούσης της ενεργειακής κρίσης να αυξηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των λογαριασμών ρεύματος. Εξαιτίας των υψηλών τιμών χιλιάδες νοικοκυριά δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, μπορούν να αλλάζουν εταιρεία προμήθειας ρεύματος αζημίως. Ανάμεσα στους οφειλέτες βρίσκονται και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές οι οποίοι βρίσκουν πεδίο δράσης για την αποφυγή της πληρωμής των χρεών τους. Αλλάζουν προμηθευτή και αφήνουν φέσια στον προηγούμενο.

Το εργαλείο των αποκοπών

Οι εκπρόσωποι των παρόχων που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη, ΕΣΠΕΝ και ΕΣΑΗ, επιδίωξαν να διατηρήσουν το εργαλείο της αποκοπής των οφειλετών. Αντιλαμβανόμενοι, όμως τη δυσκολία της οικονομικής κατάστασης πρότειναν στο υπουργείο και τη ΡΑΕ την καθιέρωση διακανονισμών προκειμένου οι καταναλωτές που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς να προχωρούν στην εξόφληση τους.

Πηγή: ΟΤ