Μήνυμα ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία κατάχρηση κατάχρηση οργάνου της τάξης εις βάρος πολίτη, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την υπόθεση του βιασμού 19χρονης από αστυνομικούς μέσα στο ΑΤ Ομόνοιας.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην εκδήλωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας, στην πρώην Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, τόνισε ότι «θα τιμωρείται με κάθε αυστηρότητα» κάθε τέτοιο περιστατικό σημειώνοντας ότι για την υπόθεση του ΑΤ Ομόνοιας «προχωρά η δικαστική διερεύνηση με ταχύτητα».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους αστυνομικούς «να είστε σε εγρήγορηση» και να «μην αφήνετε μερικούς αστυνομικούς να κηλιδώνουν το σώμα και να επισκιάζουν εκατοντάδες επιτυχίες». Αρκεί ένα ατόπημα για να τροφοδοτείται μια άδικη κριτική εις βάρος της αστυνομίας, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι η αστυνομία είναι ένας θεσμός που υπηρετεί τη δημοκρατία και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας.

Η ασφάλεια όλων μας παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα, σημείωσε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι η ασφάλεια είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη άσκηση κάθε ατομικού και κοινωνικού δικαιώματος.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένα σύγχρονο σώμα ασφάλειας, όπως -όπως είπε- είναι η εξέλιξη της παραβατικότητας, η χρησιμοποίηση της τεχνολογίας, οινέες υβριδικές απειλές, η υπονόμευση της δημοκρατίας από ακραία ρητορική. Παράλληλα επεσήμανε τις τρεις νέες αποστολές που επωμίστηκε η ΕΛ.ΑΣ, τα τελευταία τρία χρόνια: Την τήρηση των υγειονομικών μέτρων στην πανδημία, τη σημαντική συμβολή στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, όπως η απομάκρυνση κατοίκων στις περιπτώσεις πυρκαγιών, αλλά και η συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις για την αποτροπή των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το ρόλο της αστυνομίας «αναντικατάστατο» και αναφερόμενος στα γεγονότα του Έβρου το Μάρτη του 2020 έκανε λόγο για αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα περιστατικά βίας ανηλίκων, γυναικών, σεξουαλικής και άλλων μορφών κακοποίησης και τόνισε ότι είναι δείγμα ωριμότητας της κοινωνίας ότι σήμερα δεν περνούν απαρατήρητα και προκαλούν μεγάλη οργή αλλά και μεγάλη πίεση στους κρατικούς μηχανισμούς για την αντιμετώπισή τους, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για αλληλεπίδραση της αστυνομίας και της κοινωνίας.

Πρέπει να χειριστούμε με αποτελεσματικότητα αλλά και ευαισθησία τέτοια περιστατικά υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι όλοι όσοι πρέπει, να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στήριξη της Πολιτείας στο έργο των αστυνομικών και τόνισε ότι έχει τονωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, υπάρχει όπως ανέφερε σημαντική μείωση της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας ενώ πρακτικά έχει ξεριζωθεί η τρομοκρατία.

«Καταργήσαμε τα άβατα. Παραδώσαμε τα Εξάρχεια στους κατοίκους τους και τους επισκέπτες. Έγιναν παρεμβάσεις στις φοιτητικές εστίες που ήταν άντρα παραβατικότητας» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απορρίπτοντας την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση για αυταρχισμό, κρατική βία και καταστολή.

Ο πρωθυπουργός απαρίθμησε και άλλες δράσεις όπως ο φράχτης του Έβρου, η νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και των συναθροίσεων λέγοντας ότι λύθηκε μια χρόνια εκκρεμμότητα, αναφέρθηκε στην ενίσχυση με υλικοτεχνική υποδομή και μέσα στην ΕΛ.ΑΣ (νέα οχήματα, αλεξίσφαιρα γιλέκα, νέες στολές κλπ), αλλά και τη μέριμνα για νέες αθέατες -όπως τις χαρακτήρισε- μορφές βίας, όπως η ενδοικογενειακής βία, η προστασία ανηλίκων, η κακοποίηση ζώων.