Καθυσυχαστικός εμφανίστηκε ο Γιάννης Οικονόμου σχετικά με την απόρριψη της τροπολογίας Μενέντεζ από τη Γερουσία των ΗΠΑ που έθετε περιοριστικούς όρους στην προμήθεια των F-16 στην Τουρκία και ουσιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποβάθμισε το θέμα λέγοντας ότι «μόνο η αντιπολίτευση και τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων κάνουν αυτή τη διαπίστωση» ότι πρόκειται για διπλωματική ήττα της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση το παρατηρεί

«Πρόκειται για μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, πρόκειται για μια διαδικασία που θα πάρει πολύ χρόνο για να δούμε πως θα καταλήξει. Οι ενστάσεις και οι αντιδράσεις σε ότι αφορά την τροπολογία αυτή ήδη έχουν υιοθετηθεί από το άλλο νομοθετικό σώμα των ΗΠΑ, τη Βουλή. Υπάρχουν δηλώσεις που έγιναν χτες από γερουσιαστές. Αυτό είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει αρκετά, η κυβέρνηση το παρατηρεί» είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:

«Σε κάθε περίπτωση αυτό που εμείς λέμε είναι ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε αξιοποιήσει πάρα πολύ σωστά το χρόνο, και για να ενημερώσουμε τις ΗΠΑ για τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τους οποίους πρέπει να σκεφτούν την ενδεχόμενη προμήθεια της Τουρκίας με εξοπλιστικό υλικό.

»Κυρίως όμως όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει το χρόνο για να αλλάξει καταλυτικά την ισορροπία ισχύος στο πεδίο υπέρ της χώρας μας, κάτι το οποίο είναι φοβερά σημαντικό όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται».

Βήμα εκτόνωσης της έντασης

Ο κ. Οικονόμου ερωτηθείς για ενδεχόμενο τετ α τετ του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ είπε ότι «κάθε συνάντηση και βήμα διαλόγου είναι ένα βήμα εκτόνωσης της έντασης και έμπρακτη απόδειξη ότι ιοι γείτονες συνειδητοποιούν το αδιέξοδο της προκλητικής τακτικής που ακολουθούν εδώ και καιρό».

Σε ότι αφορά το γιατί η Ελλάδα δεν ζητά κυρώσεις κατά της Τουρκίας ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι το πλαίσιο των κυρώσεων είναι ήδη διαμορφωμένο και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενεργοποιηθεί. Η χώρα μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να ενισχύει την επιρροή των ελληνικών θέσεων, ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Θωρακισμένη σε όλα τα επίπεδα

Ερωτηθείς ο κ. Οικονόμου για τις απειλές Μπαχτσελί περί διακοπής από πλευράς Τουρκίας της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου είπε ότι η χώρα μας είναι θωρακισμένη σε όλα τα επιπεδα. Στο ενεργειακό έχουμε επεξεργαστεί μέτρα για την αντιμετώπιση των πιο ακραίων σεναρίων συμπεριλαμβανομένου της διακοπής της ροής, ενώ σε ότι αφορά τις απειλές της Τουρκίας γενικά, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι κατάλληλα προετοιμασμένη να απαντά σε οποιαδήποτε πρόκληση.