Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά μπορεί να παγώσουν το φετινό χειμώνα, ακόμη και αν τα αποθέματα φυσικού αερίου στις δεξαμενές είναι πολύ υψηλά, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Gazprom.

Ο Αλεξέι Μίλερ, μιλώντας στο Russian Energy Week, σημείωσε ότι ένα ασυνήθιστο κύμα χαμηλών θερμοκρασιών το χειμώνα, διάρκειας ακόμη και πέντε ημερών, είναι ικανό να οδηγήσει στο ψύχος ολόκληρες πόλεις.

Διαβάστε επίσης: Βλαντίμιρ Πούτιν: «Δεν φταίμε εμείς που αγοράζετε καυσόξυλα όπως στο Μεσαίωνα»

Επικαλούμενος μάλιστα αναλύσεις ανέφερε ότι κατά τις ημέρες αιχμής της ζήτησης, η Ευρώπη θα μπορούσε να στερηθεί περίπου 800 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα.

«Είναι σαφές ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη δεν θα διαρκέσει σύντομο χρονικό διάστημα» είπε ο Μίλε,ρ εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι τους επόμενους χειμώνες η Ευρώπη θα δυσκολευτεί να φτάσει τα αποθέματά της στο ίδιο επίπεδο. Ανέφερε, μάλιστα, ότι το φυσικό αέριο που διαθέτει η Γερμανία στις υπόγειες δεξαμενές αποθήκευσης επαρκεί για 2-2,5 μήνες.

Διαβάστε επίσης: Μίλησαν τα μερομήνια για φθινόπωρο και χειμώνα

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο ρώσος πρόεδρος. «Δεν φταίει η Ρωσία που οι Ευρωπαίοι προμηθεύονται καυσόξυλα για τον χειμώνα, όπως στο Μεσαίωνα» δήλωσε ειρωνικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο κόμβος στην Τουρκία

Ακόμη, ο επικεφαλής της Gazprom επανέλαβε την πρόταση που έκανε νωρίτερα ο Βλαντίμρ Πούτιν για τη δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία που θα προορίζεται για την Ευρώπη.

Ο Μίλερ είπε, επίσης, ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στους αγωγούς Nord Stream θα απαιτήσουν τουλάχιστον ένα χρόνο για την επισκευή τους και ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη πρόσβαση στην περιοχή που προκλήθηκαν οι ζημιές.