Ξεκάθαρη ήταν η στάση της ελληνικής Κυβέρνησης και συγκεκριμένα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ότι αφορά στις ευθύνες που φέρει η πολιτική της Άγκυρας δεδομένης της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, λίγες ώρες μετά τη διπλή τραγωδία στα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα.

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έδειξε προς Τουρκία λέγοντας ότι «είναι αυτονόητο είναι ότι δεν φεύγουν από μόνα τους τα σκάφη από τα τουρκικά παράλια για να διασχίσουν το Αιγαίο».

Στο μεταξύ, σοκάρουν οι μαρτυρίες όσων επέζησαν από τα τρομακτικά ναυάγια στα οποία έχασαν την ζωή τους 18 άτομα.

Σαφείς οι αιχμές από Μητσοτάκη σε Ερντογάν στην Πράγα

Σαφείς, ήταν οι αιχμές προς την Άγκυρα και του Πρωθυπουργού, κατά την άφιξή του στην άτυπη Σύνοδο της Πράγας.

Διαβάστε επίσης: Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα – Η σκληρή απάντηση του πρωθυπουργού στις προκλήσεις του «σουλτάνου»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για τα τραγικά ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τη στάση της τουρκικής ηγεσίας που αγνοεί επιδεικτικά τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία, οι δύο ηγέτες μετά από το άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί όλο το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν μακριά ο ένας από τον άλλο στην παραδοσιακή «οικογενειακή φωτογραφία» των ηγετών που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη σύνοδο.

«Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξαλείψουμε εντελώς τα δίκτυα διακινητών που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εν μέσω αυτού του τεταμένου κλίματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει σήμερα Παρασκευή, τους 27 για την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της Τουρκίας.

«Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια. Ελπίζω, ειλικρινά, πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη» τονίζει.

Καμία λέξη για τα ναυάγια από τον Τούρκο πρόεδρο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Πράγα κατηγορώντας τη χώρα μας ότι αυτή ευθύνεται για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Δήλωσε ότι «ένας κύριος ενοχλήθηκε από την ομιλία μου. Είναι ενάντια στην εθιμοτυπία του φαγητού. Βγήκε και έβγαλε λόγο. Δήλωσε ότι χρησιμοποιήσαμε εκφράσεις που ήταν σκληρές για τον ίδιο. Εκεί που πρέπει να είναι δεν είναι. Οι πολιτικές τους εξακολουθούν να βασίζονται σε ψέματα. Από εδώ και στο εξής, δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα».

Ελληνίδα δημοσιογράφος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Τούρκου προέδρου ρώτησε χαρακτηριστικά «τι σημαίνει θα ‘ρθείτε νύχτα; Ότι θα επιτεθείτε στην Ελλάδα;», τότε εκείνος απάντησε: «Σωστά καταλάβατε, σωστά έχουν καταλάβει όλοι», τονίζοντας πως αυτό δεν ισχύει μονάχα για την Ελλάδα, άλλα σε όποια χώρα επιτεθεί στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχε καταγγείλει την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κραδαίνοντας τις φωτογραφίες των νεκρών παιδιών.

Δύο εβδομάδες μετά, οι εικόνες με τους Έλληνες διασώστες να προσπαθούν να γλιτώσουν τις ζωές των μεταναστών αποτελούν και την απόλυτη αποδόμηση της προπαγάνδας της Τουρκίας.

Δεν έχει τέλος το δράμα στο Αιγαίο…

Στη Λέσβο

Συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους μετά το τραγικό ναυάγιο στη Λέσβο, το δεύτερο μέσα σε λίγες ώρες μετά από αυτό που έγινε στα ανοιχτά των Κυθήρων.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, μέχρι στιγμής στη Λέσβο έχουν διασωθεί 25 άτομα, ενώ, όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα, οι σοροί που έχουν εντοπιστεί είναι 18.

Συγκλονιστικά είναι και όσα περιγράφουν οι διασωθέντες.

«Από τη μία η βάρκα μας τραβούσε προς τα μέσα, από την άλλη τα κύματα μας έσπρωχναν πάλι προς τα βράχια. Αυτό έγινε δυο τρεις φορές και κάποιοι ήταν πολύ μακριά από το πλοίο. Μετά το πλοίο χωρίστηκε στα δύο. Οπότε εγώ χτύπησα στα βράχια και τραυματίστηκα στο πόδι. Όλοι άρχισαν να πηδούν στη θάλασσα, γιατί πλέον το σκάφος βυθιζόταν», είπαν συγκλονισμένες, η Άμινα και η Ισμαχάν, που κατάφεραν να σωθούν.

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία γυναίκας που είπε ότι κατάφερε να σωθεί χάρη στο σωσίβιο ενός πνιγμένου ανθρώπου που βρισκόταν στο ίδιο πλοίο με την ίδια.

Στα Κύθηρα 

Στο ναυάγιο στα Κύθηρα οι εικόνες σοκάρουν με προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων να επιπλέουν στα νερά της θάλασσας.

Ένα ιστιοφόρο με 95 ανθρώπους βρέθηκε στο έλεος των καιρικών συνθηκών και διαλύθηκε στα Κύθηρα.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι αρχές και στήθηκε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, ενώ από την πρώτη στιγμή τα τοπικά μέσα έκαναν λόγο για πτώματα στη θάλασσα, καθώς και για εγκλωβισμένους.

Τουλάχιστον 80 πρόσφυγες – μετανάστες είχαν διασωθεί μέχρι το βράδυ της Πέμπτης μετά την πρόσκρουση του ιστιοφόρου σε βράχια σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή, στο Διακόφτι Κυθήρων, κοντά στο λιμάνι.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Στο σκάφος επέβαιναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις αρχές, μετανάστες με καταγωγή κυρίως από το Αφγανιστάν. 11 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού για τις πρώτες βοήθειες και 69 σε ένα παλιό δημοτικό σχολείο, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος του νησιού. Δεκαοκτώ από τους διασωθέντες είναι παιδιά, 55 είναι άνδρες και επτά είναι γυναίκες.

Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των 15 με 16 αγνοουμένων συνεχίζεται υπό δυσμενείς συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης 8 με 10 μποφόρ.

Οι πιθανότητες να βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί είναι περιορισμένες δεδομένου ότι το ιστιοφόρο προσέκρουσε βράχια με μαρτυρίες να θέλουν ανθρώπους να πέφτουν πάνω σε αυτά.