Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η η χώρα του θα παραμείνει αρνητική στην υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ έως ότου εκπληρωθούν οι αξιώσεις της Άγκυρας για την υιοθέτηση από τη Στοκχόλμη μιας σκληρής στάσης έναντι «τρομοκρατικών οργανώσεων».

«Τρομοκράτες είναι παρόντες στο σουηδικό κοινοβούλιο»

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πράγα, στο περιθώριο της πρώτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο τούρκος πρόεδρος είπε πως «όσο τρομοκρατικές οργανώσεις διαδηλώνουν στους δρόμους της Σουηδίας και τρομοκράτες είναι παρόντες στο σουηδικό κοινοβούλιο, η προσέγγισή μας στο θέμα δεν θα είναι θετική».

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Συρίας «όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή»

Σε μια απόπειρα εξομάλυνσης των σχέσεων της Άγκυρας με τη Δαμασκό, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν αποκλείει μελλοντική συνάντησή του με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Επί του παρόντος, μια τέτοια συνάντηση δεν είναι στο πρόγραμμα. Αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι αδύνατον να συναντηθώ με τον Άσαντ», είπε ο τούρκος πρόεδρος και συμπλήρωσε ότι μπορεί να γίνει «όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή».

Ενδεχόμενη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, θα άλλαζε τα δεδομένα στον δεκαετή εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Η τουρκική υποστήριξη ήταν ζωτικής σημασίας για τους αντικαθεστωτικούς στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας. Οι δυνάμεις του Άσαντ, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, συνέτριψαν τους εξεγερθέντες στην υπόλοιπη επικράτεια.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ