Της Βασιλίνας Ριστάνη

Όλοι πρέπει να ξεκινήσουν από κάπου, ακόμη και οι παγκόσμιοι ηγέτες. Ορισμένοι από αυτούς είχαν φιλοδοξίες και χρησιμοποίησαν τις πρώτες τους θέσεις εργασίας για να ενισχύσουν την πολιτική τους καριέρα. Μεταξύ της ανώτερης πολιτικής ελίτ της Ευρώπης και της Αμερικής, υπάρχουν κάποιοι που στα νιάτα τους εξάσκησαν περίεργα και ενδιαφέροντα επαγγέλματα.

Τζο Μπάιντεν

Το καλοκαίρι του 1962, ο 19χρονος τότε Τζο Μπάιντεν, δεν φανταζόταν ότι θα έφτανε να γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Παρότι φοιτητής, δεν περνούσε τις διακοπές του από το κολέγιο στα τοπικά μπαρ και σε βόλτες στο Ατλάντικ Σίτι. Προτίμησε να πιάσει δουλειά ως ναυαγοσώστης σε πισίνα της πόλης, για να μάθει περισσότερα για τη μαύρη κοινότητα.

Το σχέδιό του ήταν επιτυχές. Όχι μόνο ήταν ο μόνος λευκός ναυαγοσώστης στην πισίνα Prices Run στο πάρκο Brown-Burton Winchester, αλλά ήταν ένας από τους μοναδικούς λευκούς ανθρώπους που βρίσκονταν στην περιοχή. «Οι περισσότεροι που γνώρισα εκεί δεν είχαν κυριολεκτικά  μιλήσει ποτέ σε λευκό», γράφει στο βιβλίο του.

Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Πριν τα σεξουαλικά σκάνδαλα και τα νομικά προβλήματα ο τρεις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην ιδιοκτήτης της Μίλαν, έκανε μια ασυνήθιστη δουλειά. Ο μεγιστάνας Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν γεννημένος ψυχαγωγός. Στα νιάτα του, εργάστηκε ως τραγουδιστής σε κρουαζιερόπλοια στη Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο πανεπιστήμιο ήταν μπασίστας. Αργότερα στη ζωή του συνεργάστηκε με άλλους καλλιτέχνες για να γράψει μια σειρά από τραγούδια, μεταξύ των οποίων ο ύμνος της ποδοσφαιρικής ομάδας Μίλαν.

Τζάστιν Τριντό

Ο Τζάστιν Τριντό γεννήθηκε όταν ο πατέρας του Πιερ ήταν πρωθυπουργός του Καναδά, έναν ρόλο που και ο ίδιος θα αναλάμβανε το 2015. Παρά το πολιτικό του παρελθόν και παρόν, ο Καναδός πρωθυπουργός κατάφερε να χωρέσει στο ενδιάμεσο πολλές και διαφορετικές επαγγελματικές εμπειρίες. Κάποιες από τις προηγούμενες δουλειές του περιλαμβάνουν: πορτιέρης σε νυχτερινό κέντρο, εκπαιδευτής του snowboard και μπάρμαν.

Μπάρακ Ομπάμα

Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν έφηβος, ζούσε με τους παππούδες του στη Χονολουλού της Χαβάης. Εκεί έπιασε την πρώτη του καλοκαιρινή δουλειά σερβίροντας παγωτά στα Baskin-Robbins. «Δεν ήταν ακριβώς λαμπερή η εργασία, αλλά μου δίδαξε μερικά πολύτιμα μαθήματα. Υπευθυνότητα. Σκληρή δουλειά. Την εξισορρόπηση της δουλειάς με φίλους, την οικογένεια και το σχολείο».

«Αν και μπορεί να έχασα τη όρεξή μου για παγωτό μετά από μία από τις πολλές δωρεάν μπάλες, δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνη τη δουλειά – ή τους ανθρώπους που μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία – και το πώς με βοήθησαν να φτάσω εκεί που είμαι σήμερα», συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος σε δημοσίευση του στο LinkedIn.

Έντι Ράμα

Εν τω μεταξύ, ο  πρωθυπουργός της Αλβανίας ήταν απασχολημένος με τα πινέλα του. Γιος γλύπτη, ο Έντι Ράμα σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών των Τιράνων. Ως έφηβος, στράφηκε στο μπάσκετ ως μέσο για να ξεπεράσει την ταξιδιωτική απαγόρευση της Αλβανίας, καθώς οι επαγγελματίες αθλητές εξαιρούνταν. Αυτό του επέτρεψε να επισκεφθεί γκαλερί σε άλλες χώρες.

Αργότερα έγινε καθηγητής ζωγραφικής στα Τίρανα, προτού μεταβεί με υποτροφία στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι. Επέστρεψε στην Αλβανία μετά από ένα τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον τότε πρωθυπουργό, ο οποίος αναζητούσε νέο υπουργό Πολιτισμού, μια κίνηση που ξεκίνησε την πολιτική καριέρα του Ράμα.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Γεννημένος στα λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν πουλούσε λεμονάδα και ψωμάκια με σουσάμι στους δρόμους. Ως έφηβος, ήθελε να ενισχύσει οικονομικά την οικογένεια του. Αφού αποφοίτησε από το λύκειο, γράφτηκε στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών Aksaray για να πάρει πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων.

Εκεί, άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο, ενώ μάλιστα, τράβηξε την προσοχή της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής ομάδας της χώρας, Φενερμπαχτσέ. Ο πατέρας του τελικά τον απέτρεψε και τα υπόλοιπα είναι παρελθόν.

Βλοντίμιρ Ζελένσκι

Στις 22 Απριλίου 2019, οι Ουκρανοί ψήφισαν ως πρόεδρό τους έναν κωμικό, ο οποίος μέχρι τότε πρωταγωνιστούσε στο τηλεοπτικό δράμα, Servant of the People, όπου ο χαρακτήρας του έγινε κατά λάθος πρόεδρος του έθνους. Σας θυμίζει κάτι;

Άνγκελα Μέρκελ

Ενώ σπούδαζε κβαντική φυσική στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας της Ανατολικής Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ έβαζε και σερβίριζε ποτά. Η πρώην Γερμανίδα καγκελάριος, ως σερβιτότα μετά βίας πλήρωνε το φοιτητικό της δωμάτιο.

Βλαντιμίρ Πούτιν

Η πρώτη δουλειά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν αποτελεί μυστικό. Πέρασε 17 χρόνια εργαζόμενος στην KGB, η οποία έκτοτε έχει χωριστεί στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) και στην Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας (SVR RF), ως πράκτορας μεσαίου επιπέδου.

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι παραδέχτηκε ότι μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης δούλευε παράνομα ως ιδιωτικός οδηγός, καθώς αγωνιζόταν να τα βγάλει πέρα.

 Η Βασιλίνα Ριστάνη σπουδάζει στη New Media Studies